Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 155

Temat: Co się stanie jak nie wymienimy oleju silnikowego?

Gino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał janpl2 Zobacz post
    ok ale z tym plynem hamulcowym to powaznie? myslalem ze wystarczy 0,5l bo tak piszą za 13pln a wymiana ze 20pln wyjdzie ja jade do pana Władka a nie do aso alfy na wymiane

Co do oleju to wlasnie mam mętlik bo juz mam przejechane ok 12tys km (2,5roku) na mobili 10w 40 i przymiezam sie do wymiany a wszyscy sie ze mnie śmieją np wujek, rodzina, kolega (Ze to 12letnie auto a ja olej wymieniam, ze malo jezdze wiec nie musze oleju wymieniac, ze wymienia sie od przebiegu a nie od lat) Zresztą jak bym robil 3-5tys km rocznie to troszke szkoda wylewac tak nie przepracowany olej jesli producent zaleca 15k km.

A odnosnie kasy to na oc idzie na auto mniej niz 300pln na rok + przeglad a 100km przejade w mniej niz 25zł wiec jazda jest bardzo tania skuter moze bylby troszke tańszy w uzytkowaniu ale komfort nie ten sam szczególnie zimą. A co do komunikacji miejskiej to wyliczylem ze jakbym do pracy nią jezdzil+pociąg to wyjdzie o wiele drozej niz za samo paliwo lpg.

pozdr
    Człowieku skąd Ty się urwałeś, niesamowite rzeczy piszesz...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Masz fajną i ciekawą rodzinke Ale przynajmniej macie smiesznie. Z ciekawosci rodzikna pomyka ładami lub innego tego typu wynalazkami w których oleju sie nie wymienia i też jakos jadą.

Qbaas
    Gość

Domyślnie

Zmień tego Mobila jest to bardzo przeciętny olej, posiada niski TBN, a to + 2,5 roku, nie wróży nic dobrego. Osobiści zmieniłbym już teraz ten olej, na jakiegoś Motula 6100 Synergie + 10W-40, Valvoline MaxLife 10W-40, są to obecnie jedne z najpopularniejszych olejów, zapewniają dobre smarowanie silnika. Od razu piszę odpuść sobie Castrola Magnateca oraz Mobila Super S. Jeżeli nie bierze oleju to zalałbym 5W-40 z wysokim TBN, Motul 8100 X-Cess 5W-40, Valvoline MaxLife 5W-40 (z tych najpopularniejszych obecnie). Możesz napisać do Pablo i zapytać się o Millersa, mus to wysoki TBN.

Pewny Motul:
    http://allegro.pl/show_user.php?search=filtry_gdansk

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

czasem się zastanawiam, dlaczego samochody 'z zachodu' dłużej jeżdżą od krajowych i są w lepszym stanie, ale teraz mam to nawet na piśmie

koledzy się śmiali jak jeździłem Uno 1.4 z 96 roku i było zawsze czyste, wysprzątane, wszystkie płyny w normie i regularnie wymieniane, ale jak się dowiedzieli, że sprzedałem go drożej niż kupiłem i przy pierwszym oglądającym, to już im nie było tak wesoło

dzisiaj kupić auto od Polaka, to rosyjska ruletka

verdebiancorosso

janpl2
    Gość

Domyślnie

1/ co to jest tbn?

2/ oleju to bierze 0,8l na 10tys km duzo? martwi mnie to

3/ mobil s 10w 40 to super olej? a wczejsniej naly byl lotos i orlen 10w 40 a one są o wiele tańsze

4/ a jaka jest pojemnosc plynu hamulcowego w 156? 0,5l nie starczy? 1l będe musial kupic + mówicie ze az 50pln wymiana? a w 30min to zrobią?

Qbaas
    Gość

Domyślnie

1. Liczba zasadowa TBN (Total Basic Number) - jest to jeden z najważniejszych parametrów. Charakteryzuje on zdolności myjąco - dyspergujące oleju. TBN jest miarą zawartości detergentów i dyspergatorów w oleju. Im większa, tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne produkty spalania paliwa czy oleju. Im większa zawartość siarki w paliwie, tym większa powinna być liczba zasadowa oleju. Oleje do silników wysokoprężnych (diesel'i) powinny mieć wyższą TBN ze względu na cięższe warunki pracy.

W trakcie eksploatacji silnika jak już wcześniej wspomniano powstają szlamy. W początkowej fazie eksploatacji oleju cząsteczki powstających szlamów są tak małych rozmiarów, że filtr olejowy nie może ich wyłapać. Cyrkulują z olejem, powodując jedynie wzrost lepkości oleju. Później cząsteczki te zaczynają się aglomerować i osadzać na wszystkich częściach silnika. Następuje proces ich przekształcania w nagary, a następnie w laki. Nowoczesny olej silnikowy zawiera w swoim składzie specjalne dodatki myjąco-dyspergujące. Ciągłe wymywanie z powierzchni silnika osadzających się szlamów, nagarów i laków i tym samym utrzymywanie wewnętrznych powierzchni silnika w czystości, utrzymywanie szlamów oraz wymytych nagarów i laków w stanie zdyspergowanym (rozproszonym w oleju), aby umożliwić ich oddzielenie na filtrze olejowym. Miara obecności i ilości dodatków myjąco-dyspergujacych jest liczba zasadowa TBN. Im wyższa TBN oleju, tym lepsze jego własności myjące, a tym samym przez dłuższy czas silnik będzie utrzymywany w czystości, przez co wydłuży się jego sprawność i żywotność.

2. Nie miałem styczności z silnikami TS, jednak one podobno lubią brać olej, najlepiej jakby ktoś z TSem się wypowiedział, choć według mnie 0,8l/10tyś km to nie najgorszy wynik.

3. Mobil Super S 10W-40 to jeden ze słabszych olei, podobnie jak Castrol Magnatec 10W-40. Zalej Motula lub Valvoline i będzie Ok.

4. Niestety nie wiem dokładnie jaka jest pojemność układu hamulcowego.

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

tbn jest to temperaturowy wskaźnik lepkości - im wyższy, tym lepiej

0,8L/10'000km to bardzo mało, nawet nie ma 0,1 na tysiąc, a norma jest chyba do 0,4-0,5

mobil jest ok, ale właśnie ma niski tbn

nie wiem czy jakikolwiek producent podawał jaka jest pojemność układu, dla Gtv np wyczytałem 0,4kg, ale jak to się ma do pojemności?

verdebiancorosso

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

wiesz co??
    zrób co chcesz, nie wymieniaj oleju, filtrów, itd...
    pytasz o rzeczy oczywiste, nad którymi nikt sie nie zastanawia bo kupujac samochód trzeba sie liczyc z kosztami jego utrzymania,

pzd

Qbaas
    Gość

Domyślnie

Wskaźnik lepkości a TBN to zupełnie co innego. Wskaźnik lepkości oblicza się z lepkości w temp. 40 oraz 100 stopni C. Mankamentem Mobila, Castrola 10W-40 jest przede wszystkim niski TBN oraz niska temperatura zapłonu przez co powstaję nagar.

Wskaźnik lepkości wylicza się z lepkości oleju wyznaczonej w dwóch temperaturach: 40° C i 100o C. Wskaźnik lepkości jest jednostką bezwymiarowa. Im wyższy wskaźnik lepkości, tym zmiana lepkości wraz ze zmianą temperatury jest mniejsza. Uwzględniając bardzo dużą rozpiętość temperatur, w których musi pracować olej w silniku (od ujemnych temperatur w trakcie rozruchu silnika w okresie zimowym do temperatur rzędu 220-230o C), wskazanym jest, aby olej silnikowy posiadał jak najwyższy wskaźnik lepkości.
    Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 30-07-2011 o 17:18

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jak ktoś śmigając 5.000 km rocznie pomyka na LPG to...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS