Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Parę pytań o 147 od początkującego

Adiii
    Gość

Domyślnie Parę pytań o 147 od początkującego

Witam Alfę nabyłem typowo dla siebie czyli oczami (jednak wraz z znajomym lakiernikiem) Z początku wszystko było dobrze lecz po jakimś czasie i poznaniu bliżej auta, danych o nim itd. itp. mam parę pytań do osób bardziej doświadczonych:

1.Biegi a właściwie lewarek skrzyni biegów ciężko chodzi w położeniu lewo-prawo, właściwie to nie odbija w ogóle, pomoże smarowanie czy trzeba rozbierać caly mechanizm ?

2. Magia składanych lusterek i pytanie czy w ogole da sie je złożyć czy trzeba użyć jakiegoś magicznego przycisku, bolca albo coś w tym guście?

3. Silnik i dziwna wersja 110km ? Słyszalem dużo dobrego o dieslu 1.9 jtd 115km i bylem przekonany, że mója alfa też taki ma jednak w dowodzie wbite jest jak byk 110km i mam pytanie czy ten silnik różni sie tylko mocą, czy jest to zupełnie inna jednosta (rocznik 2002r)?

4.Kontrolka poduszki/poduszek powietrznych zaświeciła sie nagle któregoś dnia i da sie to usunąć odłączając tylko akumulator czy trzeba skasować błąd podłączeniem do kompa?

5.Normalne spalanie dla tych silników? 8.2 - 9.1 l. ON/100km po mieście korków zwanym też inaczej Krakowem, to za duzo czy tyle ile powinno być? Dodam ze jeżdze w miare spokojnie i normalnie.(zmiany biegow 2-2.5 tys bez przekraczania podczas jazdy 3 tys)

6. I na koniec dzisiejszy bonus, czy jest możliwość aby turbospreżarka wyłączyla sie lub coś w tym guście ? Auto jest trochę mułowate ale nie aż tak jak zwykły niedoładowyny diesel ale poza tym nie wykazuje żadnych niepokojących obaw, nie dymi, skrzeczy, piszczy. Albo czy moze byc to wina samej niedziałającej zmiennej geometri turbo, poniewaz od 2.3-2.5 tys obr/min auto przyspiesza troche lepiej. (Przedtem uczucie ciągu wystepowało od samego dołu)?

P.S
    Byłbym wdzięczny gdyby komuś chciało się to wszystko przeczytać i udzeilić mi jakiś rad. (Przebieg ok. 195tys.)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

1.Biegi a właściwie lewarek skrzyni biegów ciężko chodzi w położeniu lewo-prawo, właściwie to nie odbija w ogóle, pomoże smarowanie czy trzeba rozbierać caly mechanizm ?
    **Jest o tym sporo na forum. Z tego co ja czytalem wystarczy nasmarowanie. Ale szczegolow operacji szukaj w innych postach.

2. Magia składanych lusterek i pytanie czy w ogole da sie je złożyć czy trzeba użyć jakiegoś magicznego przycisku, bolca albo coś w tym guście?
    **Nie siluj sie z tymi lusterkami nawet na myjni. Poprostu zostaw je w spokoju.

3. Silnik i dziwna wersja 110km ? Słyszalem dużo dobrego o dieslu 1.9 jtd 115km i bylem przekonany, że mója alfa też taki ma jednak w dowodzie wbite jest jak byk 110km i mam pytanie czy ten silnik różni sie tylko mocą, czy jest to zupełnie inna jednosta (rocznik 2002r)?
    **Co do silnika najlepiej podaj VIN i bedziesz wiedzial dokladnie co siedzi popd maska. Dowod rejestracyjny to nie certyfikat techniczny.

4.Kontrolka poduszki/poduszek powietrznych zaświeciła sie nagle któregoś dnia i da sie to usunąć odłączając tylko akumulator czy trzeba skasować błąd podłączeniem do kompa?
    **Blad poduszek nie wzial sie znikad! Przyczyn moze byc wiele, ale najczestsza sa zasniedziale kostki. Wiec najpierw komputer (ABSOLUTNY WYMOG) i ustal gdzie jest bledny sygnal. Potem czyszczenie tej wtyczki (proponuje za jednym zamachem zrobic pozostale). PAMIETAJ WSZYSTKO NA ODLACZONYM AKUMULATORZE!!!!!!!!!!! Potem ponownie komputer, kasowanie bledow i radosc z jazdy Alfa gwarantowany.

5.Normalne spalanie dla tych silników? 8.2 - 9.1 l. ON/100km po mieście korków zwanym też inaczej Krakowem, to za duzo czy tyle ile powinno być? Dodam ze jeżdze w miare spokojnie i normalnie.(zmiany biegow 2-2.5 tys bez przekraczania podczas jazdy 3 tys)
    ** Tu nie ma madrych. Wszystko zalezy jak jezdisz, jakie korki, jakie odleglosci, jaki sprawny termostat, jakie paliwo. Generalnie podpiecie kompa (konieczne do pkt. 4) powie Ci od razu jaka jest kondycja silnika (jesli podpinal bedzie ktos, kto sie chociaz troche zna, a nie tylko czyta komunikaty z komputera i nie umie wyciagac wnioskow).

6. I na koniec dzisiejszy bonus, czy jest możliwość aby turbospreżarka wyłączyla sie lub coś w tym guście ? Auto jest trochę mułowate ale nie aż tak jak zwykły niedoładowyny diesel ale poza tym nie wykazuje żadnych niepokojących obaw, nie dymi, skrzeczy, piszczy. Albo czy moze byc to wina samej niedziałającej zmiennej geometri turbo, poniewaz od 2.3-2.5 tys obr/min auto przyspiesza troche lepiej. (Przedtem uczucie ciągu wystepowało od samego dołu)?
    **Tak, moga byc zapieczone kierownice, ale rowniez moze byc dziura w dolocie, zapchany EGR, zasyfiony zawor VGT, zaje... intercooler, walnieta przeplywka. O przeplywce dowiesz sie z kompa, o zaworze VGT rowniez i o EGR tez bedziesz mial wiadomosci. Co do dzior w dolocie i zaklejonym intercoolerze bedziesz musial sie pochylic nad swoim autem osobiscie. Demontaz zderzaka sie klania

Pytania ?
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał Adiii Zobacz post
    prędzej urwiesz je niż złożysz
    Cytat Napisał Adiii Zobacz post
    zainwestuj w kabel za 50 zł bo jak np ja skasowałem błąd i nie ujechałem 5 kilometrów znów wywaliło błąd tym razem od pasażera a wystarczyło wtyczkami tylko poruszać

Użytkownik Maniak resoraków Avatar jack147
    Mieszka w
    wrocław
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 16V eco Impression-Progression 2001

Domyślnie

Ad.4 proponuje kostki od poduszek owinąć taśmą dla wzmocnienia połączenia, półtora roku temu tak zrobiłem i do dzisiaj spokój, wcześniej co dwa- trzy dni się zaświecała kontrolka.

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

2. ja bym Ci poradził że mocno...przynajmniej u mnie to podziałało i nie urwałem na szczęście nic. Ale za pierwszym razem naprawdę siły dużo trzeba było przyłożyć. Zawsze można popsikać czymś

3. na polski rynek 110KM nie było ale coś mi się kojarzy, że np jeśli masz auto z Belgii albo coś takiego to może stąd taka różnica - przypuszczam tylko.

5. Ja myślę, że normalne spalanie jeszcze w normie, jednakże w jej górnej granicy - takie moje zdanie. Sprawdź to co Ci napisali. Choć podejrzewam, że może to być bardzo prosta przyczyna (EGR, brudna przepustnica). U mnie po wyczyszczeniu przepustnicy i EGRu oraz jego zaślepieniu, a także wymianie rury intercooler-przepustnica, spalanie w trasie średnio spadło o ponad 1 litr. W mieście podobnie.

6. jak w punkcie 5.