Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Klimatyzacja wydaje dziwne dźwieki

Użytkownik Alfa i Omega Avatar b0b3k
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 2.4jtdm | była 147 1.9jtd

Domyślnie Klimatyzacja wydaje dziwne dźwieki

Witam

Od kilku dni mam taki problem - niedawno nabijalem klime przed urlopem, wszyskto bylo ok, wrocilem niedawno. TEraz jak włączam klimatyzacje to czasem jest ok, czasem nie, objawia się to tym ze jak dodaje gazu na włącznej to z pod maski dochodzą dziwne dźwieki buczenia, nie wiem dokladnie skąd. Natomiast jak wylacze klime to juz jest ok - czy ktos ma jaki pomysl ?)

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Sprężarka klimatyzacji??

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

Drogi biznes w naprawie o ile da sie naprawic? czy szuka sie uzywki jakiejś ? czym grozi jazda gdy sie tak dzieje ?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Sprawdź czy aby na pewno to sprężarka. Co prawda opis mówi, że jak klima działa to buczy a jak nie to przestaje, po którym można ocenić tylko sprężarkę.
    Na wszelki wypadek zdiagnozuj problem głębiej zdejmując pasek wielorowkowy i pokręć troszkę sprężarką i zobaczysz czy chodzi gładko.
    Co do naprawy to nie wiem czy można regenerować, wiem natomiast że przed ewentualną wymianą można się umówić w zakładzie nabijającym klimę o ściągnięcie gazu z instalacji. Ty go masz na pewno bo klima załącza się normalnie, sprzęgiełko chwyta i działa.
    W razie małej ilości czynnika klima nie powinna w ogóle się załączyć.
    Po ściągnięciu gazu wymiana.
    Najlepiej podjedź do kogoś od klimy co zdiagnozuje na 100%.
    Czym grozi jazda na takiej sprężarce?? - nie wiem nie miałem takiego problemu, ale z doświadczenia wiem że jak coś zaczyna być słychać to wkrótce odezwie się bardziej... i trzeba będzie szybko wymieniać.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 22-07-2010 o 22:48

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Sprawdź czy aby na pewno to sprężarka. Co prawda opis mówi, że jak klima działa to buczy a jak nie to przestaje, po którym można ocenić tylko sprężarkę.
    Na wszelki wypadek zdiagnozuj problem głębiej zdejmując pasek wielorowkowy i pokręć troszkę sprężarką i zobaczysz czy chodzi gładko.
    Co do naprawy to nie wiem czy można regenerować, wiem natomiast że przed ewentualną wymianą można się umówić w zakładzie nabijającym klimę o ściągnięcie gazu z instalacji. Ty go masz na pewno bo klima załącza się normalnie, sprzęgiełko chwyta i działa.
    W razie małej ilości czynnika klima nie powinna w ogóle się załączyć.
    Po ściągnięciu gazu wymiana.
    Najlepiej podjedź do kogoś od klimy co zdiagnozuje na 100%.
    Czym grozi jazda na takiej sprężarce?? - nie wiem nie miałem takiego problemu, ale z doświadczenia wiem że jak coś zaczyna być słychać to wkrótce odezwie się bardziej... i trzeba będzie szybko wymieniać.
    Pozdrawiam
    Dzięki podjade bo juz coraz gorzej jak odpalam to zbytnio nie puszcza chłodu, ale chodzi. No i czuc wyrazny spadek mocy, tj. cos bylo zatarte jak piszesz. Druga sprawa to chyba wentylator powinnien glosno chodzic jak jest klima, a nie wiem czy w ogole odpala

bog6
    Gość

Domyślnie

Miałem podobny problem właśnie po nabiciu i odgrzybianiu klimy. Wydawało się na pierwszy rzut oka, że padła sprężarka. Okazało się, że przyczyną było nabicie klimy zbyt dużą ilością czynnika. Elektrozawór sprężarki zgłupiał włączając i wyłączając ją cyklicznie powodując objawy jakby została zatarta, a auto straciło moc. Na szczęście serwis, który mi to nabijał jest serwisem zaprzyjaźnionym i właściciel oczywiście nie przyznając się do błędu skorygował oprogramowanie swojego urządzenia i gratisowo załatwił sprawę. Od tego czasu minął rok a klimka chodzi lepiej niż w nowym aucie. A miała być nowa sprężarka...... Nie ma co wierzyć w fachowość gości, którzy potrafią tylko podłączyć przewody, wcisnąć enter i skasować kasiorę.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bog6 Zobacz post
    Miałem podobny problem właśnie po nabiciu i odgrzybianiu klimy. Wydawało się na pierwszy rzut oka, że padła sprężarka. Okazało się, że przyczyną było nabicie klimy zbyt dużą ilością czynnika. Elektrozawór sprężarki zgłupiał włączając i wyłączając ją cyklicznie powodując objawy jakby została zatarta, a auto straciło moc. Na szczęście serwis, który mi to nabijał jest serwisem zaprzyjaźnionym i właściciel oczywiście nie przyznając się do błędu skorygował oprogramowanie swojego urządzenia i gratisowo załatwił sprawę. Od tego czasu minął rok a klimka chodzi lepiej niż w nowym aucie. A miała być nowa sprężarka...... Nie ma co wierzyć w fachowość gości, którzy potrafią tylko podłączyć przewody, wcisnąć enter i skasować kasiorę.
    W moim przypadku pojemność klimy "podobno" wynosi 550g gazu.
    Tyle zostało nabite i nic nie buczy ani nie szumi.
    Warto to również sprawdzić.
    Bog6 napisz jaki masz silnik i ile czynnika powinno byc prawidłowo nabite.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bog6 Zobacz post
    Mam dokładnie te same objawy, czasem odpala sie po kilka razy sprężarka, podjade dopytać.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

No i byłem wtedy u nich by sprawdzili, spuścili troche czynnika i od tamtej pory (choc nie ma upałów to malo klimy uzywam) to nie zauwazyelm juz tego buczenia, więc to może było to jeszcze tyklo sie upewnie na 101% jak bedzie cieplej w kazdym bądź razie dzięki!