Witam. Moja alfa już jest sprawna. Nie pojawia się już awaria silnika. Problemem było sitko w tym, elektrozaworzeDzięki wszystkim za pomoc.
Witam. Moja alfa już jest sprawna. Nie pojawia się już awaria silnika. Problemem było sitko w tym, elektrozaworzeDzięki wszystkim za pomoc.
...no i stało się, auto jeździ jak trzebadzisiaj przez cały dzień jeździłem, testowałem, katowałem i zamulałem, nic nie wyskakuje a auto jedzie aż miło, troche złotówek poszło ale nie ma nic za darmo. Co do usterki to uszkodzony był element o którym nikt wcześniej nie wspominał, nigdzie się nie przewinął i sam nawet nie wiedziałem że coś takiego tam jest, mianowicie uszkodzony był "czujnik przepływu powietrza"{czy jakoś tak} przy turbinie, mechanik po sprawdzeniu niemal wszystkiego ( EGR, overboost, przepływomierz itp) dorwał jeszcze ten czujnik, po podmianie na drugi auto zaczęło jechać, wcześniej max. obroty silnika były na poziomie 4600obr/min, teraz wchodzi na ponad 5000obr/min., zdjęcie tego elementu wrzucam na forum, z prawej strony wchodzi wtyczka, z lewej oczko montażowe, sam czujnik wystaje w miescju gdzie go trzymam na zdjęciu, może komuś się to przyda:
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowane przez heniek_16V ; 09-04-2011 o 19:30
jaka cena tego czujniczka ?
Hmmm to albo ja coś namieszałem albo mechanik...w sumie tak to jest jak się naprawia samochód na odległość przez pośrednika (ojca), tak czy inaczej auto jeździ i póki co wszystko gra.
ps. widziałem wcześniej ten czujnik od doładowania turbiny i miał on napis Bosh i chyba nawet coś było na nim niebieskiego![]()
Dokładnie to czujnik ciśnienia doładowania - od niego należy zaczynać w pierwszej kolejności (zresztą tak jest napisane na pierwszej stronie) - jak czyszczenie nie pomaga to się go wymienia....
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Tak komp wywali jego błąd - czujnik wykrywa przeładowanie, a często po prostu nagar+olej sklejają go w jednym położeniu
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Kilka postów wcześniej napisał, że ma wymieniony na nowy czujnik ciśnienia doładowania i nic a teraz pisze, że znów ma wymieniony i jest ok.???
U mnie już jest bardzo kiepsko. Za każdym przyspieszeniem >=3000 obr/min wywala błąd i mam nadzieje, że to tylko przypadek że sprawa pogorszyła się po przeczyszczeniu i całkowitym zaślepieniu EGR.
1, 2... guma gra...
Na samym początku mechanik wyciągnął ten czujnik, wyczyścił i nic się nie zmieniło, potem podmienił z drugiego auta ten czujnik i też nie było efektu więc wsadził stary z powrotem i szukał przyczyny takiego zachowania dalej...być może po wymianie/sprawdzeniu/wyczyszczeniu wszystkiego co się dało i ponownej wymianie czujnika pod koniec sytuacja się zmieniła.