wlasnie jak zresetowac zECu?
wlasnie jak zresetowac zECu?
chodziło mi o usuniecie błędów np. FiatEcuScanem i o sprawdzenie parametrów. w tym przypadku pedału przyspieszenia
Objawy w 99% takie same jak u mnie w 1.9JTD. Po przekroczeniu ok 3tyś obrotów, następuje nagły spadek mocy. Minimalne przyspieszenie, brak dymienia i niepokojących dzwięków. Komputer nie wykazał w tej sprawie błędów na desce nic się nie zapaliło. Początkowo obwiniałem zyżytą sprężarkę,ale raczej jest sprawna. Dzisiaj jestem umówiony u znajomego mechanika, który sprawdzi o co chodzi.
kolego Torino jak będziesz znał swoja diagnozę to napisz o co chodzi w twoim przypadku
jeśli nie jedzie powyżej 3k to przepływomierz. odepnij i sprawdź czy odzyska dynamikę.
Od siebie dodam, że warto popróbować to na jakiejś bocznej, rzadko uczęszczanej drodze... Auto po odpięciu przepływki musisz trzymać na obrotach, żeby nie zgasło... jak zgaśnie w zakręcie, to AMEN, bo wtedy nie ma wspomagania i jest bieda (- a po odpięciu przepływki auto dostaje kopa i aż kusi, żeby przycisnąć![]()
![]()
).
Sam kiedyś próbowałem... Gość z VW Golfa IV, który mnie mijał dziwnie się patrzył- nie wiem, co miało na to wpływ: przyspieszenie, czy smród spalonej gumy
![]()
i usterka zdiagnozowana. okazało się że wypadł czujnik pedału sprzęgła dziwna sprawa bo po podpięciu pod komputer nie pokazywało żadnego błędu... Ale powiedzcie mi koledzy jaka powinna być mierzona masa powietrza przepływomierza na biegu jałowym bo wydaje mi się że przepływka padła. U mnie po podpięciu pod komputer pokazuje 415 mg
Ja mam podobny problem, ale występuje sporadycznie i tylko jeśli mam wciśnięty gaz do podłogi. Otóż jeśli chcę dużo dynamiczniej przyśpieszać z gazem w podłogę to zdarzy się, że albo na pierwszym albo drugim biegu po przekroczeniu 3,5 tys obr czuć takie mocno odczuwalne szarpnięcie, jeśli przyśpieszając naciskam gaz powoli do oporu takie coś jeszcze nie wystąpiło. Podczas tego szarpnięcia nie wyświetla się żadna kontrolka, tylko dwa razy przy dynamicznym ruszeniu z buksowaniem kół zapaliła się kontrolka wtrysku(to ta marchewka?)i silnik zgasł... Przepływomierz mam już drugi ale używany, na starym nie miała dynamiki, i też zgasła mimo wypiętej wtyczki, filtr powietrza i paliwa zmieniony, EGR chce zaślepić w ciągu tyg. Gdzie szukać problemu? Regulator ciśnienia paliwa? Czy jednak ten potencjometr pedału gazu?
A po podłączeniu do kompa pokazał się błąd niskiego ciśnienia paliwa czy jakoś tak, mechanik zalecił wymianę filtra paliwa co zrobiłem a problem nie zniknął.
I wie ktoś coś gdzie problemu szukać?