Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: czujnik ABS przód

wojtekcem
    Gość

Domyślnie czujnik ABS przód

Wymieniałem ostatnio łożysko na przodzie i trzeba było wyjąć czujnik ABS ze zwrotnicy. Pierwsza porażka to śrubka M6, którą oczywiście zerwałem. No ale cóż, przecież moja Alfa ma już kilkanaście lat i urywające się śruby nie powinny dziwić. Niestety śrubka urwała się blisko łebka i niemożliwe było rozruszanie czujnika. Trudno, widać tak ma być. Postanowiłem rozpiąć czujnik na górze i wyciągnąć z całym kablem. Oczywiście dostęp do kabla wywołał we mnie poirytowanie bo kto o zdrowych zmysłach tak utrudnia dostęp do kabla? Jak już udało mi się rozpiąć wtyczkę i wyszarpać kabel na górze okazało się, że jakiś idiota składając ten samochód przytrzasnął ten kabel między dwoma blachami pięknie go spłaszczając. Nie wiem gdzie utknął ale jakby między podłużnicą a czymś innym. Z wielką już złością postanowiłem za wszelką cenę wyjąć czujnik ze zwrotnicy. Najpierw poprzez lekkie popukiwanie młotkiem, potem coraz mocniejsze aż do napierdzielania z całej siły co ostatecznie spowodowało pęknięcie czujnika, wyskoczenie z niego metrów drucika, magnesu i innych śmieci. Jak już byłem pewien, że pozbyłem się go doszczętnie ujrzałem plastikową tulejkę będącą pozostałością po czujniku osadzoną w otworze. Po jej wydłubaniu wreszcie miałem zwrotnicę pozbawiona czujnika. Wiem, dokonałem drastycznego kroku ale ten cholerny czujnik był tam chyba zaspawany.
    Oczywiście sama wymiana łożyska jaka była celem tej akcji też nie przebiegła lekko bo uszkodzoną okazała się piasta. Zakupiłem więc drugą kompletną zwrotnicę wraz z czujnikiem. Przystąpiłem do demontażu czujnika i oczywiście powtórka wydarzeń. Najpierw urwanie śrubki naturalnie przy jej łebku. Po rozwierceniu próba rozruszania czujnika i już mam go w kawałkach. Nie muszę chyba wspominać, że ta śrubka w ogóle nie była potrzebna bo czujnik nie do ruszenia przez wszechobecną korozję wokół niego.
    W chwili obecnej jeżdżę bez czujnika ABS, świeci mi się lampka i nie wiem czy to naprawię. Dlaczego tak się dzieje? Bo to stary samochód i takie kwiatki są naturalną atrakcją przy dłubaniu. Mam pytanie do Towarzystwa: czy też mieliście kłopoty z wyjmowaniem tego cholernego czujnika, czy warto w ogóle szukać używki czy lepiej zainteresować się nowym?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Zła wiadomość jest taka że czujniki są dosyć drogie U siebie wymieniając łożyska i piasty które nadawały się na śmietnik nie ruszałem czujek bo wiem czym to grozi (choć i tak jeden jest do wymiany). Dlatego IMO w grę wchodzi tylko nowy, jak widzisz żadnego starego nie ruszysz a jeśli kupisz to ze zwrotnicą i lepiej wymienić w niej łożysko i założyć, inaczej tego nie zrobisz.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

wywal abs, ja czekam do pierwszej awarii i out, u braciaka też wywalam

janio
    Gość

Domyślnie

U mnie dokładnie taka sama historia, czyli przy wymianie łożyska uszkodzony czujnik ABS, nowy kupiłem za około 130 zł. Co do przydatności śrubki... no niestety, w momencie, w którym jest przykręcana, jest konieczna, dopiero w trakcie eksploatacji "umacnia swoją pozycję"

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Możesz dać namiar gdzie go kupiłeś??

deevee
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekcem Zobacz post
    Czy też mieliście kłopoty z wyjmowaniem tego cholernego czujnika?
    Mój mechanik w zeszłym roku robił mi między innymi sprzęgło, wyjmował czujnik... Wszystko przebiegło bez zastrzeżeń ...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    wywal abs, ja czekam do pierwszej awarii i out, u braciaka też wywalam
    Czy głupota to dobre słowo na określenie tego co napisałeś?
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    Możesz dać namiar gdzie go kupiłeś??
    Kupiłem na Allegro, ale było to dosyć dawno, a więc sprzedawcy nie pamiętam - musisz tylko znać średnicę czujnika, bo są dwa rodzaje.

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Czy głupota to dobre słowo na określenie tego co napisałeś?
    A może po prostu odpowiednie umiejętności??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    A może po prostu odpowiednie umiejętności??
    Dokładnie tak. Głupotą można za to nazwać bezkrytyczną wiarę w magiczne działanie całych "ogłupiaczy" kierowcy w postaci ABS, VDC itp...

Gdyby kolega potrzebował taki czujnik to mam w domu od boxera.