Cześć,
Jestem Czarek. Jakiś miesiąc temu kupiłem Alfę 156 2.0 TS, 11.1998r, przebieg (pewny) 125 tyś. Niedawno wymieniłem rozrząd, wariator, czujnik położenia wałka rozrządu (wysoki sygnał - cały czas 5V). Chciałbym się Was zapytać o pewne rzeczy.
A więc:
1. Odłączyłem akumulator. Po podłączeniu i uruchomieniu silnika auto ledwo chodzi. Obroty od 300 rpm do 1500 rmp - wielkie falowanie. Po chwili już się unormuje. Tak było tylko na zimnym silniku i przed wymianą rozrządu i czujnika. Teraz jak odpalę zimnego to chodzi w miarę równo lecz przez pierwsze 10s silnik jakby nie miał ustawionego biegu jałowego - faluje lecz nie aż tak mocno jak przedtem. Gdy ją kupiłem zaraz po odpaleniu idealnie trzymała obroty na zimnym lecz było słychać wariata. Czytałem, że trzeba silnik zagrzać po odłączeniu aku do 2-iego biegu wentylatora i komp się ustawi. Jednak nie przyniosło to zamierzonych efektów. Nadal tak jakby nie miał ustalonych obrotów.. Moje pytanie czy trzeba podłączyć pod komputer i zaadoptować przepustnicę, krokowy, bieg jałowy?
Zauważyłem, że komputer jakby się dostraja ale idzie to w złą stronę. Zaraz po wymianie rozrządu odpalenie na chwilkę aby olej się rozprowadził - zapalił wręcz idealnie, obroty od razu na 1100-1200. Drugie odpalenie tak samo. Następne aby zaadoptować bieg jałowy również. Lecz wczoraj odpalam i już pojawia się to lekkie falowanie. Dziś po uruchomieniu trzyma obroty ok 500 rpm i skacze wzwyż i na dół. Zgasiłem, uruchomiłem ponownie i było ok - 1100 - 1200. Czyli coś się zmienia ale w złą stronę
W normalnej jeździe, gdy silnik się rozgrzeje to nie ma żadnych folowań.
2. W przedziale obrotów 2000 - 2900 (mniej więcej) ma jakby taką "turbo dziurę" - silnik nie wie czy ma przyspieszać czy nie. Jak przekroczy "magiczne" 3 tyś to idzie jak poje...Przed wymianą czujnika CMP (wałek rozrządu) dziura była o wiele większa i jak był zimny to auto nie miało siły jechać. Na ciepłym także było czuć, że w tych obrotach auto nie jedzie jednak teraz jest to mniejsze ale nadal jest wyraźnie odczuwalne. Czytałem, że to może być przepływomierz ale jak go sprawdzić?
3. Wiem, że mam nieszczelność w dolocie - odstaje lekko pokrywa filtra powierza - nie trzyma jedna śruba. Złącze elastyczne (przed przepustnicą jest lekko popękane ale dziur chyba nie ma - nie sprawdzałem jeszcze dokładnie). Jaki wpływ mogą mieć te usterki?
Wydech wydaje się być cały lecz słychać, że jest jakby głośno przy silniku - możliwe, że jakaś uszczelka? Dokręcałem kolektor ale brak większych zmian.
4. Dziś podpiąłem pod kompa i znalazłem błąd P1173 FRA niski poziom krytyczny (FES). Wcześniej jeszcze był P0340 (czyli CMP) ale on po wymianie czujnika i wykasowaniu błędów już się nie pojawia. O co w tym chodzi? Na co zwrócić uwagę i co może być przyczyną?
To by było na razie na tyle. Prosił bym Was o pomoc gdyż zauważyłem, że wiecie o co chodzi w AR TS. Proszę równie o wyjaśnienie co i jak (miałem poprzednio Vb 1.6 16V - tam było to raczej wszystko prostsze).
Jeśli byście potrzebowali (lub nawet tylko dla mnie) przestudiować jakieś parametry (sonda, FRA itp) to tylko powiedzcie to zrobię screeny i je tu wstawię - tylko jakim programem i jaka jest procedura. Jestem z zawodu technikiem elektronikiem więc na pewno dam radę
Tak więc jeszcze raz proszę Was bardzo o pomoc. Alfa mnie zauroczyła i chciałbym aby działała jak najlepiej i żeby nic jej nie dolegało![]()
Pozdrawiam!