Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: szok na swiatlach

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156, 1999 r.

Domyślnie szok na swiatlach

Witam,

takiej zwaly nie widzalem jeszcze. Stałem na swiatłach z honda accord. Zapalio sie zielone ruszylimy. Patrze na ta honde i oczom nie wierze: prawe przednie kolo urywa sie i zapada pod samochod w ten sposob, ze gora bardziej do srodka samchodu, dol na zewnatrz. Po porostu sie rozkraczylo. Przezylem szok bo nie widzialem jeszcze zeby komus kolo urwalo sie na starcie spod swiatel.
    Odstawilem auto na parking i jak wracalem to podeszlem do tego goscia. Powiedzlem, zeby wystawil trojkat bo ulica bardzo ruchliwa, nawet w nocy. Gosciu mi mowi, ze sam jest w szolu,
    bo samochod nie dawal zadnych oznak ze cos jest nie tak z zawieszeniem. Fakt ze z 96 roku, ale sprawny. Byl sprawdzanny na przegladzie nie dawno. Ludzie, co sprawdzic zeby nie znalezc sie w podobnej sytuacji?

Wieslaw
    Wybierz najllepszy dla siebie kredyt na samochod: http://www.oik.altb.pl

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Chrzanu
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 1,9 JTD 8vFL 159 1.9JTD SW

Domyślnie

Sworzeń wypadł Nie raz, nie dwa taki przypadek widziałem Musiał się tłuc wczesniej.
    Bo samochód to nie wszystko

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156, 1999 r.

Domyślnie

wlasnie podobno nic sie nie tluklo cisza.
    gdyby cos takiego stalo sie na zakrecie, to byloby nieciekawie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Chrzanu
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 1,9 JTD 8vFL 159 1.9JTD SW

Domyślnie

Zazwyczaj dzieje się to podczas ruszania, bo przód się podnosi i dolny sworzeń wypada. Ale coś mi się nie chce wierzyć, że nie stukał. Zeby wypadł musiał być już bardzo wytłuczony.
    Bo samochód to nie wszystko

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156, 1999 r.

Domyślnie

ciekawe czy w aucie z napedem na przednie kola przod unosi sie do gory w czasie startu?

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał alfawieslaw Zobacz post
    ciekawe czy w aucie z napedem na przednie kola przod unosi sie do gory w czasie startu?
    raczej tak, czysta fizyka, przód już jedzie, a tył, siłą bezwładności jeszcze stoi...

Użytkownik Rowerzysta Avatar szalonyJohn
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Powiem wam jak ja byłem swoim ciężarowym na przeglądzie! wjeżdżam diagnosta sprawdza i mówi--- Prosze pana wszystko w porządku!! ja Mówie zadziwiony OK ! dlatego zadziwiony ze w autach jezdzacych po naszych drogach zawsze sie cos znajdzie! ale ok jak wszystko ok to ok! po 2 dniach strzela mi pasek od spręzarki i pompy wody podjezdza do mnie mechanik podnosimy kabine i po chwili facet mowi-- Panie jedz pan teraz prosto na wymiane gałek układu kierowniczego bo pod małym udezeniem te gałki sie rozsypia! Wiec tak wygladaja przeglady! powiem ze z alfa tez tak miałem! w zawieszeniu tukło jak w beben a facet diagnosta mi mowi ze jak na alfe to niewybite zawieszenie Pan masz! Rece opadają!

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może się odkręciła nakrętka zabezpieczająca piastę - wtedy koło też odjedzie.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 03-03-2011 o 12:21

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja tam byłem swiadkiem jak w dostawczaku odpadło koło i przeleciało z jednego pasa na drugi. Musiałem zrobic niezły test dla hamulcy i absu, miałem szczescie bo koło tak z 5 m udzerzyło w barieke i pokoziołkowało w moją strone, po czym wybuliło sie na drugim pasie. Dostawczak stanął bokiem z urwanym tylnim zderzakiem i ogólnym pokiereszowaniu lewego tyłu Jechałem z nim pod góre, gdzie jest bardzo kiepski asfalt - dziury i wyboje, na szczescie zauważyłem jak zaczynało mu tył delikatnie znosic na lewo dziwne zajawisko. Dobrze, że miałem zapiety pasy bo bym miał chyba kierownice zamiast głowy. Niestety zakupy w bagażniku tego nie przeżyły, po zderzeniu z tylnia kanapą. Zatrzymałem sie, włączyłem awaryjne, ale z gosciem nie dało sie porozmawiac, bo przeżył chyba zawał i cały sie telepał Gosciu już po 50 nigdy nic podobnego mu sie nie przytrafiło

Pepak
    Gość

Domyślnie

I ja byłem świadkiem podobnego zdarzenia, facet jechał dostawczym samochodem ale na szczęście wolno jechał i zdążył wyhamować, przednie lewe koło się rozkroczyło, pierwszy raz coś takiego widziałem. A co do przeglądów to faktycznie taką lipę odstawiają, w styczniu byłem na przeglądzie i zgłaszałem diagnoście że coś stuka przy prawym kole, on stwierdził że jest ok, no to się ucieszyłem. Wczoraj wymieniałem prawy przegub. Teraz na szczęście jest ok.