Witam
Po ostatnim poście dowiedziałem sie że dziwne dźwięiki na niskich obrotach to sprawka alternatora.
Co bedzie do wymiany ??
Chce zamówic wcześniej żeby nie zostać bez auta kilku dni.
Z góry dziekuje za podpowiedzi
Witam
Po ostatnim poście dowiedziałem sie że dziwne dźwięiki na niskich obrotach to sprawka alternatora.
Co bedzie do wymiany ??
Chce zamówic wcześniej żeby nie zostać bez auta kilku dni.
Z góry dziekuje za podpowiedzi
kolego czego oczekujesz że ktoś po twoich trzech zdaniach trafnie ci odpowie? może to być wszystko od łożyska poprzez pękniętą obudowę. skąd ta pewność że to alternator? może to któraś z rolek prowadzących może napinacz. to jest wróżenie z fusów. ktoś musi wziąść twoje auto i je osłuchać by stwierdzić co i skąd.
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Wydaje sie juz że ustaliłem skad ten dźwię pochodzi.
Dlatego napisalem post.
Jeśli ktoś miał podobne objawy i grzebał juz w alternatorze po pewnie coś moze podpowiedzieć. Co robił i czy pomogło.
jeżeli to alternator to go wyjmujesz wymieniasz łożyska sprawdzasz bierznię po których chodzi szczotkotrzymacz ewentualnie go wymieniasz i sprawdzasz obudowę alternatora pod kątem pęknięć. dobrze by było byś miał 100% pewność czy to alternator bo możesz się narobić co nie miara.
p.s. spróbuj psiknąć smarem w spraju na łożysko jak zamilknie to znaczy że to to ci piszczy
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Wielkie dzięki !!
Od roku coś mi piszczy na pasku micro i powoli kończa mi się rozwiazania.
Cały czas sobie obiecuje ze poczekam az wkońcu coś jebnie i będe wiedział co wymienić.
ups nie sprawdzilem terminu :/
ale jesli kolega dalej zaglada na forum to prosilbym o jakas relacje z zabiegu bo mam dokladnie to samo od grubo ponad roku i koncza mi sie pomysly.
Ostatnio edytowane przez stembalski17 ; 21-03-2011 o 11:50
Ale sie wstrzeliłeś !!
Własnie w sobotę odniosłem sukces
Powstrzymałem się od kolejnych wymian na chybił trafił i wkońcu koło pasowe poddało się
265 zł a ile szczęścia i 37 min roboty
U mnie to było koło pasowe, było popękane w zeszłym roku ale podejrzewałem też napinacz i pare innych rzeczy o te piski. więc odpuściłem wymiane.
ja u siebie mam napinacz oraz rolke nowe (rolka jakas szersza od fiata niby na wieki) lozysko na klimie tez nowe, moj mechanik mowi ze to moze byc kolo dwumasowe ale nie wie na 100%, ja znowu mysle ze to alternator poniewaz jak auto nie ma zadnych obciazen na elektryce to wydaje inne dzwieki niz jak cos sie wlaczy np swiatla.
Dodam jeszcze ze na karoserie przechodza lekkie drgania od silnika
witam,tez mam takie odglosy wymienilem rolke i napinacz na nowy i dalej slychac przewaznie na zimnym silniku po nocy i co teraz alternator,tak mi sie wydaje bo jak szyby opuszczam lub podnosze i trzymam palca dluzej na przycisku to odglos sie pojawia i nasila,czy alternator latwo wykrecic i w jaki sposob,jak go juz wyciagne to co do wymiany jakie czesci dzieki