Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: problem z silnikiem 1.4 ts -proszę o poradę

DeeJaYRoXoR
    Gość

Domyślnie problem z silnikiem 1.4 ts -proszę o poradę

witam. posiadam alfe 145 z 2001 roku z silnikiem 1.4 ts. autko bardzo fajne i dające przyjemnosc z kozystania-były to jedne z ostatnich sztuk z seri 500. wszystko bylo ładnie i pięknie do czasu aż przy przebiegu 70tys km obróciła się panewka.. wtedy udalo dostac mi sie dobry wałek i panewki-wszystko ok. po jakis 20 tys km zmienilem wariator i popychacze hydrauliczne bo pop. tykały a wariata tez było już slycha. dalej wszystko ok. przedwczoraj-po kolejnych 15 tys km podczas jazdy na trasie zaswiecila mi sie kontrolka oleju i do tego od razu dzwiek tykania-jakby popychacze lub panewka;/ zatrzymalem sie i po podniesieniu maski okazalo sie że wszystko jest od oleju-wyglada na to jakby wyciekł obok pasków i został rozchlapany... boje sie że może to oznaczać kapitalke silnika;/;/ i tu moje pytanie i wołanie o pomoc-czy wg was warto dalej wracac do życia taki silnik czy lepiej wymienic na inny(tyle że inny to też może być niezła mina bo nie wiemy co wkładamy) a jeśli już bym wymieniał silnik to czy dużym problemem jest do tej alfy z 1.4 ts włożyc 1.6 ts lub 1.8 albo 2.0 z podobnych roczników?? proszę o pomoc. A może znacie jakiś zakład mechaniczny który mógł by wykonać zabieg wymiany-jesli bedzie taka potrzeba??

dodaje zdjęcię-to moja alfa którą muszę wrócić do życiaKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa 1xx.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	50.2 KB
ID:	21763

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Jak chcesz wymieniać silnik na inny to tylko ze skrzynią i osprzętem. Przed rozebraniem silnika ciężko wnioskować ile w niego trzeba włożyć. Na rynku jest wiele takich aut w cenie do 2000-3000 i możesz pokombinować wtedy. Silnik sprawdzić na aucie i albo kupić sam albo bawić się z resztą i kupić na części. W mojej okolicy jest taka 145 99' z GB za 2200 na chodzie.

DeeJaYRoXoR
    Gość

Domyślnie

aż mi się nie chce jechać do mechanika z tym autem..tym bardziej ze malo kto chce sie za to zabrać.... szkoda mi tego samochodu bo oczywiście zrobić się to da-mozliwe ze to poprostu jakis zimering przez który uciekl olej... i jesli sie to wymieni to bedzie ok znowu. a moze byc ze cos sie w srodku uszkodzilo-choc jak zaswiecila sie kontrolka silnik zostal od razu wyłączony. Jutro wiozę auto do mechanika... okaże się co jest grane. poźniej najwyżej odświeżę temat-i będę prosił o poradę co dalej... a może ktoś chce kupic moją 145 w takim stanie?? i sam usunie usterkę??-taką opcję też rozważam. zobaczymy razem co jest grane i pogadamy o cenie....

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Niestety, pewno kapitalka - jaki przebieg licznikowy? Bo jeżeli w poście podajesz przebiegi licznikowe, to dalej go na zimno katuj No i dziwi mnie, że wcześniej nie zauważyłeś niepokojących objawów.
    Ze swapem z 1.4 jest taki problem, że leci cały osprzęt - 1.6 to jeszcze od biedy można na tej skrzyni zostawić, ale dla reszty będzie za krótka. No i koszta niemałe, bo najlepszy jest cały dawca po wypadku. Używany silnik to też trochę loteria, ale czasem można trafić perłę. Zawsze możesz przy remoncie uwzględnić "porting" głowicy - skoro wszystko jest rozebrane, to dużo więcej nie zapłacisz, a efekty są przyjemne, bo moc wzrasta, a spalanie spada.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

DeeJaYRoXoR
    Gość

Domyślnie

kolego-przebieg na tę chwilę 103700... i uwierz mi auto nigdy nie było katowane-tym bardziej na zimow zimie byl traktowany jak diesel-po odpaleniu chodził sobie kilka minut na wolnych i dopiero pozniej odjazd. to co się teraz stało miało miejsce przy 10stopniach w plusie... przebieg 100% oryginalny. jak kupiłem miała koło 70 tys....

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

O i tu jest jeden z błędów - na takim grzaniu traci się sporo, bo wtedy jest małe ciśnienie oleju.
    W 1.4 panewki się tak o nie obróci - musiało być za mało oleju przed długi czas albo jakaś wada smoka/pompy. Poza tym, ty mogłeś auto chuchać/dmuchać, a poprzedni właściciel niekoniecznie (chyba, że go znasz).
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

Moge odkupic ta alfe od ciebie lub jezeli chcesz to mam kompletny silnik 1.4 z 2000roku z orginalnym przebiegiem 82tys, z samochodu kupionego w pl i serwisowanego w aso, a 900km temu zrobiony olej i swiece chyba, zreszta ksiazka do wgladu jest, jezeli bys byl zainteresowany to zapraszam na priv lub tel 889 303 266
    Ostatnio edytowane przez cuma_borek ; 16-03-2011 o 22:49

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

mały OT
    cuma, a nie masz może boxerka 8v w jakimś dobrym stanie ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

boxerki schodza na pniu, sam szukam jakiejs 145 146 z boxerem bo klienta mam, ale nic niema narazie ciekawego, same szroty

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

No nic będzie trzeba w takim razie swojego zreanimować