Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [145] regulacja świateł

lukaswisniewski
    Gość

Domyślnie [145] regulacja świateł

Witam panowie

Poczytałem trochę postów na ten temat ale z żadnego sie nie dowiedziałem gdzie trzeba kręcić żeby zmienić położenie strumienia światła :|?:

Prosiłbym o fotkę lub dokładna lokalizacje tej nieszczęsnej śruby
    a jeszcze jedno mam elektryczna regulacje (3 położenia)ale i tak prawy reflektor świeci (ok 10 cm niżej- na pewno dużo niżej co mi bardzo przeszkadza w jeździe ) niż lewy.

z góry dzięki za odpowiedz

lukaswisniewski
    Gość

Domyślnie

Dobra juz sobie sam odpowiedziałem---ale moze ktos bedzie to robił w 145/146 i nie wie gdzie jest ta regulacja---to mowie ze jest to taka czarna plastikowa śruba z miejscem w srodku na krzyżak, znajdujaca sie na górze reflektora (krecąc w prawo strumień światła idzie do góry a w lewo wiadomo w dół)

Ale ma pytanie--dla mnie na zdrowy chłopski rozum jak ustawienie silniczka od regulacji świateł jest na "0" to powinno być najniżej a w pozycji "3" najwyżej a u mnie jest odwrotnie ---a jak to u was wyglada

a i jeszcze jedno po wyregulowaniu strumien swiateł mijania jest na tej samej wysokości a na długich prewy jest pare cm wyzej ---normalne ???

grzelutek
    Gość

Domyślnie

0 najwyżej,3 najniżej - tak jest i tak ma być.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Tak lewy jest zawsze nizej, prawy wyzej. Jak ustawisz je na tym samym poziomie (swiatla mijania) to lewy drogowy bedzie wyzej niz prawy.
    Swiatla na wysokosc regulujesz skrajnymi pokretlami. Te drugie nad drogowymi zarówkami reguluja szerkosc swiecenia.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Wymieniłem ostatnio żarówki w światłach mijania swojego MALEŃSTWA - na PHILIPS Vision Plus (+50%) i muszę przyznać, że widzę znaczącą poprawę. Jest sporo jaśniej przed autkiem, jednak zacząłem się zastanawiać czy oby na pewno mam dobrze ustawione światła. Przednie lewe oświetla drogę na ok. 30 m przed samochodem natomiast przednie prawe na odległość ok. 20 m wiekszą tj. ok. 50 m. Co o tym myślicie - jest dobrze, czy wypadałoby się tym zająć?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Podjedz do stacji diagnostycznej jakiejś i sprawdź ustawienie świateł. Wydaje mi sie ze powinny troszke lepiej świecić.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał lukaswisniewski
    Dobra juz sobie sam odpowiedziałem---ale moze ktos bedzie to robił w 145/146 i nie wie gdzie jest ta regulacja---to mowie ze jest to taka czarna plastikowa śruba z miejscem w srodku na krzyżak, znajdujaca sie na górze reflektora (krecąc w prawo strumień światła idzie do góry a w lewo wiadomo w dół)
    Po ile śrub regulacyjnych jest na każdy reflektor?
    Czy do świateł mijania i drogowych są osobne śruby regulacyjne?

Cytat Napisał Lesio
    Podjedz do stacji diagnostycznej jakiejś i sprawdź ustawienie świateł. Wydaje mi sie ze powinny troszke lepiej świecić.
    Mnie również się wydaje, że powinny świecić dalej. Pobawię się na razie sam - może uda się coś z tym zrobić Jak sp... to pojadę na stację diagnostyczną. Ile kosztuje taki luksus ustawienia świateł na stacji? Czy cena dotyczy jedynie świateł mijania czy drogowych również?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Ustawienie świateł = grosze.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar aqaz
    Mieszka w
    Konstantynów Łódzki

Domyślnie

Po założeniu Hid wreszcie widzę wyraźnie drogę. Jednak zastanawiam się czy to światło od strony kierowcy nie świeci mi za blisko przy aucie.Widzę wyraźnie gdzie świeci prawy a gdzie lewy reflektor(podział na jaśniejszą i ciemniejszą-dalszą część). Czy tak ma być czy mam pojechać na regulację światła?
    dźwięk + przyspieszenie + elastyczność = V6