Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Demontaz konsoli srodkowej

lysy1234
    Gość

Domyślnie Demontaz konsoli srodkowej

WITAM!mam pytanko... demontowal ktos ten plastik (zazwyczaj srebrny) z konsoli srodkowej i wokol lewarka zmiany biegow?!? niechcialbym czegos polamac!!!POZDRAWIAM

marcolukas
    Gość

Domyślnie

rozpinasz ten skórzany worek i delikatnie pociagasz za niego, a ten plastik wychodzi razem z nim.tylko uwazaj na górna cześc plastiku bo tam sa dwa ząbki wchodzace w kolejny plastik , pamietaj o odlaczeniu kostek od zapalnicznki i otwarcia baku

77alfisti
    Gość

Domyślnie

dokładnie tak jak opisał kolega powyżej, ewentualnie podważ lekko płaskim śrubokrętem przy drążku hamulca ręcznego, pod konsolą są takie metalowe sprężyste blaszki, nie powinieneś mieć z ty większych kłopotów

lysy1234
    Gość

Domyślnie

Dzieki chlopaki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Użytkownik Rowerzysta Avatar tadziq
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 155 1,9 TD '93 | Alfa Romeo 166 2,4 jtd 20V Sportronic '04

Domyślnie

Witam,
    Odświeże ten wątek. Mianowicie wykonuję polecenia tak jak napisał MARCOLUKAS wszystko idzie poprawnie do czasu tych dwóch ząbków wchodzących w kolejny plastik
    tylko uwazaj na górna cześc plastiku bo tam sa dwa ząbki wchodzace w kolejny plastik
    Za Chiny nie chcą wyjść i się odczepić, a ja nie chcę czegoś urwać. Czy ktoś może napisać jak wyglądają te ząbki? W jaki sposób trzymają drugi plastik. Czy duzo siły trzeba użyć aby zdjąć ten plastik?
    Mile widziana też instrukcja dalszego demontażu konsoli i dostania się do telefonu Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

te ząbki wchodzą w otwory w drugim plastiku na zakładkę, ten dolny plastik powinien w miarę luźno wyjść (ząbki dolnego plastiku z górnego), manewrój dolną częścią w górę/dół aż wyczujesz położenie w którym powinno bez oporu wyjść. Oczywiście najpierw odepnij kabelki w tym plastiku (zapalniczka, przycisk baku i ASR, podświetlenie wskaźników skrzyni). Górną część wyjmujesz jak napisane wątku http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tml#post122808
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Próbuję we wszystkie strony i nic. Jakby sklejone... Czy ktoś miał taki przypadek? Dawid_Zielu co to znaczy
    Oczywiście najpierw odepnij kabelki w tym plastiku (zapalniczka, przycisk baku i ASR, podświetlenie wskaźników skrzyni).
    ??
    Rozumiem że najpierw muszą wyjść te ząbki, a poźniej dopiero mam dostęp do kostek i mogę je poodpinać ... tak?

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Pociągasz w grę mieszek, najpierw się unosi tylna cześć tego plastiku, a jak już ona będzie wyżej o ok 5cm od swojego pierwotnego poożenia wyciągniesz tak samo do góry przednią częśśc

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

z tego co pamiętam u mnie problem przy wyjęciu stanowiły kable podłączone do plastiku, musiałem je najpierw odpiąć.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

No aż poszedłem sprawdzić Poszło!!! Dzięki NUMBERUNO i DAWID_ZIELU! Kluczem okazało się to 5 cm. Podnosiłem troche za nisko i czułem spory opór więc bałem się pociągnąć troszkę mocniej. Pomaga również lekkie pociągnięcie plastiku do tyłu i w automatach przełożenie wajchy w pozycję N. Pozdrawiam!