Witam!
Drodzy forumowicze otóż wczoraj zakupiłem taki oto moduł do domykania szyb (komfortu): http://allegro.pl/domykanie-szyb-4-s...709394868.html i mam ogromny problem z jego instalacją.
Poniżej zamieszczam wam schemat wraz z instrukcją instalacji.
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale u mnie to nie działa. Podłączyłem to tak:
1 przewód z lewej, pomarańczowy podłączyłem do przewodu szarego w wiązce kabli przy lewym progu. Ten kabelek dostaje impuls + w momencie zamknięcia centralnego zamka (sprawdzałem przy siłowniku w drzwiach)
2 przewód podłączam do + w stacyjce
3 przewód do masy
4 przewód do stałego +
W kolejnym pin mam po dwa przewody tj. niebieski i niebiesko-biały oraz czerwony i czerwono-biały. Wg. instrukcji mam go podłączyć do przewodu, który łączy przełącznik podnoszenia szyb i silniczek do podnoszenia.
Znalazłem tylko dwa przewody w wiązce przy progu, które dają jakiś sygnał na podnoszenie szyby tj. cienki kabelek pomarańczowo - biały od przełącznika (tu jest = tylko w momencie przyciskania przycisku) i gruby kabelek brązowo-biały od silniczka (tu jest + na całkowity czas podnoszenia się szyby)
Nie mogę znaleźć kabla który łączy przełącznik i silniczek. Nie rozumiem tego kompletnie. Kolejna sprawa to taka, że po sprawdzeniu na mierniku w momencie zamknięcia się centralnego zamka moduł domykania szyb cyka 4 razy i nic się nie dzieje. Po sprawdzeniu dwóch kabli (niebieski i niebiesko-biały) one są ciągle zwarte. W momencie dostania sygnału od siłownika rozwierają się na chwilę i zaraz znowu zwierają po czym następuje 4 krotne cykanie. Z instrukcji wynika, że podtrzymuje aktywność dla drzwi 15s, a na mierniku jest to tylko chwilowy impuls.
Czego nie rozumiem? Co robię źle?
Pomóżcie![]()