Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Stukanie przy hamowaniu

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Tak masz rację, słychać klocki również z tyłu. Byłem dziś u mechanika który wymieniał mi wszystkie klocki i tarcze żeby sprawdził o co chodzi. Okazało się że zaciski za słabo dociskają klocki do tarcz, co skutkuje właśnie takim uderzaniem. Przy rozgrzanej tarczy klocek śliska się po niej powodując cykliczne uderzanie. Mechanik od razu stwierdził że to może być płyn hamulcowy felerny. Sprawdził płyn i okazało się że w zbiorniczku jest praktycznie woda. W poniedziałek jadę na wymianę płynu hamulcowego. Koszt 80zł.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lesio80
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Narazie Fiat Panda 1.2 i 60 szalonych chabet , AR będzie za jakiś czas

Domyślnie

Woda w zbiorniczku zamiast płynu hamulcowego ?????

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał lesio80 Zobacz post
    Woda w zbiorniczku zamiast płynu hamulcowego ?????
    Pewnie mechaniorowi chodziło o to że płyn nie ma już swoich własności i nazwał go wodą, bo raczej wody pewnie tam nie było. Raczej wymiana płynu nic nie pomoże lepiej sprawdz zawieszenie jak koledzy wcześniej pisali lub masz krzywą tarczę, która powoduje stukanie podczas hamowania.

Mieszka w
    tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał RafcioL27 Zobacz post
    Pewnie mechaniorowi chodziło o to że płyn nie ma już swoich własności i nazwał go wodą, bo raczej wody pewnie tam nie było. Raczej wymiana płynu nic nie pomoże lepiej sprawdz zawieszenie jak koledzy wcześniej pisali lub masz krzywą tarczę, która powoduje stukanie podczas hamowania.
    Jak jest krzywa tarcza to będzie czuć drgania na kierownicy podczas hamowania, jak i na pedale hamulca co będzie się odbijało na szybszym zużyciu zawieszenia.
    Tarcze mogą być też zużyte (poniżej minimalnej grubośći) co objawi się podczas mocniejszego hamowania, występuje wtedy większa temp która zniekształca tarcze
    A tak jak kolega pisze wymiana płynu nie wpłynie na zaniknięcie bicia

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

No co wy koledzy tarcze i klocki zarówno przód jak i tył mają dwa tygodnie niecałe, tarcze i klocki BOSCH nowe i proste.

Tylne hamulce praktycznie nie hamują, widać jedynie lekko pół tarczy się ściera. Mechanik powiedział że jedynie przód hamuje. Czuć jakby klocki były luźne i dyndają podczas hamowania, jak się mocniej przyciśnie pedał hamulca to stukanie ustaje.

Mechanik wsadził taką sondę elektroniczną do zbiorniczka hamulcowego zbadać płyn, no i pokazało mu dwie diody w skali na 10 chyba, na czerwono, powiedział że płyn jest czarny i prawie woda została.
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 04-06-2011 o 14:50
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    tychy
    Auto

Domyślnie

Po wymianie kompletu hamulców nie powinno być takiego objawu, ja wymieniałem u siebie przód też dwa tygodnie temu i wszystko gra. Przy okazji wymiany tarcz i klocków wyczyściłem prowadzenia na mocowaniu zacisku i sam zacisk też bo było sporo nalotu z hamowania, to też moja taka sugestia że może tam coś jest nie tak np duże zabrudzenie bądz jakieś zniekształcenie, to jeżeli chodzi o przód.
    Tylne tarcze powinno brać równo na szerokość klocka, tylko że na tylnej osi jest dużo mniejsza siła hamowania i trzeba dać trochę czasu aby się dopasowały, a może też przyczyną będzie korektor siły hamowania.

Co do płynu to ok jest przepracowany

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

W poprzednim samochodzie miałem jedną tarczę krzywą po naprawdę ostrym hamowaniu i też nie wiedziałem co to może być, kierownicą wcale nie trzęsło podczas hamowania, tarcza na czujniku pokazała 0,23mm bicia po przetoczeniu wszystko wróciło do normy.
    mój kolega kupił kiedyś nową tarczę która taż była skrzywiona wię cie ma pewności czy tarcze są proste zdejmij koło i sprawdz czujnikiem jak taki posiadasz przynajmniej jedną ewentualną przyczynę wyeliminujesz. A łożyska Ci nie szumią podczas jazdy?

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Łożysk nie słyszę. Po założeniu tarcz i klocków jeździłem tak prawie dwa tygodnie i nie miałem takiego problemu. Być może tarcza się skrzywiła, ale bez sensu, czemu miała by się skrzywić tak szybko? hamuję lekko, w wodę żadną nie wjechałem.
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Panowie, podłączam się do tematu. Od 4 dni mam dosyć podobny objaw. Najpierw zaczęło się, że przy zjeżdżaniu z krawężnika na maksymalnie skręconych kołach pojawiało się pojedyncze stuknięcie w momencie "zjechania" kół przednich. Teraz zaczęło się czasami pojawiać również przy gwałtownym wciśnięciu hamulca. Dodam, że jest to pojedyncze stuknięcie, nie cykliczne szorowanie czy pukanie. Jeżeli puknie przy hamowaniu, to również po szybszym starcie po zatrzymaniu puknie tak samo, jakby powracało do swojego położenia to coś, co puka. Przy delikatnym hamowaniu objaw nie występuje. Dźwięk dosyć głuchy i metaliczny, jakby uderzyć młotkiem w metal. W zawieszeniu zero luzów-nowe wahacze góra i dół trw, nowe łączniki stabilizatora plus gumy stabilizatora. Czy przyczyną może być któryś z przegubów? Na ucho dochodzi z lewego przedniego koła. Klocki i tarcze ok.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Problem który i mi mocno siedział w głowie...pojawia się najczęściej po wymianie klocków Polecam wziąć autko w górę i... obstawiam że zużyte są tuleje z prowadnicami zacisku. Kupiłem kpl takich tulei wraz z śrubami i to koszt ok 40 zł na stronę. Objaw bardzo podobny do waszego, który pojawił się po wymianie klocków (zacisk cofnął się na tulejach do swojej maksymalnej pozycji). Auto w górę, wziać mocno zacisk w rękę i nim poruszać..pewnie będzie miał luzy. Wymiana tulei i po sprawie.