Strona 15 z 135 PierwszyPierwszy ... 567891011121314151617181920212223242565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

No bo w Alfie jakoś żongluję skrzynią częściej? Pewnie to jest wynikiem krótszego zakresu obrotów użytecznych. Jeszcze jedna rzecz, o której zapomniałem przed chwilą - racja, nie czuje się, że tamten silnik jest uturbiony bo ma właśnie jednostajny rozwój mocy w bardzo szerokim zakresie. Moim zdaniem to jest zaleta, akurat nie muszę odczuwać kopa w plecy po 2.500 obrotów. Ja wolę redukować, choć to jeszcze zależy od stylu w jakim jadę, jak jadę leniwie, to w sumie mogłem szóstką jeździć od 60 kmh. W Alfie to raczej z 80 wychodzi, choć w sumie toczyć się można już od 50 (tak czasem nawet pokazują strzałki na kompie), ale wtedy auto zupełnie nie przyspiesza. Mam wrażenie, że Skodzianka chętniej się zbierała (znowu lepszy moment z dołu). Co do samej redukcji, to w tamtym aucie redukcja przy 120 na czwórkę dawała 4.000 obrotów i do 160 szedł jak burza, kończył się mu ciąg gdzieś przy 180. I tak robiłem. W Alfie nie redukuję do 4.000 tylko niżej, bo mam wrażenie, że się auto męczy i zaraz mu się skończy zakres. Męczy - w sensie, że mniej chętnie przyjmuje te 4.000 obrotów.

Ale w sumie masz rację, że jeszcze za mało ją rozjeździłem, poza tym, teraz zima, więc i warunków nie było. W zasadzie to sam mam nadzieję, że zmienię zdanie. Się zobaczy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Jazda Giulietttą z silnikiem 1,4MA przypomina bardziej zazdę dieslem (od 1500do 4500obr/min) niż autem z silnikiem benzynowym - tego trochę trzeba się nauczyc. Ja przesiadłem się z diesla więć nie mam z tym problemów
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

dwilk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jazda Giulietttą z silnikiem 1,4MA przypomina bardziej zazdę dieslem (od 1500do 4500obr/min) niż autem z silnikiem benzynowym - tego trochę trzeba się nauczyc. Ja przesiadłem się z diesla więć nie mam z tym problemów
    Z ta różnica, ze przy 4k nie trzeba biegów zmieniać... Mam oprócz J jeszcze 150 konnego diesla... Faktycznie oba silniki łączy możliwość leniwej jazdy ne 6-tce... Po za tym inny świat... Uzupelniajac Twoja tezę: silnikiem doladowanym trzeba sie nauczyć jeździć...

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie ma170

W Alfie trzeba częściej zmieniać biegi w mieście, ale ze względów ekonomicznych jest to jak najbardziej uzasadnione. Za to na trasie w trybie dynamic można większość trasy zrobić na 6-tce co w Audi w 1.8t jest niemożliwe Biorąc pod uwagę spalanie i komfort uważam że w Alfie jest to lepiej rozwiązane. Jak jeździłem testową Julką zrobiłem mały eksperyment - w godzinach szczytu przejechałem cały Płock główną arterią zmieniając biegi jak pokazywał mi komputer w trybie normal. Było trochę korków a komputer pokazał przy podjeżdzaniu pod salon spalanie 7.5 l.(s&s nie włączył się ani razu bo był duży mróż). Wynik nie do osiągnięcia w moim Bravo w takich warunkach, w Audi też by to się nie udało Oczywiście przy ostrym gnieceniu Giulietta też swoje spali ale jak naprawdę chcemy jechać ekonomicznie to mamy taką możliwość, nawet przy takiej mocy

TOM & JULIA
    Gość

Domyślnie

Wszystko fajnie tylko zupełnie zmieniliście temat.
    A wracając do tematu, dziś fajna pogoda umyłem Julkę i powiem wam że ręce mi opadły jak zobaczyłem drzwi , błotniki i tylną klapę , masakra jak bym nie po drogach jeździł tylko po dachach , całe auto w malutkich kropkach smoły , nie wiem czym oni te drogi łatają .
    Wychodzi na to że za mało wysunęli błotnik na zewnątrz lub za dużo piastę i efekt opłakany

Ktoś też już wspominał że plastik na dole drzwi jest do dup. i muszę się zgodzić jak przy wysiadaniu się ryśnie butem po tym plastiku ślad praktycznie nie do usunięcia ,
    po umyciu i popryskaniu plakiem w 147 było gitarka i tu niespodzianka rysy zostały

A poza tym standard na klamce po ,lewej stronie już 3 pęcherzyki i jedna czarno/rdzawa kropka na oprawce halogena

Dzwoniłem w piętek do ASO w sprawie tego mojego zawieszenia czy już Bielsko coś odpowiedziało i przy okazji nadmieniłem że będą mieli robotę z klamkami i halogenami , gostek się zmartwił i powiedział żebym się wstrzymał z wymianą bo jak wymienią to założą to samo czyli bubel .
    A jeśli chodzi o bicie tylnego zawieszenia miał już 2 nowe przypadki z czego jeden w nowym samochodzie i czeka na odpowiedz z bielska co mają robić.

I jeszcze zapomniał bym jakości białej pasteli , po 4K mam już 2 dziurki od kamieni gdzie widać blachę ,
    pozostając przy lakierze widział może ktoś już jakieś firmowe tubki z pędzelkiem do naszej Julki ?

PS. Tylko mi tu nie piszcie że wsze VW jest lepsze i.t.p. bo i tak nie zamienił bym się za żaden inny samochód oczywiście w tym przedziale cenowym .
    Radość z jazdy 100% a i przechodnie mają coś dla siebie w zeszłym tygodniu przepuściłem na pasach kolesia (młody z 20lat), jak ruszyłem głowa o 360 mu się obróciła wodząc wzrokiem za mną i biedny nie zauważył krawężnika zakończył pikowaniem na chodniku
    Ostatnio edytowane przez TOM & JULIA ; 28-02-2011 o 16:03

macacus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał TOM & JULIA Zobacz post
    Powiem więcej, jest lepsza od diesla. Jeżdżę na zmianę doładowanym dieslem, Julką i mocnym maluchem bez doładowania. MA bije jednego i drugiego w każdym zakresie obrotów.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

I jeszcze zapomniał bym jakości białej pasteli , po 4K mam już 2 dziurki od kamieni gdzie widać blachę ,
    pozostając przy lakierze widział może ktoś już jakieś firmowe tubki z pędzelkiem do naszej Julki ?
    Pamiętam że do Fiata w salonie kupiłem takie opakowanie (2 buteleczki plus 2 pędzelki - Jedna kolor druga utwardzacz - pędzelek jeden do malowania a drugi taki delikatny malutki druciak do usunięcia ew. rdzy)
    Swoją drogą może warto po zakupie zainwestować w coś takiego

www.ochronalakieru.pl

być może nie u nich bo drogo strasznie ale te preparaty są dostepne na rynku bez problemów

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    Pamiętam że do Fiata w salonie kupiłem takie opakowanie (2 buteleczki plus 2 pędzelki - Jedna kolor druga utwardzacz - pędzelek jeden do malowania a drugi taki delikatny malutki druciak do usunięcia ew. rdzy)
    Do swojej Brery chciałem kupić lakier do zaprawek - w ASO nie mieli, i nie potrafili powiedzieć czy w ogóle będzie... Kupiłem sobie poza ASO.
    Swoją drogą może warto po zakupie zainwestować w coś takiego

www.ochronalakieru.pl

być może nie u nich bo drogo strasznie ale te preparaty są dostepne na rynku bez problemów
    Blisko rok temu robiłem coś podobnego u siebie (nie w tej firmie), i według mnie to pieniądze wyrzucone w błoto - moim zdaniem to jest nic nie warte...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

To mnie nie pocieszyłeś ... w sumie spodziewałem się*takiej odpowiedzi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Wszystko fajnie tylko zupełnie zmieniliście temat.
    A wracając do tematu, dziś fajna pogoda umyłem Julkę i powiem wam że ręce mi opadły jak zobaczyłem drzwi , błotniki i tylną klapę , masakra jak bym nie po drogach jeździł tylko po dachach , całe auto w malutkich kropkach smoły , nie wiem czym oni te drogi łatają .
    Wychodzi na to że za mało wysunęli błotnik na zewnątrz lub za dużo piastę i efekt opłakany

Dzwoniłem w piętek do ASO w sprawie tego mojego zawieszenia czy już Bielsko coś odpowiedziało i przy okazji nadmieniłem że będą mieli robotę z klamkami i halogenami , gostek się zmartwił i powiedział żebym się wstrzymał z wymianą bo jak wymienią to założą to samo czyli bubel .
    A jeśli chodzi o bicie tylnego zawieszenia miał już 2 nowe przypadki z czego jeden w nowym samochodzie i czeka na odpowiedz z bielska co mają robić.

pozostając przy lakierze widział może ktoś już jakieś firmowe tubki z pędzelkiem do naszej Julki
    HEj,
    Jak przyjechalem po swietach z Polski do Holandii to po umyciu caly samochod byl obsmarowany smola, guma albo nie wiem czym jeszcze...zalamalem sie i to jeszcze ze na bialem perle tak to bylo widac
    Na szczescie kupilem spray do usowania smoly i asfaltu z lakieru i juz nie ma ani jednej plamki

Mam tylko 3 odprysniecia na przodzie kolo loga i na prawym lusterku...
    Nie wiecie czy nie robia czegos takiego na gwarancji lakieru?

Pozdro

---------- Post added at 04:18 ---------- Previous post was at 04:13 ----------

Ja bym sie wstrzymal panowie z narzekaniem na zawieszenie...!!!
    Mi juz ani razu nie skrzypi nigdzie odkad temperatura jest wyzsza niz +7-8 stopni
    A tez myslalem ze sie pochlastam bo nawet na plusie juz bylo 3-4 .....
    Nasze Julki to delikatne ale lubiace szybka jazde piekne kobietki ktore lubia cieplo
    Po prostu Julka musi byc dobrze nagrzana
    Pozdro!!!

---------- Post added at 04:31 ---------- Previous post was at 04:18 ----------

To mnie nie pocieszyłeś ... w sumie spodziewałem się*takiej odpowiedzi
    Jak bedziesz juz mial Julke to dbaj o nia dobrze
    Ja wylaczalem start&stop system za kazdym razem az nie przejechalem okolo 1000km. Teraz bardzo dobrze mi sie z nim jezdzi Oczywiscie ze wlacza sie dopiero jak silnik sie nagrzeje
    Wymienilem olej po 7000km - mam nadzieje ze to dobrze Julce zrobilo

I co najwazniejsze - nie szukaj w niej wad na sile!!!
    Bo to jest czasami tak jak z ludzmi ktorzy sa zdrowi a uwazaja sie za najbardziej chorych na ziemi i co dziennie do lekarza chodza
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 01-03-2011 o 04:21