Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: biopaliwo-wyraź swoją opinie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie Bio Ester

Witam
    Od 3 lat jeżdżę moją AR146 1.9 TD na oleju rzepakowym, który jest sprzedawany na sieci stacji Bliska (i ostatnio częściej go widzę na Orlenach) pod nazwą BIOester. Jest także dostępny na innych stacjach niesieciowych pod nazwą B100.
    Zrobiłem na tym paliwie ok 70 000km
    Teraz kilka uwag odnośnie pracy silnika na tym paliwie:
    -latem nie ma absolutnie żadnej różnicy w porównaniu do ON(olej napędowy sprzedawany w Polsce ma 5-7% dodatków roślinnych czyli BIOestru). Nawet nie wyczuwam różnicy w zapachu(są tacy co im frytkami śmierdzi).
    -zimą nie lałem tego paliwa gdyż silnik miał trochę ciężej zapalić i puszczał białego dymka przy rozruchu zimnego silnika, ale to trwało raptem chwilkę po rozruchu. Ostatnio jak ceny ropy poszły mocno w górę to skusiłem się i zalałem 20l BIOestu na orlenie(temp w nocy -10) i rano o dziwo pięknie zapalił(podgrzałem świece 2 razy) i zdziwiło mnie to...bo według tego co piszą na różnych forach...powinienem mieć problem
    Co do wiosny i jesieni to różnica polega na tym że zimą jest sprzedawany BIOester zimowy (niższa temp. krzepnięcia).
    Co do dodawania uszlachetniaczy to na początku cudowałem z tym....ale teraz widzę że to strata czasu i pieniędzy była.
    U mnie wymiana filtra paliwa odbywa się raz w roku na wiosnę i nie zauważyłem aby to paliwo powodowało szybsze zużycie w/w filtru.
    alfa romeao 146 1,9TD

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie

frynas jest jedno małe aleee. Wcześniej pisaliśmy o jeżdżeniu na oleju rzepakowym takim, który można kupić np. w biedronce. Podobno naszymi samochodami możemy śmiało pomykać na np. Kujawskim czy wybornym itp. (Ostatnio wydziałem w Biedronce olej o nazwie chyba Wyborny gdzie litr wychodzi za 4,16) A jeśli chodzi o Bioester to jeszcze nie próbowałem bo w Zielonej Górze nie ma stacji, która by go sprzedawała.

papa16b
    Gość

Domyślnie

Ale temat jest odnośnie BIO a nie oleju ze sklepu. A czy BIO nie rozpuszcza uszczelek w pompie??nie niszczy przewodów paliwowych ?? bo wyczytałem tak

Użytkownik Pirat drogowy Avatar frynas
    Mieszka w
    sieradz/międzyrzecz
    Auto
    FIAT CROMA 1.9 16v 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Krzychu.146 Zobacz post
    frynas jest jedno małe aleee. Wcześniej pisaliśmy o jeżdżeniu na oleju rzepakowym takim, który można kupić np. w biedronce. Podobno naszymi samochodami możemy śmiało pomykać na np. Kujawskim czy wybornym itp. (Ostatnio wydziałem w Biedronce olej o nazwie chyba Wyborny gdzie litr wychodzi za 4,16) A jeśli chodzi o Bioester to jeszcze nie próbowałem bo w Zielonej Górze nie ma stacji, która by go sprzedawała.
    co do kujawskiego to nie pórbowłem ale te jestem zwolennikiem teorii e ten silnik na wszystkim pojedzie...

swoją drogą to 4,16 to dobra cena

W Zielonej Górze paliwko BIO znajdziesz na tej stacji

APEXIM AB - Zielona Góra, Fabryczna 3

---------- Post added at 20:13 ---------- Previous post was at 20:11 ----------

Cytat Napisał papa16b Zobacz post
    Ale temat jest odnośnie BIO a nie oleju ze sklepu. A czy BIO nie rozpuszcza uszczelek w pompie??nie niszczy przewodów paliwowych ?? bo wyczytałem tak

U mnie po 70 000km i 3 latach nie zauważyłem żadnych problemów ze strony uszczelek w pompie ani problemów z przewodami paliwowymi
    Ostatnio edytowane przez frynas ; 04-04-2011 o 21:17
    alfa romeao 146 1,9TD

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał papa16b Zobacz post
    No to już mity Tak poważnie: jeżeli coś pojedzie na fryturze bez uszczerbku na zdrowiu, to Bio to w tej kategorii luksus. Ale broń BORze, żeby jakiś zagubiony właściciel JTD nie poczytał tego tematu i nie stwierdził, że ktoś regularnie zapomina J w nazwie silnika, bo będzie miał listwę CR do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 04-04-2011 o 21:50
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

te wszystkie opowiastki rozpuszczajacych sie przewodach mozna wsadzic miedzy bajki bo ester to nie nitro zeby rozpuszczal wszystko jak leci... sadze ze przy temperaturze powyzej 5st common rail tez by nie mial nic przeciwko bioestrowi...
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Miałby. Na Politechnice Lubelskiej prowadzą badanie zużycia ściernego elementów przez paliwa w temp. 30-60C i wychodzi jasno, że Bio się do CR nie nadaje, im bardziej estrowe paliwo, tym słabiej od ON smaruje. Co ciekawe, google twierdzi inaczej To nie jest paliwo przyszłości, to raczej spóźnione paliwo minionych lat, chociaż już pracuje się nad biopaliwami drugiej generacji, które od ON mają nie odbiegać.
    Ostatnio edytowane przez Rzmudzior ; 05-04-2011 o 09:44
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

z tego co czytalem to kierowcy troche wiekszych aut leja Bioester, robia po kilka tysiecy km w nowych ciezarowkach i nic z listwa wtryskowa sie nie dzieje...
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie

W Zielonej Górze paliwko BIO znajdziesz na tej stacji APEXIM AB - Zielona Góra, Fabryczna 3

frynas dzieki za podpowiedź. Podjade tam i zobacze jaka jest cena Biodiesla i może nawet odrazu zatankuje

Na Politechnice Lubelskiej prowadzą badanie zużycia ściernego elementów przez paliwa w temp. 30-60C i wychodzi jasno, że Bio się do CR nie nadaje
    Czytałem że właśnie aby uniknąć problemów instaluje się podgrzewacz paliwa, który ogrzewa do około 70C. Może ciężarówki mają jakieś standardowo montowane podgrzewacze (nie znam sie na tym to tylko teoria).

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

odradzam biopaliwa
    to kompletnie nonsensowy projekt, a silnik powie wam co o tym mysli za dwa, trzy sezony.