Święta racja...miałem tak kiedyś pojeździłem dłużej i się uspokoiło.Napisał Lukasz A.
Święta racja...miałem tak kiedyś pojeździłem dłużej i się uspokoiło.Napisał Lukasz A.
Zaraziłem się wirusem alfa
No to tak reasumujac owy temat podnoszenie sie poziomu oleju na bagnecie bedzie skutkowalo jak pisalem krotkimi przejazdami co w efekcie daje czestsza jazde na ssaniu i wieksze ilosci przedostawanej sie bogatszej mieszanki do oleju.
hmm to co mam się nie martwić tym? Czy jechać do mechaniora? Ja przeważnie jeżdze krótkie odcinki więc może to od tego? Co wtakim razie zrobić spuscic trochę oleju i dolać swieżego czy tak jeździć?
witam
moja wizja na owy temat jest taka ..płyn chłodzacy ci sie nie dostaje do olejubo olej miałbys biały (na pewno było by widac na bagnecie kolor jak kolega wyzej powiedział emulsja ) a na korku niekiedy twozy sie biały sluz co nie swiadczy o uszkodzeniu uszczelki tylko niedogrzaniu silnika np jazda na krutkich odcinkach (lub uszkodzenie termostatu).a moim skromnym zdaniem jest to iz dostaje ci sie paliwo do oleju i jak najszybciej musisz to naprawic bo (mozna zatrzec silnik poniewaz olej niema takich własciwosci smarujących co powinien bo jest rozcienczony przez benzynke
(a powod moze byc np uszkodzone pierscienie uszczelniajace na tłokach ) takie własnie jest moje skromne zdanie
uszczelke pod głowicą bym wyeliminował jezeli olej jest brazowy
pozdrawiam rafał
[IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym
![]()
a jak pierscienie by byly nie tak to chyba by tez kopcil bardziej spalajac troche oleju
Zaraziłem się wirusem alfa
Miedziak wyciagnij bagnet i powachaj go.Jak bedziesz czul benzynke to znakiem tego,ze zaczely sie problemy.
nie koniecznie by kopcił bo to jest jedyna droga kturendy paliwo moze sie dostac do oleju a jezeli nie jest biały olej to znaczy ze paliwo masz w oleju wiec pierscienie do wymiany tylko zalezy na jakim tłoku zawór sie moze nie otwierac i pcha do silnika np tak mysle ale oczywiscie moge sie mylic !!!!!
[IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym
![]()
kompletnie zle myslisz.pierscienie czy zawor nie ma tu nic do rzeczy.paliwo bedzie sie dostawalo do oleju nawet przy nowym silniku.jesli jest z jakiegos powodu zbyt bogata mieszanka.pamietac nalezy takze ze jazda z takim czyms skutecznie skaraca zywot silnika.benzyna zmywa olej z gladzi,a rozrzedzony olej nie ma dobrych wlasciwosci smarujacych.Napisał rufiki
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
a troche w inna strone...
szukalem na forum ale nie znalazlem...
ile wam bierze oleju bo mi wyszlo ok 0,5l na 1000km przy jezdzie po miescie, zmiana biegow 3,5-4tys
jest to w normie czy mam sie niepokoic :?:
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Slyszalem ze nawet nowe samochody potrafia wziasc 1l na 1000km,ale przez to ze wszystko sie tam uklada.Moja jak jej dam ostro w tylek to wezmie litra.Moge sie domyslac ze zaraz forumowicze beda pisac ze pierscionki siadaja albo zawory powypalane.Nie neguje owszem,ale ja bym sie tym nie przejmowal.Jak ci zacznie brac litra na 100km to wtedy bym sie zaczal martwic.