panowie ogarnia ktoś dobrze elektryke i jakieś schematy kabelków??
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...tml#post561808
mój temat może ktoś by pomógł:]
panowie ogarnia ktoś dobrze elektryke i jakieś schematy kabelków??
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...tml#post561808
mój temat może ktoś by pomógł:]
Groszekk zaloguj sie i zapytaj tutaj chlopakow.
http://www.p-f-m.pl
♥ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili ♥
Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....
A wracając do weekendu- jak bedziecie spotować w piątek lub sobote to będe napewno![]()
Panowie potrzebuję waszej rady, mam taki dziwny problem, chodzi mi głównie o wskaźnik paliwa, zachowuje się dziwnie, faluje, na kompie pokazuje mi jeszcze zasięg 110km mniej więcej a wskazówka jest na przed ostatniej kresce, rezerwa się pali oczywiście, nieraz nawet jak zatankuje to faluje mi wskazówka między jedną a drugą kreską mówiąc tak ogólnikowo, ostatnio miałem taką akcję że pokazywało mi zasięg 90km a wskazówka opadła już chyba na maksa, tak mi się wydawało, średnio tankuję za 40-50 zl i teraz nie wiem zrobiłem po mieście około 90-100km, na tym po czym zapaliła się złodzieja i teraz za bardzo nie wiem ile jeszcze mogę zrobić po mimo wskazania komputera o zasięgu. Nie mogę znaleźć na forum tematu z takim opisem dokładnym w 166 2.4 jtd niby coś jest ale nie do końca opisane ale przypadki podobne (wiem że nie zalecane jest jeździć na rezerwie ;/) jak ktoś spotkał się na forum z takim tematem albo ma sposób na to dajcie znać
Generalnie wskazniki nie są zbyt dokładne, szczególnie komputer, który pokazuje zasięg w danym momencie, czyli ruszasz na zimnym będzie palił więcej, więc komputer wylicza znacznie mniejszy dystans niż gdy samochód już jest ciepły, albo jedzie ze stała prędkością. W rezerwie jest około 9 litrów, także teoretycznie te 90 na mieście powinieneś pojechać, ale ja bym nie ryzykował, wystarczy że samochód będzie mocniej przechylony i pompa może już nie zaciągnąć końcówki paliwa. U mnie też wskazówka faluje, ale właśnie wtedy gdy samochód stoi pod dużym kątem. Czasami po wyjeździe z parkingu potrafi być wyżej nawet o jedną kreskę.
No niestety w Alfach te czujniki paliwa są bardzo czułe, i tylko stanie się na górce to już zmienia się stan na wskaźniku paliwa, i raczej tego nie naprawisz, poprostu ten typ tak maPo jakimś czasie jazdy powinno pokazywać faktyczny stan paliwa, przynajmniej u mnie tak jest, ja staram się nie jeżdzić na rezerwie bo różnie to bywa, a najprościej to sprawdź sobie ile samochód pali Ci na 100 km i wtedy będziesz mniej więcej wiedział ile możesz jeszcze km zrobić, najrostszy sposób to jechać zatankować do pełna zrobić 100 km i znowu jechać zatankować, ile wejdzie tylko Ci spaliła
![]()
Planuję też zakup takiego kabla, niby wszystko jest ładnie napisane że do alfy itp tylko nie wiem czy ktoś z was może miał styczność z tym i czy będzie dobry http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...575272344.html
Co do tej wskazówki to najbardziej martwi mnie to że jak tylko złodzieja się zaświeci, to po przejechaniu czasem kilku kilometrów wskazówka potrafi opaść na same dno po mimo wskazań komputera o zasięgu, czasem się podniesie, później znowu opadnie, głównie chodzi mi o to żebym się czasem nie zdziwił że "o rezerwa się zapaliła to jeszcze z 50 km zrobię" a tu się okaże że dupa blada i po chwili może zgasnąć samochód. Rezerwa średnio zaczyna mi się zapalać na pierwszej, więc mniej więcej że chociaż te 50km zrobię na tym
Chyba potanialy te kabelki cos ;p
♥ Anonima Lombarda Fabbrica Automobili ♥
Alfa Romeo 156 [1.8 T.S 16v 144HP 2001r ] SPORTPACK / Berilna / 2008-2011r
Alfa Romeo 156 [2.4 JTD 10v 136HP 1999r ] SPORTPACK / Berilna / 2011 - .....
Alfa Romeo 159 [2.4 JTDm 20v 200HP 2007] SPORTWAGON / 2018-.....
Groszek widzę że nie tylko Ty nie widzisz plikówwłaśnie czytałem na alfaclubie że koleś kupił kabel od Viakena i miał pustą płyte... ale jak coś to zaleć to Ci pożycze swojej
![]()