Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Wymiana chłodnicy 2.0 JTS- jaką polecacie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie Wymiana chłodnicy 2.0 JTS- jaką polecacie?

Witam.

Jak w temacie, moja chłodnica cieknie, była już raz zaklejana, ale pozytywny efekt byl bardzo krótko, więc postanowiłem wymienić chłodnicę. Wiem, że jest sporo tematów o tym, ale nie znalazłem żadnego o chłodnicy do 2.0 jts, a nie wiem czy chłodnice we wszystkich benzyniakach są takie same. Rocznik 2002, więc wnętrze po lifcie,ale buda stara. Jakiej firmy polecacie? Za jakieś linki lub nazwy z góry bardzo dziekuję. Oraz pytanie z czystej ciekawości, ile mechanik może wziąć za wymianę takiej chłodnicy?

Pozdrawiam,
    Tomek

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Słuchaj chłodnica, jeśli kupisz dedykowaną do swojego auta (w sklepie moto) będzie ok, rozumiem, że jest to chłodnica wody? A wymiana nie jest trudna więc sam sobie poradzisz, spuścić płyn, odkręcić kilka elementów. W tym linku kolega KBILSKI dokładnie opisał co i jak:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._przed_fl.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

tak tak, chłodnica wody, chłodnica klimy jest ok. Dzięki za link,w takim razie postaram się sam to wymienić, nie wydaje się być takie straszne. A kolejne pytanie jest takie: czy cieknąca chłodnica mogła mieć wpływ na falowanie temperatury? A dokładniej temperatura mi falowała od 70 stopni(umownie, bo dokładniej chodzi o nieopisaną kreskę na wskaźniku) do 90 stopni, rosła i spadała, i tak non stop w trakcie jazdy. Dopiero, gdy płynu już było zbyt mało to wzrastała do 100 stopni i już nie opadała, ale zawsze gasiłem silnik przy maks 110 stopniach i na najbliższej stacji dokupowałem płynu i dolewałem i ponownie falowanie 70-90. Dodam, że termostat wymieniony w sierpniu na Verneta.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

falowanie to raczej wina temostatu.
    Nie kupuj chłodnic BEHR-HELLA lub KALE (jedno ścierwo sprzedawane pod różnymi markami), właśnie zaczęła mi cieknąć po 2,5 roku eksploatacji, w wakacje jak wymieniałem chłodnicę klimy była już zdrowo pognita... Co ciekawe chłodnicę klimy też kupiłem Behra i przy montażu nie pasowały otwory - to mówi samo za siebie o ich jakości.

selius
    Gość

Domyślnie

Dzwine bo BEHR to bardzo dobra firma... moze po prostu trafilo Ci sie z jakas wada.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Kali_33 gdzie kupiłeś tą chłodnicę BEHR?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Kali_33 gdzie kupiłeś tą chłodnicę BEHR?
    chłodnice kupiłem normalnie w hurtownii zajmującej się chłodnicami, są na niej naklejki z logo BEHR- HELLA i numerem seryjnym produkcji, naklejką gwarancyjną, data prod. 10/2007. Na obudowie wytłoczone jest natomiast KALE. Po wyciągnięciu okazało się, że w miejscu, gdzie zamontowano jakieś listwy wzmacniające z góry na dół chłodnica przegniła (dokładnie pod tymi listwami zbierała się widocznie wilgoć), metalowy dół chłodnicy też zdrowo pordzewiał.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja kupiłem kale ,ostatni taki błąd, na oko jest ok,oryginalna była miedziana kale jest aluminiowa,założyłem ja i okazało się ze nówka jest do dupy i cieknie,musiałem kupić druga kale która jest dwa miesiące na aucie i jest ok,oszuści ze Stargardu gdańskiego a dokładnie auto szarmach to normalni złodzieje,biorą po 49 zł za przesyłkę a do tego musiałem wysłać cieknąca na swój koszt 30 zł,po 5 tygodniach łaskawie postanowili mi oddać pieniądze ale już za sama chłodnice,o kosztach przesyłki nie-chcieli słuchać,a jak by mi to mech wymieniał to dopiero by mnie kosztowało,a i dupki w tym sklepie powiedzieli ze jedna na tysiąc cieknie,to dopiero barany

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Zakładałem Kale jakiś rok temu.Zapakowana w karton z logiem KALE a nie jakieś przebieranki.Wizualnie jakoś wykonania lepsza niż orginał Valeo.Wszystkie wzmocnienia ocynkowane.Po tym roku wygląda dalej jak nówka.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Zakładałem Kale jakiś rok temu.Zapakowana w karton z logiem KALE a nie jakieś przebieranki.Wizualnie jakoś wykonania lepsza niż orginał Valeo.Wszystkie wzmocnienia ocynkowane.Po tym roku wygląda dalej jak nówka.
    moja zamiast ocynku miała chyba tylko czarną farbę tak zgniła