Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: wtryski czy pompa?

nymo
    Gość

Domyślnie wtryski czy pompa?

Oddałem samochód do Bosh..i krzyknęli mi 1500

Więc tak.Błędu w kompie nie ma! Na samostarcie odpala..więc gdzie leży problem?Zrobiłem już tak:
    -Nowy przekaźnik (16A a normalnie siedzi 30A-innego w sklepie nie było) no i załapała 2 razy,po czym znowu cisza
    -Rozebrałem jeden przekaźnik i gdy docisnę blaszkę to komputer zaczyna działać(tak jakby wtryskami) a od pompy kompletna cisza
    -Spróbowałem podłączyć masę pod wtyczkę (nr 65) i też zero reakcji
    -Pompy nie słychać po przekręceniu kluczyka
    -Wszystkie czujniki(również położenia wału) sprawne

Więc gdzie teraz leży wina? Iskra jest,w kompie błędów nie ma,kręci normalnie,na samostarcie odpala a tak nie chce.Pompa paliwa rzekomo działa(tak powiedział mechanik)

Alfa 1.8 TS 1998.
    Ostatnio edytowane przez nymo ; 31-05-2011 o 14:13

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

przekaznik pompy paliwa sprawdzony?
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Mówiłem wyciągnij pompę i sprawdź na krótko. skoro twierdzą że pompa działa to co Ci powiedzieli ? przecież skoro nie słychać pompy to na 100% wina POMPY. Tak jak Ci już pisałem... być może to wina przewodów ale nie przekonasz się jeśli nie sprawdzisz pompy na krotko. Możesz jeszcze kupić próbówkę samochodową za 2zł i sprawdzić czy dochodzi prąd do niej chociaż, ale na pewno nie daj się załadować w CH..a. EW. spróbuj u innego mechanika i jeśli jesteś młody to weź lepiej kogoś starszego, zazwyczaj 20 latków traktują jak niedorobów i wciskają im kity, wiem bo sam się z tym spotkałem, ale dzięki ogólnej wiedzy i forum Alfaholicy nie daje sobie wciskać ciemnonty, a co tylko potrafię, przy alfie robię sobie sam! Pozdrawiam

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

mi siadł 2x czerwony przekaźnik od pompy paliwa. ten umieszczony na przodzie akumulatora (czerwony) zresztą są tam 3 takie same czerwone. poprzemieniaj je może to dalej przekaźnik

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

nymo
    Gość

Domyślnie

Kupiłem 2 nowe przekaźniki i dalej nic.Jakbyś mógł powiedzieć jak to się podłącza na krótko i lecę zaraz sprawdzić.Alfa była już u 4 mechaników i 2 elektryków A i typ z Boscha powiedział,że jemu to wygląda na padnięty sterownik komputera,ale boi się podłączyć,żeby Alfa się "nie zapaliła" i chciał 1000zł za ogarnięcie instalacji,żeby to ładnie wyglądało i jeździło..i nie dało się przetłumaczyć,że działa do momentu uderzenia.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał nymo Zobacz post
    Kupiłem 2 nowe przekaźniki i dalej nic.Jakbyś mógł powiedzieć jak to się podłącza na krótko i lecę zaraz sprawdzić.Alfa była już u 4 mechaników i 2 elektryków A i typ z Boscha powiedział,że jemu to wygląda na padnięty sterownik komputera,ale boi się podłączyć,żeby Alfa się "nie zapaliła" i chciał 1000zł za ogarnięcie instalacji,żeby to ładnie wyglądało i jeździło..i nie dało się przetłumaczyć,że działa do momentu uderzenia.
    Pierwsza sprawa to po uderzeniu o którym piszesz włącznik zderzeniowy pod fotelem kierowcy wcisnąłeś oczywiście?Druga to najlepiej zanim zaczniesz podłączać na krótko bez wiedzy to raczej polecam probówkę i sprawdzenie zasilania na kostce pompy paliwa.Po włączeniu zapłonu na parę sekund musi pojawić się napięcie.

nymo
    Gość

Domyślnie

tak,wciśnięty. Dobra idę zobaczyć czy jest ten prąd.

---------- Post added at 21:11 ---------- Previous post was at 20:10 ----------

to tak.Ani na przekaźniku ani przy pompie prądu tak jakby nie było.

Możliwe,że to komputer?

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Na kostce przekaźnika musi być na jednym z wejść cały czas po włączeniu zapłonu napięcie.Sprawdź.

nymo
    Gość

Domyślnie

nie ma napięcia,lecz gdy włożę przekaźnik i przycisnę blaszkę to słychać komputer przez chwilę(syczenie)

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Słychać bo zwierasz styki główne przekaźnika. Problem w tym że na cewce tego przekaźnika nie ma albo plusa albo masy... Ustal czego brakuje zwykłą żarówką 12 V (żarówka w oprawkę i 2 przewody)
    -jeden przewód z żarówki na plus z aku drugi w kostkę przekaźnika ( 2 piny od cewki) Na którymś musi być masa i żarówka zaświeci. Jeśli nie złap masę na krótko.(sprawdzenie masy)
    -przewód na masę drugi znowu na piny w kostce i sprawdzasz czy jest + (po przekręceniu kluczyka na chwilę powinna się zaświecić czyli dostała +)
    W razie niejasności pisz na priv czy zadzwoń...