Witam. Czy idzie jakoś sprawdzić czy płyn poszedł w silnik? Na jednej rurze są jakby stare zacieki, no ale boję się że poszła uszczelka pod głowicąDoradzicie??
Witam. Czy idzie jakoś sprawdzić czy płyn poszedł w silnik? Na jednej rurze są jakby stare zacieki, no ale boję się że poszła uszczelka pod głowicąDoradzicie??
wyciag bagnet i sprawdz jaki poziom,u mni dodatkowo szla para lub dymek bardzo widoczny z otworu gdzie jest miarka
A czy olej wtedy zmienia barwę? bo u mnie wygląda raczej dobrze
ja nie widzialem roznicy,ale na bagnecie byl spory nadmiar czynnika
Dolałem płynu i sprawdziłem poziom oleju-jest chyba nawet troszkę mniej niż full(mam walnięty "zimering" i troszkę tam się poci). Dolałem 250ml płynu więc chyba na bagnecie by dużo przybyło. No nic jutro na kanał i poszukam przecieków(gorzej jak ich nie będzie) Wtedy zostanie codzienna obserwacja. Pozdro
A chłodnica w jakim stanie? Bo może być tak, że przecieka i wszystko na bieżąco paruje... Ewentualnie nieszczelność w innym miejscu i kapie na gorący silnik.
U mnie też ubywało tylko gdy silnik był gorący. Okazało się, że był pęknięty zbiornik wyrównawczy ale przeciekał tylko jak płyn był gorący - wyższe ciśnienie.
Z tego co zauważyłem to kapie przy termostacie(na silnik) Wymienie wężyk i powinno być okDzięki za odpowiedzi
gdyby płyn dostał Ci sie do oleju, na korku utworzyła by się maź o konsystencji masła.....więc jeęli korek masz suchy i czysty to silnik ok...
proponuję dokręcić wszystkie opaski na wężach, jeśli jednak płyn ubywać będzie w dalszym ciągu, to może być uszkodzona uszczelka pod głowicą. wyciek może iść w kierunku wydechu. można zaobserwować takie objawy - para z rury wydechowej i spaliny o specyficznym zapachu (zwłaszcza w silnikach benzynowych)
oby jednak nie...
pozdr
alfa romeo... upośledzony obiekt specjalnej troski