Witam Alfę nabyłem typowo dla siebie czyli oczami (jednak wraz z znajomym lakiernikiem)Z początku wszystko było dobrze lecz po jakimś czasie i poznaniu bliżej auta, danych o nim itd. itp. mam parę pytań do osób bardziej doświadczonych:
1.Biegi a właściwie lewarek skrzyni biegów ciężko chodzi w położeniu lewo-prawo, właściwie to nie odbija w ogóle, pomoże smarowanie czy trzeba rozbierać caly mechanizm ?
2. Magia składanych lusterek i pytanie czy w ogole da sie je złożyć czy trzeba użyć jakiegoś magicznego przycisku, bolca albo coś w tym guście?
3. Silnik i dziwna wersja 110km ? Słyszalem dużo dobrego o dieslu 1.9 jtd 115km i bylem przekonany, że mója alfa też taki ma jednak w dowodzie wbite jest jak byk 110km i mam pytanie czy ten silnik różni sie tylko mocą, czy jest to zupełnie inna jednosta (rocznik 2002r)?
4.Kontrolka poduszki/poduszek powietrznych zaświeciła sie nagle któregoś dnia i da sie to usunąć odłączając tylko akumulator czy trzeba skasować błąd podłączeniem do kompa?
5.Normalne spalanie dla tych silników? 8.2 - 9.1 l. ON/100km po mieście korków zwanym też inaczej Krakowem, to za duzo czy tyle ile powinno być? Dodam ze jeżdze w miare spokojnie i normalnie.(zmiany biegow 2-2.5 tys bez przekraczania podczas jazdy 3 tys)
6. I na koniec dzisiejszy bonus, czy jest możliwość aby turbospreżarka wyłączyla sie lub coś w tym guście ? Auto jest trochę mułowate ale nie aż tak jak zwykły niedoładowyny diesel ale poza tym nie wykazuje żadnych niepokojących obaw, nie dymi, skrzeczy, piszczy. Albo czy moze byc to wina samej niedziałającej zmiennej geometri turbo, poniewaz od 2.3-2.5 tys obr/min auto przyspiesza troche lepiej. (Przedtem uczucie ciągu wystepowało od samego dołu)?
P.S
Byłbym wdzięczny gdyby komuś chciało się to wszystko przeczytać i udzeilić mi jakiś rad.(Przebieg ok. 195tys.)