Witam
Wytropiłem w moim aucie brak regulacji pochylenia świateł przednich...
Od czego polecacie zacząć przygodę z naprawą banalnej usterki...?
P.S Proszę o wyrozumiałość... Jestem świeżym posiadaczem AR
PZDR
Witam
Wytropiłem w moim aucie brak regulacji pochylenia świateł przednich...
Od czego polecacie zacząć przygodę z naprawą banalnej usterki...?
P.S Proszę o wyrozumiałość... Jestem świeżym posiadaczem AR
PZDR
Ale jaki brak?
1) nie reaguje na elektryczne podnoszenie/opuszczanie?
2) Nie znalazłeś pokręteł do regulacji mechanicznej?
W 1) przypadku przyczyn może być wiele:
-uszkodzone silniczki krokowe
-brak podłączenia elektrycznego
-uszkodzone reflektory (wyłamany odbłysnik z zaczepu)
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Brak podnoszenia/opuszczania
Bardzo szczegółowo doprecyzowałeś. Napisz, która z opcji wymienionej przez Maćka-156 występuje u Ciebie, bo do tej pory w dwóch postach piszesz o tym samym.
-Masz pokrętło w kabinie i nic się nie dzieje po jego przekręceniu? Jeśli tak to na wyłączonym silniku niech ktoś stanie przed otwartą maską i nasłuchuje, czy silniczki regulacyjne pracują - jeśli tak problem z mechanizmem, jeśli nie przyczyna w elektryce.
-Może nie masz pokrętła?
Ostatnio edytowane przez jaruh ; 04-07-2011 o 09:26
Korzystając z tematu chciałbym sie dowiedzieć jak reguluje sie mechanicznie te lampy,poniewaz jedna mi świeci bardzo wysoko a nie za bardzo wiem jak się za to zabrać,dodam że działa mi elektryczne podnoszenie,ale nic mi to nie daje bo regulują sie obie lampy.
Regulacja góra/dół jest widoczna po otwarciu maski to taki wystający do góry sześciokątny bolec. Do jego przekręcania pasuje śrubokręt z wymiennymi końcówkami - zakładasz bez końcówki i kręcisz.
Regulacja lewo/prawo jest niżej lekko schowana, obejrzyj dobrze reflektor a na pewno znajdziesz - identyczny bolec regulacyjny.
Wymieniałeś ostatnio żarówkę? Jeśli tak i po wymianie strumień światła skierowany jest inaczej niż przed wymianą to najprawdopodobniej źle wpasowałeś żarówkę w odbłyśnik.
Tu masz podobne pytanko - odpowiedź ze zdjęciem powinna pomóc -> http://www.forum.alfaholicy.org/156/...html#post38028
sprawdź czy silniczki pracują
Silniki pracują i regulacje jednak mam, ale jakiś mały jest ten skok, w poprzednim moim aucie z regulacją linkową (bez silniczków) wyglądało to jakoś efektowniej...
temat można zamykać, problem rozwiązany...