Może tez być że sam alternator padnięty kondensator czy coś tam nie pamiętam jak ta cześć się nazywała w nim co może powodować te zakłócenia.
Może tez być że sam alternator padnięty kondensator czy coś tam nie pamiętam jak ta cześć się nazywała w nim co może powodować te zakłócenia.
hm...no własnie niewiem, alter jakis czas temu był sprawdzany i był niby wporzadku:p...mam drugi na zapas to go zrobie i sie tylko podmieni:p ale najpierw kupie kabelek i sprawdze czy masa pomoze:p
Regulator napięcia? U mnie jak padał tylko oświetlenie pulsowało...
A jak chcesz to zrobić?! Bo mnie zaciekawiłeś... Wzmacniacz wewnętrznie ma obudowę połączoną z masą, minusem czy jak tam zwał... Także podłączając minus z aku automatycznie łączysz jego obudowę z karoserią to samo dotyczy kabli RCA... Im krótsze i pewniejsze połączenie masy tym mniejsze ryzyko zniekształceń... Radio też masz odizolowane?
Ja własnie miałem takie przebicia jak masa wewnętrzna się przerwała czyli minus z płytki do obudowy na nowo zrobiony i problem znikł .
Bardzo prosto. Jeżeli montaż jest do oparcia kanapy, to do niej przykręcamy kawałek płyty MDF, a do płyty mocujemy wzmacniacz.
Jesteś tego pewien? Nie ma tu żadnej reguły. Mam dwa wzmacniacze i żaden z nich nie ma połączonej obudowy z masą układu.
Jeżeli nawet obudowa jest fizycznie połączona z masą wzmacniacza, to tym bardziej trzeba ją (obudowę) odizolowac od masy auta ze względu na możliwość powstawania tzw. pętli masy, która może byc powodem powstawania zakłóceń o których tutaj mowa.
Ponadto, żeby wyeliminowac zakłócania, ekran w kablu RCA należy połączyć do masy tylko z jednej strony, najlepiej przy radiu. Można zastosowac tzw. separator pętli masy, żeby nie przerabiać kabla.
Generalnie jeżeli występują zakłócenia, duże znaczenie ma sposób podłączenia sprzętu do masy.
Czy radio mam odizolowane? No mam, bo jest zamocowane poprzez półkieszeń w plastykowej konsoli.
Mea culpaZamotałem się... Tak dla jasności...Pętla masy powstaje ponieważ radyjko i wzmacniacz mają osobno podłączone masy a są dodatkowo łączone przewodem sygnałowym - który spina ich masy. Wtedy jest mowa o pętli masy.