Hmm, podmienię aku i sprawdzę jak się zachowuje.
Hmm, podmienię aku i sprawdzę jak się zachowuje.
Jak olej masz w porządku to może czujnik padnięty...
Oleju tak ze 2/3-3/4 na bagnecie, kontrolowany na bieżąco. Czy przypadkiem padnięty nie powinien walić po oczach cały czas??
No nie wiem, u mnie jak raz miałem niski poziom to i tak zaczeła świecić ta kontrolka na panelu nad popielniczką... Podmień ten akumulator to może przestanie świecić.
Grzybek pare lat temu miałem podobny problem i rozwiązaniem było dokładnie to co u laski. Nowy aku!! Nie wiem na czym to polegało może nie była zachowana jakaś stabilność napięcia w układzie? Ale wtedy nowy aku rozwiązał dużo problemów. Nawet tą kontrolką się nie przejmowałem bo widziałem że na bagnecie jest olej.
Co do mojego termostatu. Sprawdzałem go dzisiaj. Przewód idący od termostatu do chłodnicy był zimny. Jak wskazówka w aucie osiągnęła 70 stopni od razu się otwarł. Nowe termostaty powinny mieć otwarcie podobno przy 87 czy coś koło tego a włączać wentylator powinien się przy 90 z hakiem jak wyczytałem w manualu (u mnie 80 z hakiem). I dalej jestem w kropce. Może to poprostu czujnik temperatury jest jakiś fałszywy.
Pozdrawiam
tom155 właśnie dlatego ja też się nie przejmuję bo wiem ile jest oleju w silnikuZaciekawiło mnie to tylko żeby się dowiedzieć od czego zależy i przy okazji usunąć. Aku podmienię dla sprawdzenia ale nowy dostanie dopiero na najbliższą zimę - ten jest ogólnie słabawy ale lato przejeździ bez problemów, przy temp. -10 do -15 stopni po tygodniu stania miał jeszcze trochę siły żeby odpalić ale kręcił marnie.
Najpewniej tak jak mówisz jest to zależne od napięcia w układzie, w Focusie np jak jest słaby aku to wskazówki zegarów drgają przy przekręceniu kluczyka a przy bardzo słabym robi autotest i lecą do końca, taki sposób informacji o słabym akumulatorze.
odnośnie tej kontrolki pod klimatronikiem, gdy odłącze aku to zaraz po podłączeniu nie świeci. Dopiero po powtórnym odpaleniu auta świeci cały czas
U mnie w tym panelu jest wszystko OK (no może oprócz podświetlenia), czasem tylko zapala się od stopów podczas hamowania więc trzeba będzie masę obejrzeć.
Rocznik 92.Oto fotki:
http://img222.imageshack.us/i/dsc00068d.jpg/
http://img717.imageshack.us/i/dsc00067zh.jpg/
Teraz jak tak uważnie przyglądam się temu "butowi",to może być ostrzeżenie otwartej maski.Ale nigdy się nie świeci.
Thing.Mam taką sama sytuację z tą kontrolką pod klimą.
U mnie pod klimatronikiem od paru miesięcy świeci kontrolka od płynu spryskiwacza, oczywiście płynu ful a ta się zawzięła i świeci, sporadycznie gaśnie na pare minut ale potem problem wraca.