Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Nawiew raz działa, raz nie działa

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Olsztyn, Poland
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD jest Alfa Romeo 159 2.4 SPORTWAGON

Domyślnie Nawiew raz działa, raz nie działa

Witam wszystkich.
    Otóż mam taki problem w mojej 166.
    Jak kupiłem auto nie działała klima. Kupiłem panel do sterowania klimatyzacją i wszystko zaczeło działać. po jakichś dwóch tygodniach przestała- błąd momentary connection to airconditioner faulty. Zauważyłem że spalił się bezpiecznik(25A) na podszybiu ten który odpowiedzialny jest za wentylator. Zmieniłem i wszystko zaczęło działać. Po paru dniach klima znowu padła tes sam błąd bezpiecznik spalony - zmieniłem ale nic to nie dało. po dwóch dniach sprawdziłem jeszcze raz bezpiecznik i znowu był spalony , więc znowu go zmieniłem. Klima jednak dalej nie działała. jeżdziłem tak chyba ze 2 tygodnie, i znowu zajrzałem do tego bezpiecznika(zaznaczę że przez pierwsze pare minut bezpiecznik nigdy się nie spalił) i znowu okazało się że jest spalony, to znowu go zmieniłem. Dalej nic to nie dało. Kolejnego dnia odwoziłem dziewczynę do pracy i jak wracałem dałem troszkę po garach i tu nagle nawiew po oczach zaczał mi dawać - klima się naprawiła - wszystko śmiga od 2 dni.

Panowie co to może być bo nie wiem za co się złapać(z nagrzewnicy nic nie cieknie wszystko pod nogami i przy przekaźnikach suche płynu nie ubywa). Chciałbym to wkońcu zrobić bo strasznie mnie to wkurza. Czy coś nie tak z wentylatorem . Będę wdzięczny za jakąś pomoc bo u mnie w Olsztynie to żaden elektryk nie chce się podjąć tego a do jakiegoś majstra to strach jechać. Serwis alfy odpada - złodzieje ceny z kosmosu
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ale w sumie o co chodzi o zimne powietrze ze piszesz o klimie?? czy tylko o wentylator ze raz działa a raz nie.. z nastawaimi ciepłego/zimnego powietrza jest wszystko ok??

ja jak miałem spalony wentylator to bezpiecznik palił sie zawsze i od razu po przekreceniu kluczyka.. troche dziwne ze u Ciebie raz sie pali a raz nie..

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Olsztyn, Poland
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.4 JTD jest Alfa Romeo 159 2.4 SPORTWAGON

Domyślnie

chodzi mi o całą klimatyzację(ciepłe i zimne powietrze ogólnie nadmuch). jak wyskakuje ten błąd to nic nie działa żeden przycisk nie reaguje nie ma żadnego nawiewu nie pokazuje temperatury - na wyświetlaczu wyświetla tylko błąd : momentary connection to airconditioner fault i OFF

Mnie też to dziwi

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

na forum o wentylatorze nawiewu juz troche jest bo to typowa usterka w 166 więc moze cos znajdziesz sensownego

mnie sie wydaje ze jednak silnik wentylatora cos daje spięcie i moze na innym bedziesz miał spokój

yattaman
    Gość

Domyślnie

Jak otworzysz drzwi kierowcy zauważysz wiązkę kabli ,jeśli ją odepniesz komputer wywala właśnie taki komunikat "momentary connection to airconditioner fault i OFF" na uruchomionym silniku. Może spinka dobrze nie trzyma tej kostki w budzie .W lusterku po stronie kierowcy jest czujnik temperatury zewnętrznej ,mi zaczął grymasić właśnie przez luźna kostkę i wywaliło błąd klimy ,głośnik też czasem nie grał

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Jeśli to ten bezpiecznik pierwszy z prawej to powinien być 30A

Użytkownik Rowerzysta Avatar Emek
    Mieszka w
    Jelenia Góra/Holandia
    Auto
    159/1.9jtdm 150km/2006

Domyślnie

Pozwole sobie wstawic tutaj moj post z tematu o moim samochodzie, może tutaj szybciej uzyskam podpowiedź

Domyślnie

Mam takie pytanie, dziś temperaturka ładnie podskoczyła na dworze i jadąc właczyłem klimatyzacje, wszystko było ok. Zrobiłem zakupy i przy odpaleniu auta jeszcze na postoju usłyszałem syczenie w okolicy podszybia, a klima zaczeła jak by mniej chłodzić. Po wyłaczeniu klimatyzacji dalej słychać syczenie, ale gdy ją włacze przestaje syczeć. Co dziwne, gdy wlącze klimatyzacje przyciskiem ECON to spreżarka przestaje chodzić, a gdy wyłacze to słychać tykniecie i spreżarka się włacza. W sumie nie wiem, czy zrobiła się nieszczelność czy może ja już się pogubiłem jak ustawić by było zimno Może poprostu coś ja źle robie Jeśli ktoś miał podobny problem, albo wie co może być bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki, bo teraz zaczyna sie temperatura ponad 20 stopni i fajnie było by mieć zimno w środku.
    Born to be wild!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Przyciskiem "ECON" wyłącza sie sprężarkę klimy (tzn. gdy Econ świeci na zielono na wyświetlaczu ICS to sprężarka nie pracuje.

U mnie też sobie syczała, ale jej przeszło.
    Jeśli chodzi o wydajnośc klimy to sprawdź w jakim stanie jest filtr kabinowy na podszybiu...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Emek
    Mieszka w
    Jelenia Góra/Holandia
    Auto
    159/1.9jtdm 150km/2006

Domyślnie

Hmm w takim razie jak włacza sie klime przez ustawienie na full auto ? bo ja juz sie pogubilem najzimniej dmuchało mi gdy econ byl właczony na wyświetlaczu. Do tego dziś dopiero zauwazyłem, ze po ustawieniu np na 16 stopni ta temperatura mryga pare razy, oznacza to co ? Dzis dopiero zaczelem sie tym bawic i zglupialem Co do filtra napewno jest do wymiany bo dzis wymienialem caly uklad wycieraczek i byl brudny troche go obmylem wyczyscilem, ale w najblizszym czasie musze zakupic nowy.
    Aha co do tej klimy jakie jest"standardowe" ustawienie tak by chlodzilo najbardziej? Bo raczej wątpie by nagle sie coś rozszczelnilo, a klima przeszla serwis w tamtym roku w lipcu.
    Born to be wild!

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

co do działania klimy to proponuje przeczytać instrukcje obsługi ICS. W ustawieniu ECON (wył. sprężarka) nie będzie w stanie ochłodzić pomieszczenia bardziej niż temp na zew.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"