Witam! Czytałem kilka tematów o spalaniu w 1.9 JTD-m na wielu forach nie tylko Alfy i pojawiają sie opinie które mnie dziwią więc śpieszę dopytać. Mianowicie niektórzy ludzie twierdzą, iż JTD-m 140-150 potrafi spalić mniej od JTD dajmy na to 115ps.
Niedawno kupiłem takie autko 140PS licząc że wydatki na paliwo względem 2.0TS w LPG nie będą drastycznie wieksze.
I tu zaczynają sie wątpliwości, komputer pokazuje srednie spalanie z miasta przy eko-jeżdzie 5,4L średnie z ponad 450 km. Ciekawostka tkwi tu w tym, że autko kupiłem (rezerwa się nie paliła) Zalałem za 250 zł zrobiłem ponad 450km i rezerwa mowie no nie... wychodziło by spalanie z 7l ponad. Ale czy komputer by tak fałszował? Teraz rozpocząłem nowy pomiar zrobiłem już 70km rozgrzanym, po nocy więc prawie jak trasa komp pokazuje 4.4l Wiem ze to bankowo bujda ale czytałem że fałsz w tych motorach to 0.5 do 1.0 l. Wydaje mi się że może mróz trochę powoduje zakłamanie, ewentualnie termostat który musze wymienić (już kupiony). Tak to żadnych ale nie ma silnik mocny, zero szarpnięć ciągnie bardzo dobrze w porównaniu z TS to bajka
Jak możecie rozjaśnijcie jak Palą wasze M-Jety![]()