kiedy skręcę mocno koła słychać jak by przeguby ? auto ma 150tys przebiegu . co to może być i ile może kosztować naprawa ?
kiedy skręcę mocno koła słychać jak by przeguby ? auto ma 150tys przebiegu . co to może być i ile może kosztować naprawa ?
Trzask czy takie jak by tarcie??
Bo jeśli jedno z dwóch to na pewno przeguby. koszt?
przegub koło stówki + dobre chęci, pogoda i zimne piwko![]()
albo łożyska amortyzatora
trzask taki bardziej ale taki troszkę sie ciągnący przez czas skręcania tego ostrzejszego . a jezeli to łozysko tego amortyzatora ? a czy przeguby odrazu wymienić obydwa czy tylko jeden ? raczej parami hm ?
Takie rzeczy raczej parami zaleca się wymieniać.
Podczepię się pod ten wątek bo też zastanawiam się czy siadają mi przeguby…. Podczas cofania, w zasadzie gdy ruszam na wsteczny, słyszę taki odgłos jakby terkot grzechotki od kluczy lub tak jakby ktoś rozsypał kulki po podłodze… Przy jeździe na wprost nic takiego nie słychać…. Czy ktoś mógłby pokusić się o diagnozę??
Strzelanie takie? również przeguby. Zazwyczaj jak skręca się koła i słychać stuki przy ruszaniu to oznaka zużycia przegubów... sprawdźcie czy nie ma czasem luzów na półosiach...![]()
Ostatnio podczas zdejmowania kół chwyciłem za pół oś i pociągłem do siebie czyli ku stronie zewnętrznej samochodu to zsunęła się o 1cm.
Czy ten luz oznacza że jest ona do wymiany? Dodam, że ostatnio podczas jazdy na parking piętrowy spiralą przy otwartym oknie słyszałem jakieś trzaski.
półoś ma swoisty luz. dochodzi ona przecież do przegubu, który przemieszcza się góra dół na nierównościach... to normalne. Do puki nic nie zgrzyta i nie trzeszczy jest ok...![]()