no to fajnie ;]
I sprawa z moimi drganiami się wyjaśniła... Niestety koło dwumasowe również musiałem wymienić. No, ale jako to mówią: nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
Alfa co prawda stoi jeszcze u mechanika, ale jutro po południu lub w czwartek rano odbiórDodatkowo robię jeszcze wahacz dolny. Dla zainteresowanych podam cenę naprawy jaką usłyszę
![]()
I jak wyszło z ceną?
Może dla niektórych trochę za późno piszę ale ostatnio także robiłem koło dwumasowe a przy okazji sprzęgło. Kolo nie kosztuje 1200 zł jak poprzednik pisał tylko 700 plus koszty przesyłki ja poprostu wysłałem swoje kolo do gostka zregenerował je za 700 stówek i auto hula . Objawy padniętego koła były takie że jak wciskałem sprzęgło to było słychać od skrzyni zgrzyty po rozebraniu okazało się że koło się skończyło.
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
a miales drgania auta czy tylko te zgrzyty?
nie nie nie było drgań w połowie wciskania pedału sprzęgła zgrzytało jak wcisnąłem do końca to przestawało. jak coś się dzieje z kołem to lepiej to odrazu robić. Dodam jeszcze że u tego gostka koło do regeneracji nie może być pęknięte natomiast w serwisie oddając może być u nich nazywa się to część odnowiona kumpel mi mówił że na 90 % poprostu dają nową część i tak jak ja mam rok gwarancji !
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km
Mnie cała przyjemność kosztowała 2300 PLN. Koło dwumasowe, sprzęgło (Valeo), uszczelniacz na skrzyni, guma na przegubie oraz górny wahacz
Myśle, że nie jest to kuriozalna kwota. Wiadomo - mogło być taniej. Auto teraz śmiga, że aż szkoda wysiadaćAle czasami trzeba coś zjeść i się przespać
Teraz została mi tylko do wymiany poduszka silnika przy skrzyni, ponieważ przez moje niedbalstwo ze zwlekaniem naprawy podczas szarpania skrzynią poduszka przenosiła za duże obciążenia. Stuka przy odpaleniu (dźwięk metaliczny) i czasami podczas jazdy na drugim biegu
![]()
Ja mam niestety silnik 20V ciężko dostać sprzęgło koszty to 900 zł sprzęgło(z wysprzęglikiem) z przesyłką kolo dwu masowe regeneracja 700 plus wysyłka 100 zł robota 350 rachunek prosty 2050 zł.
Krzysiek
Alfa Romeo 156
2.4 20V JTD 175 km