Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Akumulator padł, jak elektrycznie otworzyć bagażnik?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Oki, udało się w końcu, otworzyłem bagażnik i aku już siedzi na prostowniku. Głównym problemem jest złapanie dobrego kontaktu, w końcu zrobiłem tak: masę wpiąłem do tylnej zapalniczki, a plusa udało się do kabla w bagażniku (przez tunel). Najpierw przy nieodpalonym drugim aucie, zamek w klapie niemrawo coś sobie cykał. Po odpaleniu auta wreszcie raczył się otworzyć .
    Idę studiować lokalizację bezpieczników, jutro pewnie pomierzę prąd pobierany z aku przy wyłączonym aucie, jak będzie wysoki to powyciągam kolejno bezpieczniki aż znajdę winnego. A jak prąd będzie w normie, to nie wiem co zrobię .

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Domyślnie

Straszne kombinacje robicie Panowie z tymi połączeniami. Plus do przewodów na ścianie grodziowej (czarna puszka) a masę na zamek maski i musi działać. Swoją drogą klema którą można zdjąć palcem z akumulatora nie wróży nic dobrego.

bizum
    Gość

Domyślnie

ja nie rozumiem tych problemów z bagażnikiem.... W zimę ładowałem aku i Alfik stał bez prądu. Żeby włożyć aku z powrotem otwierałem bagażnik kluczykiem, bez żadnych dziwnych zabiegów z dociskaniem klapy... Warto może w zamek psiknąć co jakiś czas np WD40 albo podobnym specyfikiem. W końcu głównie używamy do otwierania klapy pilota lub przycisku w schowku więc zamek może szfankować, stąd te problemy gdy braknie prądu

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bizum Zobacz post
    ja nie rozumiem tych problemów z bagażnikiem.... W zimę ładowałem aku i Alfik stał bez prądu. Żeby włożyć aku z powrotem otwierałem bagażnik kluczykiem, bez żadnych dziwnych zabiegów z dociskaniem klapy... Warto może w zamek psiknąć co jakiś czas np WD40 albo podobnym specyfikiem. W końcu głównie używamy do otwierania klapy pilota lub przycisku w schowku więc zamek może szfankować, stąd te problemy gdy braknie prądu
    No ja to pisałem, że sam sobie rozwaliłem to otwieranie z klucza, teraz już naprawiłem i jest git. No i też nie muszę nic dociskać, po prostu się otwiera. Ale z drugiej strony nawet w instrukcji piszą o tym dociskaniu klapy:
    OTWARCIE AWARYJNE
    Zamek pokrywy bagażnika sterowany jest mechanizmem wspomagania, który interweniuje przy otwieraniu pokrywy z wnętrza samochodu lub kluczykiem. Zawsze jednak jest możliwe, także w przypadku niskiego napięcia akumulatora otwarcie bagażnika: wystarczy obrócić kluczyk i naciskając równocześnie ręką na krawędź pokrywy. UWAGA Naciskać umiarkowanie na krawędź pokrywy, tuż nad zamkiem.

---------- Post added at 10:54 ---------- Previous post was at 10:50 ----------

Cytat Napisał Remi Zobacz post
    Straszne kombinacje robicie Panowie z tymi połączeniami. Plus do przewodów na ścianie grodziowej (czarna puszka) a masę na zamek maski i musi działać.
    No niby tak, ale weź to wytłumacz mojej alfie .

Swoją drogą klema którą można zdjąć palcem z akumulatora nie wróży nic dobrego.
    No trochę szarpania było, wyprowadzenia z aku są miękkie (ołowiane) więc da radę ściągnąć po krótkiej walce.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

Straszne kombinacje robicie Panowie z tymi połączeniami. Plus do przewodów na ścianie grodziowej (czarna puszka) a masę na zamek maski i musi działać. Swoją drogą klema którą można zdjąć palcem z akumulatora nie wróży nic dobrego.
    tak jak napisałem wcześniej w tym wątku (na pierwszej stronie), kable rozruchowe a kable to też różnica, raz kiedyś kupiłem jakieś kable na stacji benzynowej które niestety nie zadziałały, dopiero po szybkim zaadoptowaniu kabli od spawarki alfa odżyła, kwestia średnicy przewodu czyli możliwości przepuszczenia przez kabel dużego natężenia prądu.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

oMULEc
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Ale z drugiej strony nawet w instrukcji piszą o tym dociskaniu klapy:
    OTWARCIE AWARYJNE
    Zamek pokrywy bagażnika sterowany jest mechanizmem wspomagania, który interweniuje przy otwieraniu pokrywy z wnętrza samochodu lub kluczykiem. Zawsze jednak jest możliwe, także w przypadku niskiego napięcia akumulatora otwarcie bagażnika: wystarczy obrócić kluczyk i naciskając równocześnie ręką na krawędź pokrywy. UWAGA Naciskać umiarkowanie na krawędź pokrywy, tuż nad zamkiem.
    [COLOR="Silver"]
    No widzisz Yoozef, a ja już myślałem, że to tylko moja ma jakieś fanaberie z tym dociskaniem bez prądu. No i okazuje się, że fabryka myśli podobnymi torami jak ja: "Zrobiliśmy fajny zamek, że ma wspomaganie elektryczne paluchów z kluczykiem... Alberto, rozładowała się bateria... I co teraz?... Paulo, pokombinuj... Alberto, trzeba dopisać w instrukcji, że jak bateria nie działa, trzeba docisnąć ręką klapę..."

W maserati pomyśleli, Quattroporte ma elektrycznie wspomagane zamki w drzwiach. Ale "Alberto" w takiej marce nie poszedł na skróty, tylko kazał dorobić mały przycisk otwierający czysto mechanicznie ;P

piter1984
    Gość

Domyślnie

jak te przewody z tesco czy stacji benzynowej mają 400A i przekrój jak kabel sieciowy to się nie dziwcie.... generalnie jeżeli takowe kable nie są do do odpalania ciężarówki to będzie problem z ruszeniem osobówki, właściciele diesli muszą kupować kable z opisem "dla czołgu" ;] a pozostałe są do przetaczania prądu... ale chyba już lepiej takie coś zastosować http://allegro.pl/kable-rozruchowe-d...556666843.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał piter1984 Zobacz post
    jak te przewody z tesco czy stacji benzynowej mają 400A i przekrój jak kabel sieciowy to się nie dziwcie....
    Ja akurat uzywałem lepszych, grubszych kabli 600A. Przy próbie odpalenia spod maski tylko kontrolki się "świeciły", a używając tych samych kabli bezpośrednio na aku - odpala od razu. Mam silnik V6 i aku 74AH 680A.

PS A jesli chodzi o otwieranie bagażnika bez prądu to ja nie muszę dociskać klapy.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kelpin Zobacz post
    Ja akurat uzywałem lepszych, grubszych kabli 600A. Przy próbie odpalenia spod maski tylko kontrolki się "świeciły", a używając tych samych kabli bezpośrednio na aku - odpala od razu.
    U mnie dokładnie to samo. Duży problem też jest niestety ze znalezieniem dobrego kontaktu na + klemę. Do tych śrub pod maską jest dość kiepskie dojście, do tego jak się trafi na słabe zaciski na kablach to ledwo ledwo udaje się to jakoś połączyć. Szkoda że "Alberto" tak ostro pracował nad zamkiem że nie zrobił jak w beemkach specjalnego wyprowadzenia z + na wierzchu specjalnie do rozruchu...