Witam, dzisiaj wystapil u mnie problem z hamulcem recznym, nie wiem czy to wina mrozow czy moze staroscczy ktos z klubowiczow probowal przeczyscic i nasmarowar tloczki z tylu ??
Witam, dzisiaj wystapil u mnie problem z hamulcem recznym, nie wiem czy to wina mrozow czy moze staroscczy ktos z klubowiczow probowal przeczyscic i nasmarowar tloczki z tylu ??
ale po co czyscic i smarowac tłoczki z tyłu ???? bo nie rozumiem . Przeciez tłoczki od ręcznego i od hamulca roboczego to to samo wiec jak ręczny nie dała a nozny działa to nie wina tłoczków tylko najprawdopodobniej zamarzły Ci linki w pancerzu bo to norma w alfach. W kazdej z moich mi sie to działo i dzieje
alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v
To nie jest normalne, mam 10 letnie linki popekane i cały czas używam recznego i nic nie zamarza. Kolega pewnie mróz Ci chwycił, jesli miałes tam gdzies wode, ale może to również chwycic ten mechanizm w zacisku bo bedzie skutkowało jego blokowaniem w ujemnych temp. Miałem tak w poprzednim aucie i trzebabyło wymienic zacisk, ale tylko przez to że sie prawie roztopiłjak dojechałem na miejsce, to aż dym z zacisku poszedł i klapa... dałem używany, zregenerowałem i działa juz 2 lata
Linki jeżeli są już stare i sfatygowane to lepiej wymienic na nowe, ale ja do swego auta dałbym tylko oryginalne (ricambi), bo kupiłem do drugiej alfy (stara mi pekła jak zaciagłem reczny) i wymieniłem wszystkie na jakies zamienniki (pół ceny tańsze niż orginały), ale nie było warto, bo jedna miała źle założoną gumke na jednym końcu (złą stroną - to chyba ślepy składał!) i co? Teraz reczny mi tak chwycił, że nawet po 5 km nie popusci skubany... Najlepsze jest to że w pierwszej alfie mam stare już spęknane (widac druty), przetarte i jak było -26st. to nic mi nie zamarzlo!!!
a ja zostawiam na biegu i nie przejmuje się zamarzniętym ręcznym![]()
alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v
W sumie nie tylko o reczny chodzi. Zauwazylem cos takiego ze na przyklad jak powolutku na luzie jade to czuc jakby takie hamowanie mimo ze nie dotykam pedalu hamulca i stad przyszedl mi pomysl ze moze tloczek nie odbija czasem
Może nie tyle co tłoczek co tylnie linki stoją w pancerzu bo to jest częsty problem w takich temperaturach.
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014
tloczek odbija po uzyciu hamulca noznego, tloczek h. recznego nie odbija tak jak powinno, zastaje sie w jednym punkcie i blokuje kola, najlepiej zdjac klocki, przeczyscic tloczki, linke z recznego wymoczyc w benzynie ekstrakcyjnej i za izolowac ja dobrze przed dostawaniem sie wody do przewodu. powinno dzialac po tym zabiegu poprawnie![]()
Mechanior mi mowil zeby zdjal zaciski, przeczyscil i nasmarowal bo nie odbijaja. Niestety na razie nie mgoe sie za to zabrac gdyz mrozy nie chca odpuscic, jak tylko zrobi sie cieplej to zabieram sie za to![]()
jak bedzie cieplej to te objawy same odejda![]()