Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Tuleje czy cały wachacz? Tanie czy droższe amortyzatory?

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie Tuleje czy cały wachacz? Tanie czy droższe amortyzatory?

Witam,

Byłem na przeglądzie. I uprzejmy Pan diagnosta zdiagnozował że do wymiany kwalifikują się tuleje wahaczy przednich i końcówki drążków. Naprawę mam zamiar przeprowadzić sam w garażu z kanałem. Pierwszy raz będę grzebał przy zawieszeniu.

Czy warto się samemu bawić z wymianą tulei czy lepiej kupić całe wahacze? Przy okazji chce wymienić końcówki drążków i łączniki stabilizatora. (koszt 335zł)

Dodatkowo mam do wymiany amortyzatory w tylnym zawieszeniu. Czy lepiej kupić tanie amory firmy DAKO za 46zł + przesyłka czy dołożyć i kupić KVB za 87zł. Samochodem jeździmy najczęściej w dwie osoby + ewetualnie bagaż.

Z góry dzięki za odpowiedź.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Osobiście mam takie zdanie, że jak coś robić, to robić to dobrze i na samochodzie nie oszczędzać bo to nie ma sensu... więc amory to mógłbyś wziąć KYB'y albo nawet jakieś lepsze żeby się dobrze prowadziła i gładko amortyzowała... tanich nie poleca, bracia mieli doświadczenia, niemiłe zresztą

Z wymianą tulei możesz się bawić sam, ale ile na tym zaoszczędzisz? Wymienisz tuleje to za jakiś czas padnie sworzeń i znowu wydatek...

Jak dla mnie nieopłacalne...

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    Z wymianą tulei możesz się bawić sam, ale ile na tym zaoszczędzisz? Wymienisz tuleje to za jakiś czas padnie sworzeń i znowu wydatek...
    Dokładnie tym bardziej że wachacz to nie droga rzecz

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Lepiej całe wahacze, ja za vemę płaciłem 130 na stronę, a dają radę, jak miałbyś kupić 2 tuleje za 70-80 zł i dorzucić za robotę, to nie ma sensu.
    A KYBy do Alfy są dość słabe, niestety nie są robione w Japonii. Teraz bym coś droższego założył jak bym miał zmieniać.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Rowerzysta Avatar kezsats
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR GT 3,2 V6 Q2

Domyślnie

Witam.
    Kiedyś robiłem naprawy na tanich częściach i to się nie opłaca bo po 15tyś trzeba robić od nowa. Tydzień temu z przodu wymieniłem po obu stronach: wahacze, końcówki drążków, łączniki stabilizatora firmy TWR Lukas. Koszt części 650zł. robocizna własna, zobaczę ile wytrzymają.

Krzychu.146
    Gość

Domyślnie

Zakupiłem zestaw wahacze + końcówki drążków + łączniki stabilizatora za połowę twojej kwoty. Zapłaciłem 335zł. Jestem studentem i nie stać mnie na razie na droższe części chociaż chciałbym takie założyć. No ale zakładam to co kupiłem i zobaczę ile to pojeździ. Proponuje kezsats abyś napisał na forum za jakis czas jak już będziesz musiał znowu wymieniać zawieszenie. Zobaczymy jaka będzie różnica. Życzę Tobie i sobie abyśmy pojeździli jak najdłużej.

Amortyzatory kupiłem Magneti Marelli. One też nie były drogie. Pan w sklepie z częściami policzył mi po 68zł za sztukę. We wtorek biorę się do roboty.

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Też jestem studentem, dlatego nie stać mnie na tanie części Zwłaszcza, że masz 1.9, a to najcięższy silnik i zawiecha z nim najkrócej wytrzymuje. Ale z drugiej strony, jeśli robisz takie przebiegi roczne jak ja, to pierwsze problemy w przyszłym roku.

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie hmm

nie zawsze w pudełku jest produkt tej firmy co naklejka na nim ,,, niektóre firmy robią na zamówienie innej FIRMY RENOMOWANEJ różne części ,,,, i czasem masz oryginał a czasem szajs

a cena razy 2 - a z tego powodu jeden powie kayaba dobre super wytrzymałe wytrzymały 70 tys, i nadal dobrze amortyzują nie maja wycieków itp,,,
    a drugi powie przejechałem 20 tys, i już są do wymiany,,, leci z nich olej auto wpada w turbulencje zarzuca autem itp,,,,po prostu szajs ale wiele firm tak robi i nigdy nie wiadomo na co trafi sie szczególnie na alledrogo

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Z amorów w Alfie nie leci olej. Przyczyna prosta, są gazowe

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w