Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: Problem ze wspomaganiem - drgania na kierownicy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Sprawa ma się tak. Od wczoraj auto jest u mechanika, będę wymieniał wahacze górne, łączniki stabilizatorów z tyłu i robił hamulce z przodu (łącznie z tarczami)...

Dziś mechanik zauważył, że mam uszkodzoną (chyba się zatarła) rolkę od napinacza paska wielorowkowego (tego od pompy wspomagania). Jutro mi to wymienią i zobaczymy czy coś to da.

Pozdr

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Problem nadal występuje, ale na 90% będzie to jednak pompa. Przy wyższych obrotach jest wszystko ok. Stojąc w miejscu na luzie kierownica drży, jak tylko dodam gazu tak, żeby obroty byłenia problem już nie występuje. Podjadę jeszcze do wyspecjalizowanej w naprawie przekładni i pomp servo firmy i zobaczymy co oni powiedzą. W razie czego będę chyba regenerował pompę zamiast kupować używkę.

Pozdr

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Masz rację, jeśli nie masz na nową lepiej regenerować. Używka to loteria i nigdy nie wiadomo w jakim jest stanie
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

din
    Gość

Domyślnie

Podepnę się tutaj, ale w temacie.
    Czy ktoś z Was może coś więcej napisać na temat ulepszacza płynu do wspomagania (za i przeciw). Opis na stronie zachęcający. Alfowskie problemy z układem wspomagania nie są nam obce więc może coś pomoże taki wynalazek?
    http://allegro.pl/prestone-plyn-do-w...523499186.html

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    okolica Oświęcimia
    Auto
    Alfa 159 SW

Domyślnie

Witam.
    podpinam sie do tematu, zakupiłem w poniedziałek alfe 159 SW, 2008 rok, w piątek byłem w ASO na sprawdzeniu i niby nic nie wyszło, ale jak skręcam w lewo, prawo to słychać takie dziwne dzwięki w kierownicy, byłem u mechanika to powiedział albo za mało płynu, pasek lub pompa, nie mam drgań itd jak kolega tu opisujem, a posiadam w PDF ksiązkę obsługi ALFY, jeśli ktoś chce to pisać, mogę przesłać

wenus
    Gość

Domyślnie

to widzę, że ja mam lepszy problem . Co to może być, bo 3 mechaników rozłożyło ręce (zostaje ASO chyba)? Tylko na postoju przy lekkim ruchu kierownicą są drgania na kierownicy, jeśli dodam gazu - znikają (tymardziej nie ma drgań jak jadę). Pompa sprawdzana - 100 % sprawna, maglownica regenerowana 2 tygodnie temu, płynu nie ubywa, nie ma wycieków, "nie bulgocze". Pali mi się kontrolka VDC (podobno od czujnika skrętu). Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Przemo8 Zobacz post
    Witam.
    podpinam sie do tematu, zakupiłem w poniedziałek alfe 159 SW, 2008 rok, w piątek byłem w ASO na sprawdzeniu i niby nic nie wyszło, ale jak skręcam w lewo, prawo to słychać takie dziwne dzwięki w kierownicy, byłem u mechanika to powiedział albo za mało płynu, pasek lub pompa, nie mam drgań itd jak kolega tu opisujem, a posiadam w PDF ksiązkę obsługi ALFY, jeśli ktoś chce to pisać, mogę przesłać

Co masz na myśli pisząc dziwne dźwięki? Coś jakby piszczenie? tak jakby coś ocierało o gumowy element?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    okolica Oświęcimia
    Auto
    Alfa 159 SW

Domyślnie

to może być taki dzwiek, dzisiaj zostawiłem rano samochód wiec zobacze co mi stwierdzą, nie mam drgań tylko słysze jak skrecam np na parkingu lub jak jade 20 km(skrecanie) to wtedy sie to dzieje, jest to wkurzające, nie widze aby wywalało płyn na zewnatrz zbiorniczka, mechanik stwierdził, ze to jakiś pasek tam jest i tak może być, bo jest za młode auto aby strzeliła pompa, ale nigdy nic nie wiadomo...napisze Wam co i jak po zrobionej robocie

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ja jestem po przeglądzie, dźwięk tak jakby ocierania elementu o gąbkę/gumę nie wzbudził emocji w Panu serwisancie i powiedział, żeby pojeździć i wybadać czy dźwięk się nasila jeżeli tak to w jakich sytuacjach. Tyle w temacie. Także teraz jeżdżę i nadsłuchuję nadmienię tylko, że płyn zachowuje się ok (czerwony płyn) nie buzuje i nie wylewa się.

Przemo8 daj znać co wyszło u Ciebie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    podlasie
    Auto
    159 SW 1,9 JTDM 16v 2007

Domyślnie

witam! też się podepnę. na dniach będę posiadaczem 159 SW 1,9 JTDM 16v 2007 nie miałem jeszcze okazji się w nię dobrze wczuć ale jak jeździłem ja sprawdzać do serwisu to zauważyłem ze słychać pracę pompy wspomagania na niskich obrotach silnika na wysokich już nie słychać... do zbiorniczka zaglądałem nic tam się nie dzieje nadzwyczajnego płyn czerwony a odnośnie tego piszczenia o którym wspomnieliście to fakt też występuje tak jakby metal tarł o jakąś gumę ale mam wrażenie jakby to dochodziło gdzieś z kolumny kierownicy.

jakby ktoś wiedział o co kaman to będę wdzięczny za pomoc. moja przygoda z alfą się zaczyna także jestem zielony a mam nadzieję że nie będę musiał często o tego typu rady was pytać ;P

pozdro!