Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Całe auto zaczyna latać podczas przyspieszania

xmaslana
    Gość

Domyślnie

I tego sie właśnie boje. Ile może kosztować naprawa sprzęgła????

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Do tego silnika zestaw koła dwumasowego + komplet sprzęgła to koszt kolo 1800 zl sam dwumas ok. 1200 zl + robocizna rozstrzał od 350 do nawet 800 zl

Użytkownik Świeżak Avatar jarek845693
    Mieszka w
    GLIWICE
    Auto
    AR 159 1.9JTD 8V 2007r.

Domyślnie

Cytat Napisał xmaslana Zobacz post
    . Jak dodaje gazu to lata cała buda. .
    Jak w Polonezie

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Tez tak mi telepało i niestety sprzęgło było zjechane. Po wymianie jak ręką odjął.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 156 SW 2,4JTD

Domyślnie

miałem to samo tylko że jeszcze dodatkowo podczas ruszania mi telepie,
    po wymianie przegubu wewnętrznego błogi spokój podczas rozpędzania się, przegub krzyżakowy miał luzy w kielichu, problemem jest jednak dostanie tego typu przegubu, obdzwoniłem wszystkie sklepy w necie, w mieście i pasujący do mnie (chodzi o ilość zębów i średnice, z tego co pamiętam 108 mm) był jeszcze m-ąc temu nie dostępny, oprócz ASO gdzie kosztuje razem z półośką za ok. 1200 zł, jednak skrupulatne poszukiwania przyniosły efekt i w autosklep24 (na allego są m.in) dostałem oryginał z półośką za chyba 360 zł (wietrzyli magazyny i im zalegała ostatnia sztuka stąd okazyjna cena) po wymianie - jak wcześniej wspomniałem ustąpiło.

zostały mi tylko drgania (nieregularne, raz są a raz ich nie ma) podczas ruszania i dziwnie działające sprzęgło, raz ciężko raz lekko, raz autko wysprzęgla się idealnie gładko bez szarpania silnikiem (wtedy kiedy pedał chodzi leciutko, innym razem jak np. posuwam się w korku kilka km/h i co raz sprzęgło na 1-ce wciskam zatrzęsie silnikiem jak by coś nie tak z wysprzęglaniem - to z kolei kiedy pedał sprzęgła chodzi ciężko)
    (na obecnym zestawie sprzęgła mam nalatane tylko z 30 tyś km.) )
    ale na to chyba jeszcze nikt po przeczytaniu kilkunastu wątków nie znalazł rozwiązania
    a ostatnio co jeszcze przestraszyło mnie - przy uruchamianiu - 2,4 i 1,9 jtd mają to że zatelepie budą przy odpalaniu jakby URSUSA się startowało lub jak np. drzwi są otwarte to ma się wrażenie że zaraz je urwie przy starcie motoru (był czas przywyknąć) jednak z dwa razy zdarzyło mi się iż zatrzęsło tak że miałem wrażenie że silnik w kosmos wyskoczył, a auto od razu zgasło, ... sprzęgło, dwumas, poduszki czy zasilanie silnika??? miał ktoś takie cuda u siebie???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar johnytoomala
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    alfa 156 1,9jtd 8v 115 km sw 2004 ,alfa 159 1,9jtdm 120km,2006

Domyślnie

tak jak kolega napisał wyżej sprawdź przeguby wewnętrzne i poduchy -dwumase zostaw na koniec też kiedyś to przerabiałem -wszyscy czyli mechanicy diagnoza dwumas a to były przeguby wew. obydwa na raz

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD 20V

Domyślnie

Witajcie.Mam ten samo problem Gdy przyspieszam to telepie mi całą budą.Jak zdiagnozowałem to lewa półoś wewnętrzna. Alfa Romeo 156 2.4 JTD 20V rok 2004 . Pytanie czy wie ktoś czy przegub wewnętrzny mogę dostać od innej wersji silnikowej moze od 147 albo 1.9 JTD. A może zna ktoś kogoś kto ma taki przegub czyli krzyżak z koszyczkiem....No kurna nie miało się kiedy zepsuc tylko teraz

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156. 2.4JTD mjet '04 berlina

Domyślnie

Cytat Napisał Mocu Zobacz post
    Witajcie.Mam ten samo problem Gdy przyspieszam to telepie mi całą budą.Jak zdiagnozowałem to lewa półoś wewnętrzna. Alfa Romeo 156 2.4 JTD 20V rok 2004 . Pytanie czy wie ktoś czy przegub wewnętrzny mogę dostać od innej wersji silnikowej moze od 147 albo 1.9 JTD. A może zna ktoś kogoś kto ma taki przegub czyli krzyżak z koszyczkiem....No kurna nie miało się kiedy zepsuc tylko teraz
    Witam,

Też drąże ten temat, możesz poczytać tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/156/54965-drgania_kierownicy_pomocy.html
    T
    ani fiat oferuje nowe czesci Kielich prawy 629zł od reki, Kielich lewy 452zł 3dni u mnie, Krzyżaki 229zł sztuka od reki.Wysyłka 25zł po przedpłacie lub 29zł za pobraniem.

Można regenerować, można szukać używek na allegro.
    Znalazłem podobne do moich, ale z brery http://moto.allegro.pl/polos-prawa-a...747355936.html, 159 2.4 chętnie bym kupił, jeśli by pasowały. Do 156 2.4 20V jest bardzo mało.

Sprawdzał już ktoś czy pasują?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Cytat Napisał Mocu Zobacz post
    Witam, tu http://www.forum.alfaholicy.org/czes...ebow_nowy.html ma kolega z forum do sprzedania jakiś nowy przrgub który mu nie pasował zapytaj może tobie się przyda. Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał wiertlo Zobacz post
    zostały mi tylko drgania (nieregularne, raz są a raz ich nie ma) podczas ruszania i dziwnie działające sprzęgło, raz ciężko raz lekko, raz autko wysprzęgla się idealnie gładko bez szarpania silnikiem (wtedy kiedy pedał chodzi leciutko, innym razem jak np. posuwam się w korku kilka km/h i co raz sprzęgło na 1-ce wciskam zatrzęsie silnikiem jak by coś nie tak z wysprzęglaniem - to z kolei kiedy pedał sprzęgła chodzi ciężko)
    (na obecnym zestawie sprzęgła mam nalatane tylko z 30 tyś km.) )
    Miałem tak samo i do tego jeszcze raz mi wyżej a raz niżej łapało sprzęgło a czasami mocniej lub słabiej trzęsło przy ruszaniu. Po jakiś 20 kkm coś pier... i sprzęgła już nie miałem. Po zrzuceniu skrzyni okazało się że docisk mi leciał i jakoś tak nierówno że w końcu łożysko wpadło. Przy okazji wymieniłem wysprzęglik, tarczę, docisk i łożysko i teraz latam:p