Witam,
po pierwsze chciałem się przywitać - pierwszy post itd
forum studiuję od chwili zakupu mojej Belli - 156 1.8 TS AR32201 czyli ostatniego Listopada
i wiele razy mi pomogło za co wszystkim wielkie dzięki
wracając do tematu - moja bella nie ma w ogóle mocy - test alfadiag pokazuje prawie 19 sec do 100 na płaskim.
zacząłem od testów kompa - okazało się, że przepływomierz pokazuję max 280 kg/h
oraz błędy P0170, P0130.
nie chcąc się bawić jeszcze raz w szukanie i widząc jak wygląda układ wydechowy i dolotowy stwierdziłem, że zrobię to raz a dobrze,
więc wymieniłem: filtr powietrza, przepływomierz, rura "za" oraz "przed" przepływomierzem, wydech cały począwszy od rury łączącej się z kolektorem wydechowego + sonda lambda, dodatkowo kable + świece
(kilka miesięcy wcześniej wymieniony cały rozrząd z wariatorem)
po tej operacji reset parametrów adaptacyjnych i silnika krokowego.
krótka jazda - auto trochę odżyło, ale raczej to bardziej subiektywne odczucie
po jeździe próbnej z powrotem pod komputer i o dziwo błąd P0170 powrócił, więc od razu test przepływki póki gorący silnik.
pokazuje znów około 280 kg/h, ale jeszcze dziwniejsze jest to co pokazuje przy kilkukrotnym gazowaniu.
poniżej screen z alfadiaga
mam nadzieję, że ktoś spotkał się z czymś podobnym, bo forum przeszukałem, i nic podobnego nie znalazłem, nie mniej proszę o sugestie postaram się na bieżąco uzupełniać / odpowiadać - ja już nie mam siły co to może być, także liczę na pomoc kogoś mądrzejszego ode mnie.
pozdr
KoralEx
edit 1.
pojeździłem trochę (około 50km miasto / trasa), i kilka moich obserwacji
- prędkość max - 130 - 140, ale od 120 auto nie ma praktycznie siły jechać i trwa to to wieczność,
- auto jedzie tylko na pierwszym i drugim biegu, na 3 zaczyna się walka auta z rzeczywistością, a wyższe biegi przy tych prędkościach to tylko podtrzymanie jazdy,
- żaden błąd się póki co nie pojawił,
- przepływomierz bez zmian, cały czas max ok. 280kg/h