Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak poradzic sobie z dzwignia opuszczania/podnoszenia fotela

RUDA
    Gość

Domyślnie Jak poradzic sobie z dzwignia opuszczania/podnoszenia fotela

Jak w temacie - dzis maz usiadl do belli i nie byl w stanie opuscic fotela kierowcy (ja jezdze jak na kozie - maksymalnie wysoko) - slychac jak przelaczaja sie zabki, kiedy porusza sie wajcha, jednak fotel nie zjezdza w dol - znow wysluchalam calej litanii, ze kupilam sobie wloskiego psuja DD - czy ktos moze powiedziec jaki mechanizm trzeba wymienic? Lub moze ma doswiadczenie w podobnym przypadku jesli chodzi o naprawe we wlasnym zakresie.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

nowy fotel xD

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Jak życie znam to bez wyjęcia fotela sie nie obejdzie, jesli masz poduszki w fotelach to przed wykręceniem fotela oczywiście odłącz akumulator, po wykręceniu i zdjęciu osłony bedzie widac czy poluzowala sie jakaś śruba mocująca jakiś tryb lub trybik, czy też tryb lub trybik sobię najzwyczajniej pękł lub ukruszył, trza kombinować powodzonka
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lucky
    Mieszka w
    Frampol
    Auto
    147 1.9JTD 2002r.

Domyślnie

ale bzdury piszecie hehe, w swojej 147 rozbierałem to samo bo nie chodziło ale jeśli u Cibie coś pyka to może byc uszkodzona sprężynka. Rozbiórka prosta, wyciągnąć zaślepkę na tej rączce od opuszczania, wykręcić 2 śruby, raczka wychodzi lekko, potem zdjąć plastik pod siedzeniem chyba 3 śruby plus wsuwka pod siedzeniem mi się ułamała bo pociągnąłem za mocno a to powinno wyjść w dół, jak już plastik zdjęty wtedy mamy 3 śruby od sprężyny która jest poruszana przez rączkę można odkręcić lub popróbować bez wyciągania czy coś się rusza tylko nie na siłę bo można złamać rączkę (jest to sam plastik), ja wyciągnąłem swój mechanizm, jest on raczej nie rozbieralny ale jak ktoś się pobawi to wszystko rozbierze , u mnie pomogło przesmarowanie ws-50 i wpuściłem smaru białego w sprayu i chodzi aż miło , nie jest to takie trudne do rozbierania i nie trzeba nic robic z fotelem tym bardziej kupowac nowego czy wyciągać go i nawet nie trzeba dotykac akumulatora hehe jesli mechanizm do bani to zawsze można poszukać używki z rozbitka np anglika tez powinien pasować, nie taka alfa trudna jak ją malują . Jak masz pytania to wbijaj do mnie, w tej kwestii postaram się pomóc . Jak się ociepli to mogę zrobić fotoporade do tego

RUDA
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Lucky
    ale bzdury piszecie hehe w tej kwestii postaram się pomóc . Jak się ociepli to mogę zrobić fotoporade do tego
    Wielkie dzieki - w koncu rzeczowa odpowiedz - sama sie za to zabralam, ale ciezko raczka mi schodzila, a nie chcialam ulamac. Jak sie z garami obrobie i prezentami to na spokojnie sie tym zjame lub marude zmobilizuje - pomysl wyjmowania fotela wydal mi sie rownie idiotyczny - jak uda ci sie umiescic post pod tytulem zrob to sam - daj cynke

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pako1
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8T.S. 2002/03r

Domyślnie

Cześć
    Nie chcę zakładać nowego tematu więc postanowiłem odświeżyć ten.

Mój problem polega na tym że fotel podnosi się i opuszcza tylko po lewej stronie, prawa ciągle tkwi w najniższej pozycji.
    Czy ktoś się już spotkał z takim problemem?
    Nie bardzo wiem jak wygląda cały mechanizm podnoszenia fotela, dlatego chciałbym wiedzieć czy jest jakaś możliwość naprawy?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Pako1 Zobacz post
    Cześć

Mój problem polega na tym że fotel podnosi się i opuszcza tylko po lewej stronie, prawa ciągle tkwi w najniższej pozycji.
    Nie bardzo wiem jak wygląda cały mechanizm podnoszenia fotela, dlatego chciałbym wiedzieć czy jest jakaś możliwość naprawy?

Pozdrawiam
    To normalne, z tego co mi wiadomo, tylko fotel kierowcy ma regulowaną wysokość, musiałbyś pokombinować z przełożeniem mechanizmu z angola by mieć regulacje w fotelu pasażera.

Marek85
    Gość

Domyślnie

Cześć

Pozdrawiam

Ja mam tak samo. Fotel kierowcy podnosi się tylko jedną stroną(lewą). Proszę o poradę jak to naprawić

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pako1
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8T.S. 2002/03r

Domyślnie

Cytat Napisał jaruh Zobacz post
    To normalne, z tego co mi wiadomo, tylko fotel kierowcy ma regulowaną wysokość, musiałbyś pokombinować z przełożeniem mechanizmu z angola by mieć regulacje w fotelu pasażera.
    Nie zrozumieliśmy się Chodzi mi o to że fotel kierowcy po naciśnięciu dźwigni podnosi się tylko od strony lewej, a prawa strona fotela nie rusza się.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Nie zrozumieliśmy się Chodzi mi o to że fotel kierowcy po naciśnięciu dźwigni podnosi się tylko od strony lewej, a prawa strona fotela nie rusza się.
    przyczyną jest przegięty drążek sterujący pod fotelem (ten na który działa pneumatyczny siłownik), z tego powodu wymieniłem ostatnio cały fotel. Ale wystarczy wymienić samą podstawę fotela.