Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Brak mocy w Ar 156 silnik 1,6 Help

bodziak_spiz
    Gość

Domyślnie Brak mocy w Ar 156 silnik 1,6 Help

CZesc,
    Mianowicie mam problem z moja AR taki ze strasznie dusi sie silnik ( mozna powiedziec ze jest taka "dziura w mocy" ).
    Przy sprawdzaniu jakie sa objawy zauwazylem nastepujace niedogodnosci :
    Jesli chce sie ruszyc to trzeba pierw dac mu gaz a dopiero pozniej sprzeglo bo jesli zrboi sie odwrotnie to auto jedzie jakies 5 km/h a pedal gazu mimo wcisnietego do polowy nie reaguje , dopiero po wcisnieciu do konca sprzegla dopiero zareaguje na gaz i wtedy 3ba przytrzymac gaz i puszczac sprzeglo by normalnie ruszyl ( jest to dosc uciazliwe jesli chce sie szybko wlaczyc do ruchu).
    Kolejne co dojrzalem to to ze jesli ruszy sie w miare dynamicznie i przyhamuje to obroty strasznie spadaja tak poniezej 1000 az auto drga i po chwili wskakuje na oborty spowrotem , czasem zdarza sie ze wtedy nawet zgasnie ;/

wariator i rozrzad wymienilem w zeszlym roku , tak samo jak i swiece.

Nie wiem czy to wstryski sie psuja , albo czujnik polozenia walu rozrzadu ( jego juz co prawda kupilem ale nie umowilme sie jeszcze z mechanikiem na wymiane) nie mam pojacie. Zastanawiam sie nad podpieciem auta pod komputer ale czy wtedy wyjdzie co jest powodem usterki ? i moze gdzies tu ktos w okolicach katowic dysponuje mozliwoscia podpiecia pod kompa ?

Pomozcie bo juz nie wiem co robic

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

opcja szukaj dużo tego znajdziesz na forum Ale komp prawde ci powie pozatym sam możesz sprawdzić rurę dolotu miedzy przepływką a przepustnicą lubi pękać harmonijka czego objawem jest brak mocy miedzy innymi, możesz wyczyścić przepustnicę ale po tym zabiegu przedałaby się reset i adaptacja czyli komp potrzebny i prog np; fiat ecu scan bardzo prosty hmm niewiem zapchany kat, dziura w laczniku elastycznym
    Ostatnio edytowane przez LUKI83 ; 24-03-2011 o 22:09

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może być jeszcze przepływomierz.
    Na pewno nie jest to czujnik Halla. Jeśli go kupiłeś to wydałeś niepotrzebnie kasę, a wydasz jeszcze wiecej na mechanika, jeśli zechcesz go wymienić, bo do tego potrzeba zdemontować cały rozrząd.
    A przy okazji zapytam, jaki czujnik kupiłeś - nowy, czy używany i jakiej firmy?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

pisalem co bez kompa sprawdzić można, no w sumie przepływkę można podmienić od jakiegoś znajomego jak masz z takim samych Mafem,

Miszek74
    Gość

Domyślnie

miałem to samo niedawno identyczny przypadek wyczyściłem przepływke i autko hula aż milo

bodziak_spiz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Miszek74 Zobacz post
    miałem to samo niedawno identyczny przypadek wyczyściłem przepływke i autko hula aż milo
    Dziś< sobie wyciągnę ten wkład z przepływki i postaram się to wyczyścić ... zobaczymy czy pomoże ...

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

wykąp ja w spitytusie ,reszte wypij i nie używaj nic mechanicznego do czyszczenia

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To jest przepływomierz elektroniczny i żadne czyszczenie nic nie pomoże - tylko nowy i tylko Bosch.

Miszek74
    Gość

Domyślnie

W środku zobaczysz blaszke moja była uwalona czymś tłustym wyczyścilem bęzyną ext.. i teraz działa idealnie!!!

bodziak_spiz
    Gość

Domyślnie

Wyciągnąłem przepływke.. w środku była czysta nie wiedziałem nic złego tam a silnik po odpaleniu chodził nie równo , po wsadzeniu przepływki na załączonym silniku obroty się wyregulowały troszkę i trzymał konkretne obroty. Jednak zauważyłem że obudowa filtra powietrza jest uszkodzona , a dokładnie te śruby mocujące dekielek obudowy sa poniszczone i puściły na gwintach tak że widać filtr powietrza... zastanawiam się czy to może być przyczyną tego braku mocy Bo już nie wiem co może być , najlepiej podłączyłbym pod kompa i sprawdził pracę silnika ale nie mam nikogo tutaj w okolicy sprawdzonego mechanika ...