Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: AR 156 SW TI a zawieszenie NIVOMAT

kwiatino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    jak bys dokladnie poczytal kolego to bys widzial w opisie samochodu punkt: - samopoziomowalne tylne zawieszenie NIVOMAT
    No właśnie dokładnie poczytałem, a Ty niestety nie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

pytasz czego masz sie spodziewac NIVO czy monroe, skoro pisze ze jest nivo to nie monroe, albo juz nie wiem o co ci chodzi. NIVOMAT to patent firmy SACHS.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

ok, zobaczyłem 156 TI i muszę powiedzieć że nie porywa mnie.... masa kasy za prawie taką samą alfę jaką sam posiadam. jedyna różnica to fotele i kierownica:p ja mam seryjną skórę, tarcze też mam wszystkie 4 nacinane i nawiercane, a w klocki ceramiczne w tej belli jakoś nie wierze różnica taka, że za swoją dałem o 10k mniej nie wydaje mi się żeby ta bella była aż tak godna uwagi. Fakt że ma 2,4 ale przecież to nic nadzwyczajnego
    Ostatnio edytowane przez liked ; 06-04-2011 o 22:00

kwiatino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    pytasz czego masz sie spodziewac NIVO czy monroe, skoro pisze ze jest nivo to nie monroe, albo juz nie wiem o co ci chodzi. NIVOMAT to patent firmy SACHS.
    Chodzi o to że kolega twardy wcześniej zasugerował że i tak nie ma pewności czy mimo iż auto wyposażeniu miało fabrycznie NIVO to ktoś nie zrobił jakiejś rzeźby wsadzając inne zawieszenie, nie koniecznie odpowiednie. Że w tym aucie jest NIVO (wg. opisu) wiem doskonale.
    Za spostrzeżenia na temat auta z linku dziękuję.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał kwiatino Zobacz post
    Za spostrzeżenia na temat auta z linku dziękuję.
    kurcze, odnoszę wrażenie że albo my Cię nie rozumiemy, albo Ty nie wiesz co chcesz wiedzieć zadajesz pytanie czy bella nie jest godna uwagi, to ja odpowiedziałem. Co do nivomatów też już Ci odpowiedzieli. W skrócie wygląda to tak: kupisz kombi, na pewno będą nivomaty o ile nikt wcześniej ich nie zmienił, kupisz sedana to ich nie będzie, i tyle w temacie.

kwiatino
    Gość

Domyślnie

Kolego liked wypowiedziałeś się na temat auta (kolega kinol156 też) - ja szczerze podziękowałem.
    Co chcę wiedzieć ?? To, o co zapytałem w pierwszym poście czy 2.4JTD SW TI ma zawsze NIVO - dostałem odpowiedź, ze najprawdopodobniej tak (kolega twardy).
    Pytam o konkretny model, bo taki chciałbym zakupić (jak się uda). Pytam także, bo w wielu innych markach oferowne jest samopoziomujące zawieszenie i jest ono praktycznie zawsze opcją.
    Teraz okazuje się że wg. Twojej wiedzy wszystkie SW mają NIVO. Skoro tak jest to wystarczyło napisać wcześniej - każda SW(czy jak kto woli kombi) na NIVO, a ja byłbym w 100% uświadomiony.

Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

no to jesteśmy w domu ale z tego co wiem, to nie licząc citroena z jego hydrauliką, to zawsze tak będzie że jeśli występuje zawieszenie typu nivo to dotyczy to nadwozia typu kombi lub też niektórych dostawczaków z racji tego że generalnie służą do tego żeby przewozić w nich cięższe (większe) rzeczy.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał kwiatino Zobacz post
    Teraz okazuje się że wg. Twojej wiedzy wszystkie SW mają NIVO. Skoro tak jest to wystarczyło napisać wcześniej - każda SW(czy jak kto woli kombi) na NIVO, a ja byłbym w 100% uświadomiony.
    niestety tak nie jest! Nivo bylo dodatkowo platna opcja: albo auto wyjezdzalo juz w nie wyposazone z fabryki albo mogli ci zwykla belle za doplata doposazyc, dlatego nawet po numerze VIN w EPER tego nie sprawdzisz! Ale poszukaj tematow na forum sa 2 albo 3 numery ident. dla nivo, sa one tez grubsze i inaczej zbudowane, jak jestes dobrze wygimnastykowany to dasz rade przy zakupie na tyle wsunac sie pod auto ze odczytasz dane z naklejki na amorze bez potrzeby podnoszenia auta
    jako ciekawostka: jak dowiedzialem sie ze mam nivo po przeczytaniu tematu na forum, pojechalem sprawdzic sprawnosc na szarpaki do ASO fiat/alfa, mowie ze mam nivo, to wielkie oczy zrobili i pytaja gdzie w aucie jest sterowanie tym samopoziomowaniem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

A do czego służy to zawieszenie i czym się różni od normalnego??
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał KamilP Zobacz post
    A do czego służy to zawieszenie i czym się różni od normalnego??
    Służy do tego, żebyś w drodze na wakacje nie wyglądał tak:

A tu masz bardziej technicznie:
    http://www.youtube.com/watch?v=iJICKuHSAeo