Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Swiece zarowe a ich wymiana w ASO

marcin8c
    Gość

Domyślnie Swiece zarowe a ich wymiana w ASO

Witam,

Zajechalem ostatnio do ASO (z ciekawosci) dowiedziec sie ile by kosztowala wymiana swiec zarowych (komputer pokazuje error glow plug przez jakies 5sek po uruchomieniu silnika).
    125zl za 1 swiece (razem 500zl)
    600zl za wymiane
    Czyli 1100zl za wymiane swiec Bede sie musial odezwac do mojego mechanika
    Uznalem to za ciekawostke wiec napisalem

Chojnak79
    Gość

Domyślnie

600 zł za wymianę ubawiłem się przednio ... wg. Tempario (czasy napraw dla gr. Fiat) wymiana zajmuje 0,5 RBH, biorąc poprawkę na rzeczywistość i problemy z wykręceniem świec (zapiekanie się) maxymalnie można podnieść czas do ~2,5 RBH... więc muszą mieć fajną stawkę za RBH
    pozdrawiam

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Ja wymieniałem w ASO Alfy w Poznaniu. Swoje świece przywiozlem a za wymianę wzieli 270zł

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

500 lub 270 za wymianę świec?! To ile biorą za rozrząd...? Ja to robiłem w JTD 8V i zajęło mi około 1,5h bo jedną z nich jest ciężko wykręcić z braku miejsca ale żadnych kombinacji strasznych tam nie ma.

marcin8c
    Gość

Domyślnie

ASO w Warszawie na 1go Sierpnia
    Pan uzasadnil swoja decyzje ciezkim dostepem i uwaga... koniecznoscia rozebrania gornej czesci silnika!

---------- Post added at 16:27 ---------- Previous post was at 16:27 ----------

ASO w Warszawie na 1go Sierpnia
    Pan uzasadnil swoja decyzje ciezkim dostepem i uwaga... koniecznoscia rozebrania gornej czesci silnika!

Chojnak79
    Gość

Domyślnie

To powiedz panu z Ca..ervisu żeby mocno walną baranka o "stock&display" czy on sugeruje zdjęcie głowicy do świec (jeśli tak to czemu zapomniał zaproponować wymianę rozrządu przecież to jedna robota, a klient płaci tylko za części), a może pokrywę zaworów (tu powinien zaproponować kontrolę luzów zaworowych dla 8V no i oczywiście nową uszczelkę pokrywy zaworów, a może chciał składać na starej??) ech.. NO COMMENTS!

Użytkownik Świeżak Avatar Darek68
    Mieszka w
    Gostyń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTD, Fiat Tipo 1.0 FireFly

Domyślnie

Do wymiany świec potrzebny jest klucz nasadowy 10 z dluga nasadka (18zl). Ja kupilem NGK za 63 zl (sztuka) i dzialaja bez zastrzeżeń. Świece wykręca sie na zimnym silniku a wkreca z czuciem (wskazany klucz dynamometryczny). Co do kasowania kodu usterki spalonych swiec warto miec interfejs diagnostyczny Fiat SCAN 2.6+ .
    Fiat 126p; Fiat Seicento 900;
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

marcinc
    Gość

Domyślnie

Ciekawe stawki mają w ASO

W pewnym znanym warsztacie od AR we Wrocławiu za wymianę świec skasowali mnie na 0,00 zł. Zostawiłem autko w serwisie na naprawę świecącej marchewki (winnym okazał się czujnik poziomu pedału przyśpieszenia) i przy odbiorze auta usłyszałem: "miał pan 2 świece do wymiany, to za darmo wymieniliśmy na używane bo przy okazji mieliśmy na warsztacie".

Chojnak79
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcinc Zobacz post
    Ciekawe stawki mają w ASO

W pewnym znanym warsztacie od AR we Wrocławiu za wymianę świec skasowali mnie na 0,00 zł. Zostawiłem autko w serwisie na naprawę świecącej marchewki (winnym okazał się czujnik poziomu pedału przyśpieszenia) i przy odbiorze auta usłyszałem: "miał pan 2 świece do wymiany, to za darmo wymieniliśmy na używane bo przy okazji mieliśmy na warsztacie".
    A czy po uruchomieniu migała Ci kontrolka od świec??? Bo jak nie to panowie sobie robią fajny PR

Użytkownik Świeżak Avatar dipisi
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa 166, 2.4 jtd, 2002 r., lancia thesis 2.4 jtd 20v, 2003

Domyślnie

Może nie świece, ale też jajca z ASO. Ponieważ mam xenony i nie za bardzo chciało mi się babrać z wymianą żarówki postojowej, pojechałem do ASO w Płocku. Na początku pół godziny zajęło panu wklepywanie w komputer wszystkich danych (no ok.). Samochód wreszcie trafił na halę - Pan nie może tu być - zalecenie szefa - uslyszałem. No to patrzyłem sobie przez szybkę. Najpierw jeden pan zajrzał pod maskę od góry. Pooglądał, podrapał się po głowie, i na podnośnik. Potem ogladał dostęp do światla od dołu. Widzę, że nie zabardzo wie, co się dzieje i jak się do tego zabrać. Poszedl po drugiego. Coś tam pogadali i od nowa, zdjął skrzela, plasticzek, i lampką cos tam oglada, to od góry, to od dołu. Przyszedł trzeci. Tak z pół godziny deliberowali jak to światło ruszyć. W końcu wezwali menagera (tego co pół godziny dane do kompa wpisywał). Znowu pogadali i zawolali mnie na hale. Mili panowie oświadczyli, ze bez zdjęcia zderzaka sie nie obejdzie, ale oni tego nie zrobią, bo to blacharska robota i żebym pojechał na drugi koniec miasta, bo tam mają serwis blacharski. Tak skończyła się wymiana żarówki mijania. Na razie jeżdzę bez, bo mój mechanik ma wolne. Ooooooooooooooo, fachowcy od Alfy w mieście powiatowym