Strona 1 z 16 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 155

Temat: Co się stanie jak nie wymienimy oleju silnikowego?

janpl2
    Gość

Domyślnie Co się stanie jak nie wymienimy oleju silnikowego?

1/ co sie stanie jak nie wymienie oleju w terminie? np będę wymieniał co 3lata czyli 15tys km

2/ ile wchodzi pl hamulcowego i ile kosztuje wymiana + odpowietrzanie orientancyjnie?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Szukaj na forum, akurat tematów o olejach jest multum. Olej żużyw sie nie tylko od przebiegu ale i od wieku, a jak wiadomo w silniku TS raczej bym nie polacał wymieniac oleju co 3 lata

Szukaj, jest tego naprawde dużo

Qbaas
    Gość

Domyślnie

Olej należy wymieniać co rok, maksymalnie półtora roku (oczywiście jeżeli przebieg jest niższy niż 10-12tys km, taki jest zalecany). Olej również poddaje się procesowi starzenia, utleniania przez co jego parametry z czasem się pogarszają.

W trakcie eksploatacji w oleju następują zmiany lepkości. Wzrost lepkości następuje w wyniku zanieczyszczenia oleju produktami pochodzącymi z:

naturalnych procesów utleniania i starzenia oleju,
    naturalnego zużycia części silnika (poprzez tarcie i korozję),
    produktów niepełnego spalenia paliwa (sadza),
    produktów pochodzących z zewnątrz (kurz, pyły).

janpl2
    Gość

Domyślnie

dlaczego bys nie polecał? a instrukcja kaze co 15k lub raz na rok tak? czyli co 10k i 2 lata będzie znośnie?

a co do pl hamulcowego? ile wchodzi i ile kosztuje wymiana z odpowietrzeniem?

Qbaas
    Gość

Domyślnie

Rzadko, który olej wytrzymuje 15tyś km eksploatacji, optymalne jest 10-12tyś km, również to zależy od wielu czynników np. styl jazdy itp.
    Oczywiście przy używaniu tylko dobrych olejów Motul, Valvoline, Millers, Liqui Moly, itd.

Olej przez długi okres nie wymieniany + wada konstrukcyjna silnika BMW:
    http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1709990

janpl2
    Gość

Domyślnie

ile wchodzi pl hamulcowego do 156 ile mam kupic jakiego? ile mechanik weźmie za wymiane i odpowietrzenie ile trwa ta operacja?

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

płynu wejdzie koło 1L - 1,5L wraz z przepłukaniem układu i koszt to około 100zł góra 150 z robocizną

co do oleju, to nie wiem czego nie rozumiesz
    rok, lub 10/15/20/30 tyś km (jak podaje producent), w zależności, co nastąpi wcześniej - takie to trudne do zaakceptowania?
    jak chcesz jeździć 3 lata na jednym oleju, to Twoja sprawa, producenci podają optymalny okres i nie musisz się tego trzymać, jeśli nie zależy Ci na trwałości silnika i oszczędzając w ciągu 3 lat dwie wymiany, czyli koszt ok 300zł na dobrym oleju za te dwie niewykonane wymiany, to życzę powodzenia i oby Tobie, a nie następnemu właścicielowi wyszła korba bokiem i Ciebie dopadła wymiana silnika za parę tysięcy w zamian za oszczędzone 300zł

jak jeździsz 5 tyś km rocznie, to kup sobie lepiej malucha albo nawet chiński skuter za 1700zł i lepiej na tym wyjdziesz, bo i spalanie mniejsze i zamiast parkingu/garażu, będziesz mógł go wziąć do mieszkania na dowolnym piętrze (wejdzie do windy) i masz kolejne oszczędności, bo i przeglądów robić nie trzeba i niskie OC, a ubezpieczenie jest tańsze niż bilet miesięczny

Alfa jest jak kobieta, jeśli zaczniesz oszczędzać, odejdzie
    Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 30-07-2011 o 14:06

verdebiancorosso

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Instrukcja niestety nie jest doskonała i ma swoje pomyłki np rozrząd mało komu wytrzymał tyle co napisali więc polecam zastosowanie się do tego co tu napisane
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

janpl2
    Gość

Domyślnie

ok ale z tym plynem hamulcowym to powaznie? myslalem ze wystarczy 0,5l bo tak piszą za 13pln a wymiana ze 20pln wyjdzie ja jade do pana Władka a nie do aso alfy na wymiane

Co do oleju to wlasnie mam mętlik bo juz mam przejechane ok 12tys km (2,5roku) na mobili 10w 40 i przymiezam sie do wymiany a wszyscy sie ze mnie śmieją np wujek, rodzina, kolega (Ze to 12letnie auto a ja olej wymieniam, ze malo jezdze wiec nie musze oleju wymieniac, ze wymienia sie od przebiegu a nie od lat) Zresztą jak bym robil 3-5tys km rocznie to troszke szkoda wylewac tak nie przepracowany olej jesli producent zaleca 15k km.

A odnosnie kasy to na oc idzie na auto mniej niz 300pln na rok + przeglad a 100km przejade w mniej niz 25zł wiec jazda jest bardzo tania skuter moze bylby troszke tańszy w uzytkowaniu ale komfort nie ten sam szczególnie zimą. A co do komunikacji miejskiej to wyliczylem ze jakbym do pracy nią jezdzil+pociąg to wyjdzie o wiele drozej niz za samo paliwo lpg.

pozdr

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

wymiana płynu wiaże się zawsze z przepłukaniem układu i trzeba o tym pamiętać
    moze z ceną trochę przesadziłem, ale tak powinno to wyglądać

widać mentaloność Polaka z tym olejem, stare, to nie trzeba, rozwala mnie takie myślenie, słuchaj ich dalej, a za rok będziesz pieszo chodził i szukał kasy na naprawę auta, albo łosia, co kupi 'nieruchomość'

w sumie to nie moja sprawa, zrobisz co zechcesz, tylko potem nie pisz, że jeździłeś delikatnie, nie goniłeś, a korba bokiem wyszła, albo się zatarł
    moja Gtv ma 15 lat i nie mam zamiaru słuchać nikogo, olej co 10 tyś km, nieważne jak stary samochód, w zabytkowych olej się zmienia co 3-5 tyś km lub rok i nikt nie płacze, bo z częściami i naprawami trudniej, a jak pewnie wiesz, z Alfą nie pojedziesz do Władka i od ręki z uśmiechem coś zrobi, tylko zawoła podwójnie, bo 'to wynalazek' a nie proste niemieckie, siekierą robione
    masz swój rozum i zdecydujesz
    Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 30-07-2011 o 15:39

verdebiancorosso