Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa 156 2.0 TS - "turbo dziura" i błąd P1173

czaras87
    Gość

Exclamation Alfa 156 2.0 TS - "turbo dziura" i błąd P1173

Cześć,

Jestem Czarek. Jakiś miesiąc temu kupiłem Alfę 156 2.0 TS, 11.1998r, przebieg (pewny) 125 tyś. Niedawno wymieniłem rozrząd, wariator, czujnik położenia wałka rozrządu (wysoki sygnał - cały czas 5V). Chciałbym się Was zapytać o pewne rzeczy.

A więc:

1. Odłączyłem akumulator. Po podłączeniu i uruchomieniu silnika auto ledwo chodzi. Obroty od 300 rpm do 1500 rmp - wielkie falowanie. Po chwili już się unormuje. Tak było tylko na zimnym silniku i przed wymianą rozrządu i czujnika. Teraz jak odpalę zimnego to chodzi w miarę równo lecz przez pierwsze 10s silnik jakby nie miał ustawionego biegu jałowego - faluje lecz nie aż tak mocno jak przedtem. Gdy ją kupiłem zaraz po odpaleniu idealnie trzymała obroty na zimnym lecz było słychać wariata. Czytałem, że trzeba silnik zagrzać po odłączeniu aku do 2-iego biegu wentylatora i komp się ustawi. Jednak nie przyniosło to zamierzonych efektów. Nadal tak jakby nie miał ustalonych obrotów.. Moje pytanie czy trzeba podłączyć pod komputer i zaadoptować przepustnicę, krokowy, bieg jałowy?

Zauważyłem, że komputer jakby się dostraja ale idzie to w złą stronę. Zaraz po wymianie rozrządu odpalenie na chwilkę aby olej się rozprowadził - zapalił wręcz idealnie, obroty od razu na 1100-1200. Drugie odpalenie tak samo. Następne aby zaadoptować bieg jałowy również. Lecz wczoraj odpalam i już pojawia się to lekkie falowanie. Dziś po uruchomieniu trzyma obroty ok 500 rpm i skacze wzwyż i na dół. Zgasiłem, uruchomiłem ponownie i było ok - 1100 - 1200. Czyli coś się zmienia ale w złą stronę

W normalnej jeździe, gdy silnik się rozgrzeje to nie ma żadnych folowań.

2. W przedziale obrotów 2000 - 2900 (mniej więcej) ma jakby taką "turbo dziurę" - silnik nie wie czy ma przyspieszać czy nie. Jak przekroczy "magiczne" 3 tyś to idzie jak poje... Przed wymianą czujnika CMP (wałek rozrządu) dziura była o wiele większa i jak był zimny to auto nie miało siły jechać. Na ciepłym także było czuć, że w tych obrotach auto nie jedzie jednak teraz jest to mniejsze ale nadal jest wyraźnie odczuwalne. Czytałem, że to może być przepływomierz ale jak go sprawdzić?

3. Wiem, że mam nieszczelność w dolocie - odstaje lekko pokrywa filtra powierza - nie trzyma jedna śruba. Złącze elastyczne (przed przepustnicą jest lekko popękane ale dziur chyba nie ma - nie sprawdzałem jeszcze dokładnie). Jaki wpływ mogą mieć te usterki?

Wydech wydaje się być cały lecz słychać, że jest jakby głośno przy silniku - możliwe, że jakaś uszczelka? Dokręcałem kolektor ale brak większych zmian.

4. Dziś podpiąłem pod kompa i znalazłem błąd P1173 FRA niski poziom krytyczny (FES). Wcześniej jeszcze był P0340 (czyli CMP) ale on po wymianie czujnika i wykasowaniu błędów już się nie pojawia. O co w tym chodzi? Na co zwrócić uwagę i co może być przyczyną?

To by było na razie na tyle. Prosił bym Was o pomoc gdyż zauważyłem, że wiecie o co chodzi w AR TS. Proszę równie o wyjaśnienie co i jak (miałem poprzednio Vb 1.6 16V - tam było to raczej wszystko prostsze).

Jeśli byście potrzebowali (lub nawet tylko dla mnie) przestudiować jakieś parametry (sonda, FRA itp) to tylko powiedzcie to zrobię screeny i je tu wstawię - tylko jakim programem i jaka jest procedura. Jestem z zawodu technikiem elektronikiem więc na pewno dam radę

Tak więc jeszcze raz proszę Was bardzo o pomoc. Alfa mnie zauroczyła i chciałbym aby działała jak najlepiej i żeby nic jej nie dolegało

Pozdrawiam!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- do diagnostyki 156 TS najlepiej używać programu alfadiag.
    - program Alfadiag pokazuje przy błędzie parametry środowiskowe, tego nie pokaże FES !!!.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 23-06-2011 o 16:49
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS DOBRY ROCZNIK 2000

Domyślnie

W jednym przypadku mam tak samo.Do ok 2700-3000 obrotów autko idzie słabo,po przekroczeniu dostaje kopa jak by się turbo załączyło.Ciekaw jestem opini.

czaras87
    Gość

Domyślnie

A więc jak się zabrać za ten problem? Od czego zacząć?

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995

Domyślnie

Cytat Napisał czaras87 Zobacz post
    2. W przedziale obrotów 2000 - 2900 (mniej więcej) ma jakby taką "turbo dziurę" - silnik nie wie czy ma przyspieszać czy nie. Jak przekroczy "magiczne" 3 tyś to idzie jak poje... Przed wymianą czujnika CMP (wałek rozrządu) dziura była o wiele większa i jak był zimny to auto nie miało siły jechać. Na ciepłym także było czuć, że w tych obrotach auto nie jedzie jednak teraz jest to mniejsze ale nadal jest wyraźnie odczuwalne. Czytałem, że to może być przepływomierz ale jak go sprawdzić?

3. Wiem, że mam nieszczelność w dolocie - odstaje lekko pokrywa filtra powierza - nie trzyma jedna śruba. Złącze elastyczne (przed przepustnicą jest lekko popękane ale dziur chyba nie ma - nie sprawdzałem jeszcze dokładnie). Jaki wpływ mogą mieć te usterki?

Wydech wydaje się być cały lecz słychać, że jest jakby głośno przy silniku - możliwe, że jakaś uszczelka? Dokręcałem kolektor ale brak większych zmian.
    Zacznij od uszczelnienia dolotu, to podstawa.
    Gdy u mnie była pęknięta rura pomiędzy przepustnicą i przepływomierzem to też samochód dość "dziwnie" jeździł. Przyczyną głośniejszej niż normalnie pracy też może być nieszczelny dolot. W każdym razie u mnie tak było, też jedna śruba w puszce nie trzymała jak trzeba i przy dodawaniu gazu silnik był głośniejszy niż zazwyczaj.
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

czaras87
    Gość

Domyślnie

Jutro zabiorę się za uszczelnienie dolotu. Faktem jest, że jedna śruba od puszki nie trzyma i trzeba to naprawić.

Mam jeszcze jedno pytanie (nie pomijając wcześniejszych ). Przy wymianie rozrządu zauważyłem, że wszystkie świece dopalające są czarne, główne/duże ładnie wyglądały. Więc małe wyczyściłem, sprawdziłem przerwę i założyłem. Dziś sprawdziłem jak wyglądają i znów są czarne. O co chodzi? Do wymiany (ale wszystkie 4 padły?!) ? Czy może ma to związek z błędem P1173?

A tak w ogóle to jakie jest znaczenie tych świec? Zasada działania? Czytałem, że są one istotne ale czy mógłby ktoś wytłumaczyć o co z nimi tak naprawdę chodzi? Za co odpowiadają, objawy ich uszkodzenia...

Użytkownik Romeo Avatar bikermarek
    Mieszka w
    Kampinos
    Auto
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995
    Pozdrawiam
    bikermarek

Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
    Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - 09.03.2013
    Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
    sigpic154_7.gif

czaras87
    Gość

Domyślnie

A więc dziś uszczelniłem puszkę filtra powietrza. Jest ciszej. Co do zapłonu TS to wiem jak mniej więcej działa ale chciałem się dowiedzieć czegoś bardziej szczegółowego niż to co jest na Wiki. Świece na pewno do wymiany? A co z tym brakiem mocy w dolnym zakresie obrotów? Czy może to być wina świec czy bardziej przepływomierz?

Jeszcze jedno pytanie: jak zrobić reset? Tzn jakie czynności wykonać po nim? Alfadiag jest potrzebny?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

Ja bym obstawiał przepływomierz

czaras87
    Gość

Domyślnie

Dziś zrobiłem reset parametrów adaptacyjnych:
    - skasowanie błędów (P1173)
    - Alfadiag i reset
    - wyłączenie zapłonu
    - 90 sek przerwy
    - włączenie zapłonu i poczekanie aż krokowy (?) się wyreguluje (10-20s)
    - uruchomienie silnika i zagrzanie go do 2 biegu wentylatora (dwa razy)
    - wyłączenie silnika
    - zapłon i sprawdzenie błędów - P1173 nie pojawił się ale za to obecny jest P0170

Przejechałem się i jest olbrzymia różnica - na plus! Turbo dziury nie ma. Minimalne dodanie gazu od razu skutkuje przyspieszeniem i to na każdym biegu, czuć, że auto chce jechać! Teraz przejadę te 200km i zobaczę czy się nie pogorszy.. Nie do wiary, że reset aż tyle może zmienić! Wieczorkiem będę wyjeżdżać to zobaczę jak się uruchomi gdy będzie chłodniejsza.

Zrobiłem też parę screenów sondy lambda (nie wiem czy dobre parametry zaznaczyłem w AD). Wydaje mi się, że sonda coś nie działa jak powinna. Jeśli będzie trzeba to zrobię jeszcze kilka testów tylko powiedzcie w jakich warunkach i co pomierzyć.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...33534b3dc.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c1ef7d88e.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c66236209.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a857832ec.html