Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Wymiana Oleju

stary
    Gość

Domyślnie Wymiana Oleju

Witam ostatnio wymieniłem rozrząd filtry wszystkie i olej ale mam pewien problem przy włożonym kluczyku do stacyjki wyświetla mi stan oleju i ciągle brakuje mi jednej kreski czasem dwóch jak troszkę pojeżdżę i znowu zapale silnik, nie wiem czy to normalne przy świeżym oleju!
    Bagnet mi pokazuje dobry stan oleju!
    Czy po wymianie oleju i reszty serwis powinien mi zresetować komputer?bo prawdopodobnie tego nie zrobił!
    Olej jaki wlałem to Selenia 5W/30 syntetyk!
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

wyświetlany stan oleju jest jak najbardziej ok, pamiętaj że najważniejszy jest poziom na miarce, a nie na wskaźnikach przy autodiagnostyce. po wymianie oleju ASO powinno zresetować Ci licznik odmierzający odległość do następnego przeglądu jak i wymiany oleju.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

wszystko jest OK. Jak trochę pojeździsz i zgasisz silnik to olej znajduje się jeszcze w całym układzie smarowania - daj mu trochę czasu aby spłynął spokojnie do miski olejowej. Jednak pamiętaj - jak napisano wyżej - wyświetlacz to tylko elektronika- najważniejsze jest to, co pokazuje bagnet oleju.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Nie wiem jak u Was, ale ja mam zawsze powiedzmy 'problem' z odczytem poziomu oleju na bagnecie. Jest on (bagnet) IMO jakoś tak skonstruowany (w sensie umiejscowienia), że po prostu ciężko zobaczyć dokładny poziom oleju - jakbym nie kombinował, to i tak mogę 'odczytać' min. dwie wartości .

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał sebsob Zobacz post
    Nie wiem jak u Was, ale ja mam zawsze powiedzmy 'problem' z odczytem poziomu oleju na bagnecie. Jest on (bagnet) IMO jakoś tak skonstruowany (w sensie umiejscowienia), że po prostu ciężko zobaczyć dokładny poziom oleju - jakbym nie kombinował, to i tak mogę 'odczytać' min. dwie wartości .
    Mam podobny problem. Gdyby Alfa była moim pierwszym autem, to bym pomyślał, że nie wiem jak powinno się sprawdzać poziom oleju, ale w poprzednich autach jakoś wiedziałem i nie miałem z tym kłopotów. Wg mnie bagnet jest za giętki, i zbyt mało czytelny... Dobrze chociaż, że jest wyświetlany stan poziomu oleju, to mogę przypuszczać, że jest ok...

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Widzę ,że problem z odczytem poziomu oleju mam nie tyko ja ale inni też. Nie chodzi o to że poziom może być za niski bo to widać akurat ale czy nie jest zbyt wysoki. Wyciągając lub wkładając bagnet jest on umazany w oleju na 2 do 3 cm powyżej poziomu maksymalnego.

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Nie chodzi o to że poziom może być za niski bo to widać akurat ale czy nie jest zbyt wysoki. Wyciągając lub wkładając bagnet jest on umazany w oleju na 2 do 3 cm powyżej poziomu maksymalnego.
    Dokładnie to jest moim największym problemem związanym z odczytem poziomu oleju. Gdyby chociaż elektroniczny wskaźnik był dokładny to by nie było problemu...
    Z jednej strony cieszę się, że wskaźnik cały czas pokazuje mi max poziom oleju (czyli teoretycznie silnik go nic nie bierze), a z drugiej strony nie mam pojęcia ile tego oleju zostało wlane...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Dokładnie to jest moim największym problemem związanym z odczytem poziomu oleju.
    Czyli nie jestem sam - mam to samo o czym napisał Marcin i Ty - bagnet jest usmarowany na takiej długości, że nigdy do końca nie wiadomo jaki jest stan oleju. Wychodzi więc na to, że TTTM - i to przy różnych silnikach.

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał sebsob Zobacz post
    Wychodzi więc na to, że TTTM - i to przy różnych silnikach.
    Kolejny bubel makaroniarzy. U mnie to samo...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Świeżak Avatar mario0066
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 JTDM ti , 159 2.4 JTDM

Domyślnie

Cześć , podłączając się do tematu chciałbym zapytać jaki jest rozmiar nasadki do odkręcenia obudowy filtra oleju oraz rozmiar imbusa (kwadrat) do spuszczenia oleju w AR 159 2.4 JTDM.