Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: SZOK! Kierwonica się zablokowała

Wojtek Kotas
    Gość

Domyślnie SZOK! Kierwonica się zablokowała

Wyjeżdżając z parkingu moją 155 nie mogłem odkręcić kierownicy. Chwyciła blokada na zapalonym silniku i z kluczykiem w stacyjce!!!

Czasami pomykam moją Alfą tak jak ją zaprojektowano (np pusta autostrada, albo pusta superkreta droga przez las), dlatego dziś niemal osiwiałem. Jak to w ogóle jest możliwe, że ten element się zepsuł?

Dodam, że nic nie wskazywało na tę awarię, spokojnie toczyłem się przed nią poniżej 50 kmh, teren zabudowany, zjeżdżam na parking, tylko wcześniej jedno puste rondo przejechałem szybciej... i tyle. Nic nigdy nie chrobotało, zawsze wszystko wydawało się ok.

Aż myślałem, że ktoś się włamywał do naszej belli, ale zamki były zmaknięte. Musiało to się stać samo z siebie.

Jak to naprawić? Dodam, że blokade w stresie wyłamałem i teraz jak skręcam w prawo to tak terkocze. Dojechałem do domu maks 30 kmh w stresie, żeby znów nie chwyciło.

Czy da się to ustrojstwo całkiem zdemontować? Nie chcę kolejnej, nawet z ASO za "miliony". Choć jestem wierzący, cenię sobie życie doczesne :-) No i żony nie chcę narażać.

BTW Co za durny patent. Nie chodzę na siłownie a wyłamałem to może w stresie, ale bez jakiegoś dużego wysiłku. A taka impreza nawet przy 50 kmh może zabić.

Za wszelkie info z góry dziękuję, mam nadzieję że też jakoś Was ostrzegłem - tylko cóż zmienia świadomość takiej awarii? Nic jej nie zwiastuje, trzeba by jechać non stop 10 kmh, żeby być bezpiecznym :-)

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

O ku...wa to niezły wstrzyk miałeś, niejeden by sie zakręcił ze strachu. Mój ojciec miał podobnie w Temprze, tyle ze jemu nie odblokowało sie po włożeniu kluczyka, no i się skończyło wymianą blokad na kolumnie kierownicy (czy czymś takim), co ciekawe stało się to w 2 miesiącu użytkowania nowego samochodu. Może wada jakiejś serii kolumn. ;//

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Wojtek Kotas
    Wyjeżdżając z parkingu moją 155 nie mogłem odkręcić kierownicy. Chwyciła blokada na zapalonym silniku i z kluczykiem w stacyjce!!!
    :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Musiales czyms niezle podpasc swojej ślicznotce ( albo zonie )
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Alfi
    Gość

Domyślnie

O kurcze :shock: .
    Od zawsze sie zastanawialem o idiotyzmie takich blokad, ktore przeciez i tak latwo zerwac, ale zeby sie samo blokowalo? :shock: , jestem w szoku. Juz mysle o demontazu.

Pozdrawiam

Kosiar
    Gość

Domyślnie

nie mogę uwierzyć że podczas jazdy to się stało :shock:

tomkap
    Gość

Domyślnie

Powinieneś od producenta żądać odszkodowanie za stres jaki przeżyłeś. Myślę że wypłacili by pieniądze aby to zatuszować bo to nie do pomyślenia.
    A poważnie to nigdy nie słyszałem o takim przypadku.

Wojtek Kotas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Powinieneś od producenta żądać odszkodowanie za stres jaki przeżyłeś. Myślę że wypłacili by pieniądze aby to zatuszować bo to nie do pomyślenia.
    A poważnie to nigdy nie słyszałem o takim przypadku.
    Samochod ma 12 lat, niemniej to powinno byc konstrukcyjnie niemozliwe, taka awaria.

Wlasnie szukam w manualu jak do tego sie dobrac.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Co z tego że 12 lat. Szaraga dobre imię marki Alfa Romeo taką awarią.
    Oczywiście żartowałem
    Ciekawe co mogło być przyczyną.

Wojtek Kotas
    Gość

Domyślnie

UPDATE:

Po rozebraniu tych plastików - górnego i dolnego, nie bardzo widzę, jakby się dobrać do tej blokady, której jednak nie wyłamałem, bo znów chwyta i za żadne skarby nie mogę jej obrócić.

Jutro oddam Alfę jednak do mechaników. Jakoś straciłem serce do mojej 155. Nigdy mnie nie zawiodła, dbam o nią, nie oszczędzam na niej, a tu tak bez powodu chciała zabić? A na poważnie, ktoś kto się podpisał na rysunku takiej części powinen odpowiedzieć karnie. Chyba, że to jakiś meganieprawdopodobny przypadek. Bo nigdy o czymś takim nie słyszałem. Ale też taka awaria zabiera zapewne jedynych świadków do grobu.

Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Może Twoja Alfa jest jak Christine z filmu :mrgreen: