Strona 42 z 1815 PierwszyPierwszy ... 323334353637383940414243444546474849505152921425421042 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 18142

Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Liść
    Gość

Domyślnie

xxiirr dokładnie jak ktoś sprzedaje 2-4 letnie auto to jakiś powód jest (spory przebieg, powypadkowe itp.), ja kupiłem 2 dni temu AR 159, sprawdziłem sam i w ASO, stało się jasne czemu ktoś sprzedawał, autko było pryśnięte (malowane) po bokach, technicznie ok.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    piszesz, że nie chcesz TBi bo jest paliwożerny a nie interesuje Cię spalanie JTDm? Powiem tak, TBi to zdecydowanie najlepszy silnik dostepny w palecie silników do 159. JTDm w mieście (korki warszwskie) spali Ci 11l/100km myślę, że TBi wyjdzie podobnie. Ja jakbym miał wybierać między 2,0JTDm a 1,8TBi brałbym benzynę ! Tym bardziej jeśli robisz mniej niż 30tys km rocznie.
    Jeśli 1.9 JTD spali w mieście 11/100, to w takich samych warunkach TBi zje conajmniej 14/100. Nie ma cudów, żeby silnik benzynowy spalił tyle samo co diesel przy dokładnie tych samych warunkach pracy.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

i teraz pytanie czy 3-4 litry oszczędności na 100km jest warte zakupu JTDm z wszystkimi wadami diesli. Moim zdaniem co benzyna to benzyna...jakby JTS były lepsze to na pewno kupowałbym 159 z benzyną (na TBi mnie jeszcze nie stać)
    Born to be wild.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

i teraz pytanie czy 3-4 litry oszczędności na 100km jest warte zakupu JTDm z wszystkimi wadami diesli. Moim zdaniem co benzyna to benzyna...jakby JTS były lepsze to na pewno kupowałbym 159 z benzyną (na TBi mnie jeszcze nie stać)
    A czym różni się TBi od JTDm-a? Oba mają turbosprężarki, oba mają koła dwumasowe, TBi jest krócej na rynku i na razie nic nie wiadomo o jego wadach (bo nie zdążyły się ujawnić), do JTD masz kupę zamienników i ogólnie jest to sprawdzony silnik i bezproblemowy, a do TBI - dziękuję, tylko ASO i mamy nadzieję, że jednostka będzie trwała conajmniej tak samo jak JTD.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

można by polemizować na temat wad i zalet benzyny i diesla. To jest mój pierwszy diesel i po prostu porównując kulturę pracy oraz charakterystykę JTDm'a do zwykłej benzyny, to jednak przyjemniej jeździło mi się benzynowymi autami. Może to kwestia przyzwyczajenia i pewnie rzecz gustu. Za parę lat spróbuję przesiadki na TBi wtedy będę mógł jednoznacznie określić który silnik bardziej mi pasuje benzyna od diesla głównie różni się dźwiękiem i kulturą pracy ( głównie w zimie, która w naszym pięknym kraju trwa pół roku ) Ja nie narzekam na JTDm...to pewnie dobry silnik, mówię tylko, że jakbym miał odpowiednią ilość pieniędzy i w miał wybrać między 2,0JTDm a 1,75TBi to brałbym benzynę.
    Born to be wild.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...

Domyślnie

Ja to będę szukał Alfy Romeo 159 1,9 JTS. Co do opinni na temat tego silnika to mnie nie obchodzą, sa tacy ludzie na forum co posiadają 159-tki z JTS-em i nie narzekają. A tygodniki typu Auto Świat i inne, recenzje takich pism o AR 159 lubię poczytać ale nie biorę do bani. Bo dużo zależy jak egzemplarz sobie upatrzysz i jak go przewałkujesz od każdej dostępnej strony technicznej.
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

JTDm w mieście (korki warszwskie) spali Ci 11l/100km myślę, że TBi wyjdzie podobnie
    Jeden: moja 159 pali mi 7.7-7.9 po Wawie - mieszkam w Ząbkach, pracuję na Towarowej - kto zna wieś Warszawę ten wie przez co muszę przejść, żeby dojechać choćby do pracy.

Dwa: skoro JTDm pali komuś 11 litrów po Wawie, to TBi spali mu spokojnie z 15 litrów przy takim samym stylu jazdy. Wiele było już na ten temat pisane.

Trzy: co nie zmienia faktu, że TBi to silnik najlepiej współgrający z szeroko rozumianym charakterem 159
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Myszkin jeszcze jest jedno zasadnicze pytanie...o której godzinie wyjeżdżasz z Ząbek i na którą jesteś na Towarowej? sorry za OT
    Born to be wild.

xxiirr
    Gość

Domyślnie

Ciekawa dyskusja choć właściwie nie o to pytałem , skoro jednak generalnie zachwalacie benzynę TBi (poza spalaniem), może macie gdzieś informacje o pomierzonej przez jakieś pismo elastyczności?

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

http://www.zeperfs.com/en/fiche3074-...9-1750-tbi.htm
    Moim zdaniem elastyczność jest fenomenalna- -przynajmniej na papierze...bije na główę 2400 jtdm, a ma mniejszy moment obrotowy o 80 Nm!