Ilość oleju silnikowego
3.3 l.
dzieki
Ilość oleju silnikowego
3.3 l.
dzieki
Dzięki uprzejmości znajomego Dilera miałem okazję testować ostatnio Mito 1.4 105 KM MA na odcinku ok. 200 km i chciałem podzielić się kilkoma spostrzeżeniami odnośnie tego samochodu![]()
Silnik - wystarczy usiąść za kierownicą i od razu widać że ten samochód ma w sobie dużo sportowego duchaFajna pozycja za kierownicą, efektowne zegary, ciekawe kształty deski rozdzielczej - miodzio. Szkoda że do tego charakteru kompletnie nie pasuje silnik który miałem w testowej wersji. W moim wcześniejszym samochodzie Grande Punto miałem podobny silnik Starjet - ten jest mocniejszy o 10KM i ma Multiair ale dużej różnicy w osiągach nie ma
W porównaniu do Grande ma zdecydowanie głośniejszy, sportowo dostrojony wydech, w trybie dynamic trochę chetniej wkręca się na obroty ale szału nie ma. Do sprawnego poruszania wystarczy ale jeśli chcemy poczuć trochę emocji to trzeba pokusić się o wersję doładowaną
Z tej jednostki będą zadowolone co najwyżej kobiety. Silnik powinień spalać nieco mniej niż moje stare Grande ale nic takiego nie zaobserwowałem, być może dlatego iż samochód miał niski przebieg i silnik się jeszcze układał.
Prowadzenie i układ jezdny - samochód miał koła aluminowe 16 cali i uważam że to dobry wybór dla tego samochodu. Kiedys prowadziłem Mito na 17tkach i to był straszne przeżycie, po jeździe sprawdzałem czy mam wszystkie plomby na miejscuNa 16tkach jest przyzwoicie, samochód jest oczywiście sztywny i o dużym komforcie nie ma mowy ale nie jest źle. Układ kierowniczy w tym samochodzie jest super, nie ma co porównywać ani z Grande, ani z Bravo którym teraż jeżdzę. Czym więcej kilometrów robiłem tym bardziej mi się podobał. Samochód świetnie wchodzi w zakręty i dobrze trzyma się drogi.
Na koniec kilka uwag - pierwsza to wielkość samochodu. Często na tym forum słyszy się że to mały samochód, że dla kobiet itd. Przejechałem tym samochodem parę kilometrów i w porównaniu do mojego Bravo nie odczuwałem dyskomfortu ani z miejsca w środku (na przednich fotelach)ani ogólnie z komfortu jazdy. Nie jest tez to samochód skierowany do kobiet ze względu na słabą widoczność, nie największą wygodę, dosć ciężki układ kierowniczy. Widać że ten wóż został stworzony dla młodych ludzi którzy szukają samochodu o sportowych genach, którzy chcą czerpać przyjemność z jazdy
Druga uwaga to wykonanie wozu - w egrzemplarzu którym jeździłem zauważyłem kilka niedoróbek - pierwsza to wg mnie fatalnie zaprojektowane uchwyty wewnetrzne drzwi. Wyglądają rasowo ale pomysł by zczepić je z dwóch lkawałków plastiku nie jest najlepszy. Od drzwi kierowcy były nierówno spasowane i juz był mały luz, który w przyszłości będzie się powiększał. Maskownica od ręcznego nie była wpięta i można było obejrzeć co jest w środku tunelu. Ciekawie też rozwiązano mocowanie pasów w podłodze - jest guma maskująca ale otwory sa na tyle duże, że widać co jest pod spodem i nie wygląda to estetycznie.
Przyznam że w swoich Fiatach takich niedoróbek nie miałem a samochody jednak sporo tańsze od Alfy....
Podsumowując - samochód bardzo fajny, trzeba tylko rozsądnie wybrać wersję silnikową. gabaryty też są wystarczające jak nie ma się dużej rodziny![]()
Od siebie dodam, że najlepiej pasującymi do charakteru samochodu silnikami są tylko turbodoładowane benzyny, a diesle - mimo, że mocne, "nie kleją" się z autem. Ja jeżdżę Miciakiem z silnikiem 1.6 JTDm - rewelacyjna dynamika i ekonomia, ale głupio czuję się odpalając mały, sportowy samochód, który zaczyna klekotać.Jeśli chodzi o rozmiar kół - sprawa bardzo dyskusyjna. Wszyscy się chyba zgodzą, że MiTo wygląda 100 razy lepiej na 17" niż na 16", a komfort, według mnie, pozostaje na akceptowalnym poziomie, więc ja bez wahania zdecydowałbym się jeszcze raz na 17". Jakość wykonania? To jest włoski samochód - niedoróbki są i będą. Grunt, że możemy mówić tu o "niedoróbkach", a nie rozpadających się drzwiach, itp. Reasumując wojnę, czy MiTo to samochód damski, czy nie, zdecydowanie opowiadam się za tym, że nie. Jest to samochód wyjątkowy, a nie tylko kobiety chcą jeździć autami ładnymi i ciekawymi. W mocniejszych wersjach silnikowych odpycha się dynamicznie, prowadzi się z pazurem i potrafi wyglądać rasowo - bajka.
![]()
Komfort jazdy na 17" po śląskich odcinkach A4 i A1, nie do przecenienia, ale jak już zjedzie się z autostrady to jest gorzej. Na szczęście stan dróg ciągle się poprawia więc jakoś da się przetrwać. Jeżdżę 2 sezon na 17" i obawiam się tylko wpadek w większe dziurska które czasem same pchają się pod kółka :}
wymieniony olej. koszt 300 zł.
auto dostało "kopa", da sie to odczuć.
zobaczymy jak się będzie spisywało.
Marku "kop" jest pozytywnym zjawiskiem
Dostał go w serwisieod miłego pana
![]()
W porównaniu do Grande ma zdecydowanie głośniejszy, sportowo dostrojony wydech, w trybie dynamic trochę chetniej wkręca się na obroty ale...
no tak ten silnik jes to d..., do miasta wystarczy, nie bedzie tu miał problemow, a start-stop to bardzo fajna sprawa dodatkowo pozwoli oszczedzac, głośny tlumik przeszkadza w trasie, koła-boze bron jakies duze np 18" do tego silnika, oprocz łądnego wyglądu same minusy, wygoda-oj nie jest rewelacyjnie, jest twardo, znow na krotkie trasy to ok ale pojedz tym np 2000km, trzeba z masazysta,
niedorobki- nie ma tu czegos takiego, niec nie odpada, nie stuka, uchwyty do drzwi zamontowane za daleko od srodka, a ze drzwi są duze i ciezkie, to kobiety moga miec problemy przy otwieraniu na ciasnym parkingu,
-wybierając mito mozna zrobic fajny zkup dobierając odpowiedni silniczek, wydaje sie ze 1,6jtd bedzie najlepszym mozliwym kompromisem (moc i koszty paliwa) pod warunkiem jazdy nim conajmniej kilka lat z przebiegiem 20kkm+ rocznie zeby zwiekszone koszty zakupu miały sens, 1,3jtd ? marny, drozszy od 105hp, chyba nie bedzie to najlepszy wybor, 135hp benzina pewnie dobry do fisiowania, ale drozej i w salonie i na benzyniarni, 105hp-do miasta, dla kobiety,nie dla faceta bo ani nima mocy ani zbytniej oszczedności,
Mam pytanie związane z wyświetlaniem gwiazdki oblodzenia jezdni, Rano jak wychodze do pracy jest ok 3st C temp. zewnętrznej, wiec pokazuje się ostrzeżenie o oblodzeniu, ale zanim do pracy dojadę to jest 5 stC temperatury zewnętrznej, ale gwiazdka nadal jest wyświetlana. Czy u was jest tak samo, czy zaobserwowaliście takie działanie ostrzegawcze??
Mitoholiczku dobre pytanie - poobserwuję swojego...