Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Szczelnosc dolotu

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie Szczelnosc dolotu

Do rzeczy...bella dymi na czarno ,nie bardzo ,ale jednak...sa dni (nie wiem od czego to zalezy) ze jak depne do podlogi to chmura czarna jak diabli, ale nastepne depniecie i juz tylko ledwo widoczny dymek...wymienilem rure cooler - kolektor (pekla kiedys) ,wymienilem cooler (byly na nim slady z oleju zaciagnietwego z turbo, wiec na pewno byla nieszczelnosc) wymienilem EGR bo na starym wywalalo mi MSCF, sprawdzalem tez dolot, taki trojnik ryflowany laczacy obudowe filtra pow. z turbo i jeszcze czyms ale jest na pewno caly, opaski ma skrecane i wydaje sie byc szczelnie na llaczeniach...sprawdzalem tez rure kolektor - cooler i wydaje sie byc cala, ma tylko dwa male zadrapania ,takie ryski ,ale nie wydaje mi sie zeby bylo to pekniecie na wylot(mam zamiar ja wymienic tu licze ze bocian nie kupi rury od jednego z forumowiczow i ja ja odkupie ) Powiedzcie mi co jeszcze sprawdzic w dolocie ,i gdzie moga znajdowac sie jakies rury, weze lub opaski . Rura od coolera idzie do kolektora ,a moze dalej za kolektorem musze cos sprawdzic ,powiedzcie co (to mnie bardzo interesuje)

Użytkownik Rowerzysta Avatar ŁukaszALFAlow
    Mieszka w
    Chrzanów/Regulice
    Auto
    159 1.9 jts, 156 1.9 jtd SP1

Domyślnie

podłacze sie do tematu bo mam to samo, + coś huczy strasznie w dolocie,przy zdjęciu nogi z gazu,chłopaki pomocy

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

huczy, brzeczy czy gwizdze? bo taki gwizd/świst to umierajace turbo ale to raczej by sie ujawnialo przy przyspieszaniu.

Mieszka w
    Glatz
    Auto

Domyślnie

Jesze mam takie pytanie ,czy jesli bylaby nieszczelnosc ,to czy bella nie kopcilaby caly czas jednomiernie, bo moja czasami na prawde mocno zadymi ,a po chwili juz ledwo jest widoczny maly dymek czarny w lusterku, a nie kiedy to tylko spaliny zwykle jak u kazdego...o co moze chodzic ? I prosze o jakies sugestie zwiazane z pierwszym postem (co sprawdzic jeszcze dokladnie no i co z tym kolektorem)...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał culio Zobacz post
    podłacze sie do tematu bo mam to samo, + coś huczy strasznie w dolocie,przy zdjęciu nogi z gazu,chłopaki pomocy
    Kolektor ssący może mieć nieszczelność stąd buczenie w dolocie

---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 18:18 ----------

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    Jesze mam takie pytanie ,czy jesli bylaby nieszczelnosc ,to czy bella nie kopcilaby caly czas jednomiernie, bo moja czasami na prawde mocno zadymi ,a po chwili juz ledwo jest widoczny maly dymek czarny w lusterku, a nie kiedy to tylko spaliny zwykle jak u kazdego...o co moze chodzic ? I prosze o jakies sugestie zwiazane z pierwszym postem (co sprawdzic jeszcze dokladnie no i co z tym kolektorem)...
    Zagladałeś do przepustnycy? Nie masz jej przypadkiem czarnej?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

matys641991
    Gość

Domyślnie

Pozwolę "podpiąć" sie do tematu. Mój kolega ma alfe 156 sedan 2001r 1.9 JTD 110. Ma taki objaw jedzie sobie jedzie spokojnie kilkanaście kilometrów spokojnie do 2500 tys obrotów. po dobrym rozgrzaniu silnika pakuje do 4200 tys obrotów, i jest taki problem 1 bieg jest dość duzo czarnego dymu, 2 bieg dośc duzo czarnego dymu, 3 bieg mniej, 4 bieg minimalnie jak każdy diesel. stanie np. na światłach i znowu 1 bieg nic lekki dym, 2 bieg lekki dym, 3 bieg lekki dym, 4 dym lekki dym jak każdy diesel. Co to może być? Wygląda to tak ze jak sie jedzie spokojnie i potem sandał to kopci, a następnie jest już ok. Pomóżcie czy coś z turbo czy coś innego?

Mieszka w
    Glatz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Zagladałeś do przepustnycy? Nie masz jej przypadkiem czarnej?
    jesli chodzi Tobie o klape gaszaca ,bo ja mam diesla wiec przepustnicy raczej nie mam (czyscilem ja razem z EGRem i cala reszta) to faktycznie cos mi swita ze mogla byc troche brudna z nagaru...

Użytkownik Rowerzysta Avatar ŁukaszALFAlow
    Mieszka w
    Chrzanów/Regulice
    Auto
    159 1.9 jts, 156 1.9 jtd SP1

Domyślnie

u mnie to buczy[huczy] tak jakby z nadkola,najgorzej jest jak pod góre przy 1800 obr, dam gaz w podłoge ,to swiata zamną nie widać,dodam ze egr i przepustnica czyszczone

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał peenbe Zobacz post
    wymienilem cooler (byly na nim slady z oleju zaciagnietwego z turbo, wiec na pewno byla nieszczelnosc)
    Turbina dalej puszcza olej? Robiłeś coś z nią?

matys641991
    Gość

Domyślnie

a na przypadłość mojego kumpla coś ktoś wie??