Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: moc silnik 2.4 jtd

mariusz_bak
    Gość

Domyślnie moc silnik 2.4 jtd

Panie i Panowie
    Może spotkał się ktoś z was z takimi objawami... mioanowicie zauważyłem utrate mocy w alfie 156 sw 2,4 jtd 2002r. Po odpaleniu przez dosłownie kilka minut samochód kompletnie nie idzie... po czym wraca do swoich wcześniejszych osiągów. Pierwszy taki obiaw miałem w wczoraj 01.06.br po chwili było wszystko ok. Następnego dnia jadąc do pracy była powtórka z rozrywki (pierwsze kilka km dosłownie klapa). Wstawiłem auto do aso, jednak wolę zaczerpnąć opini u miłośników AR. Proszę o info jeżeli macie jakieś pomusłu.
    Pozdrawiam
    mb

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

a było gorąco ? bo wiesz że JTD lubi zimniutkie powietrze, po to nam intercooler tak więc zanim ochłodzi się powietrze w układzie to mocy możesz nie czuć.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał mariusz_bak Zobacz post
    Może spotkał się ktoś z was z takimi objawami... mioanowicie zauważyłem utrate mocy w alfie 156 sw 2,4 jtd 2002r. Po odpaleniu przez dosłownie kilka minut samochód kompletnie nie idzie... po czym wraca do swoich wcześniejszych osiągów. Pierwszy taki obiaw miałem w wczoraj 01.06.br po chwili było wszystko ok.
    ale co to za problem, na zimnym silniku i tak nie wolno butować, bo można przytrzeć to i owo

a to moje luźne typy jeśli jest usterka: zapieczone kierownice zmiennej geometrii turbiny (ale nie wiem czy jtd 2002 to ma), padnięta grzałka w sondzie lambda

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    zapieczone kierownice zmiennej geometrii turbiny
    jak sa zapieczone, to zapieczone cały czas, co im sie tak raz zapieka a raz nie??

kto napisał ze on chce butowac na zimnym, po prostu auto nie jedzie,
    Ostatnio edytowane przez fiergloo ; 02-06-2011 o 15:17 Powód: bez wycieczek osobistych

Użytkownik Alfa i Omega Avatar HyenaHF
    Mieszka w
    Oborniki Śl.
    Auto
    Lancia Dedra

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    jak sa zapieczone, to zapieczone cały czas, co im sie tak raz zapieka a raz nie?
    nie mam turbiny VNT/VTG więc napisałem, że są to luźne strzały
    mechanizmy miewają jednak stany pośrednie, i często dają możliwość przewidzenia definitywnej awarii

dlatego np. mechaniczna skrzynia biegów daje wyczuć, że sprzęgło, synchronizatory się kończą. a ze sterowaną elektro-hydraulicznie, powodzenia.

w kwestii dokładności, rzeczywiście, możnaby użyć słowa - zapiekające się

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Ceasar07
    Mieszka w
    Speyer, Germany, Germany, Ząbkowice Śl
    Auto
    Alfa Romeo 156 JTD

Domyślnie

Ja obstaje przy intercoolerze bo miałem podobne objawy w gorące dni, w zimne w ogóle nie występowały. Tak jak pisałem jtd nie przepada za upalnym powietrzem, być może czyszczenie intercoolera pomoże, redukując odczucie mniejszej mocy. Powiedz czy w nocy lub w chłodne dni miałeś podobne odczucie?

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

kolego Cesar, na pewno to nie jest efekt tzw> "puchniecia układu", Mariusz wyraznie napisał iz dzieje sie to tylko gdy silnik jest zimny,
    a wiec intercooler takze, dopiero po przejechaniu kilku km, auto zaczyna jezdzic normalnie,
    gdyby podazac za Twoim tokiem myslenia własnie po przejechaniu kilku km auto muasiało by tracic moc.

przyczyn moze byc wiele ;niskie cisnienie paliwa, zapowietrzajacy sie podczas dłuzszego postoju układ, przepływomierz...

jesli mozesz to podaj wiedej danych, czy silnik dymi jesli tak to na jaki kolor, czy wyswietla sie marchewa,
    do jakiego zakresu dochodziły obroty silnika.

pzd.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Dobrze by było podpiąć alfę pod egzaminer,zobaczyć jaką masę powietrza mierzy przepływomierz.Możesz spróbować odpiąć przepływmierz i wtedy z rana na zimym silniku zobaczyć czy objaw podobny ,czy nie.Alfa dobrze wkręca się na obroty ? Nie łapie błędu w wyższych obrotach ? Ciąg z dolnych obrotów ( około 1800) czy z wyższych ? Wersja 140/150km ?

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

auto juz w serwisie wiec mozemy se pogdybac.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał george11 Zobacz post
    auto juz w serwisie wiec mozemy se pogdybac.
    Więc poproszę założyciela wątku ,by wkleił skan egzaminera,bo napewno auto będzie pod takowy podpięty.Dało by to możliwości innym użytkownikom przewidzenia ewentualnej naprawy w swoim zakresie.ASO ,jak powszechnie wiadomo,potrafi napsuć krwi i ładnie spustoszyć portfel,nim dojdą do faktycznej przyczyny.