Ja u siebie wymienilem kompletne sprzeglo razem z wysprzeglikiem i problem zniknal![]()
Ja u siebie wymienilem kompletne sprzeglo razem z wysprzeglikiem i problem zniknal![]()
A czy pedał po tym stał się normalny?Czyli nie taki jakby troche twardy i z małym skokiem? Ile zapłaciłeś za całość czyli sprzęgło z wysprzęglikiem i wymianę?
Ostatnio edytowane przez ChudyEdd ; 18-04-2010 o 17:39
Sprzeglo teraz mam jak maselkoPrzez kilka dni ciezko bylo mi sie przyzwyczaic ale roznica w dzialaniu jest bardzooo duza
Pedal sprzegla ma teraz wiekszy skok. Za kompletne sprzeglo Valeo zaplacilem 320 zl do tego wysprzeglik LUKa 180 zl przy wymianie stwierdzilismy ze wymienimy od razu simering walu korbowego ten duzy 90 zl i robocizna ok 300 zl. Powiem Ci ze robota przeje.... nie wiem czy drugi raz bym to robil
No ale teraz juz mam spokoj na kilka lat...
![]()
nie opisałeś tego jasno.Mamy rozumieć że na każdym biegu zgrzyta .Jeżeli tak to trzeba sprzęgło wymienić ,ale najpierw sprawdzić wysprzęglik czy nie jest zapowietrzony lub uszkodzony(jaki masz luz na pedale sprzęgła.Jeżeli dzieje się to tylko na trójce to synchronizator w skrzyni i wtedy oczywiście trzeba skrzynie biegów rozebrać.Synchronizatory służą do wyhamowania prędkości kół poszczególnych biegów,aby można było wbić dany bieg.Jeżeli jest uszkodzony to prędkości trybów na obu wałkach są różne i dlatego zgrzyta.Gdy dłużej przytrzymasz sprzęgło to predkości się wyrównują i zmiana biegu może się odbyć bez zgrzytu
jak tylko na 3 biegu to synchronizator trzeciego biegu do wymiany,jakby coś było ze sprzęgłem to by był problem z innymi biegami.A jeżeli chodzi ci ciężko pedał sprzęgła to wina sprzęgła ewentualnie siłownika,ale jak wyciągniesz skrzynię to sprzęgło będziesz miał na wierzchu.Wpisz w szukajkę twarde sprzęgło i znajdziesz to co potrzebujesz.Lepiej będzie jak zrobisz swoją skrzynię bo z używek nie wiadomo co kupisz.
Witam koledzy odświeżam temat, mam podobną sytuacje do opisanej, tzn Jak zmieniam szybko biegi to wbijając 3 i 5 oraz redukując z 5 na 4 mam zgrzytanie czasami jest tak że przejde cała sekwencje 1-6 bez zgrzytu przeważnie jak zmieniam biegi przy mniejszych prędkościach i wolniej ale przeważnie występuje zgrzytanie. Sprzęgło wraz z dociskiem wymienione płyn wymieniany olej w skrzyni wymieniony. Co to może być brać się za wymiane wysprzęglika czy od razu szukac skrzyni, Z góry dzieki za pomoc