Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Skrzynia biegów? Co to może być?2.5 V6

grafex
    Gość

Domyślnie

Jeżeli dzieje się to tylko przy przyspieszaniu to tak jak pisałem wyżej-łożysko w dyfrze na 99,99% odrzucam. Zastanawia mnie to huczenie przy skręcaniu i tu przychodzą na myśl mi dwie rzeczy=łożysko koła ma luz i huczy przy skręcie lub przegub zewnętrzny zatarty potrafi wydawać dźwięk zbliżony do huczenia.
    Tak jak pisałem to domysły oparte na Twoich relacjach.
    Ciężarek półosi wątpię że będzie osobno do kupienia bo jest elementem ściśle związanym z półosią i sprawdzany pod kątem jej wyważenia.
    kilka dni temu przerabiałem podobny przypadek tyle że w lagunie i okazało się ze jest zatarty przegub wewnętrzny który nie miał (jeszcze luzów)ale nie pracował prawidłowo powodując wibracje przy przyśpieszaniu i to tylko przy wyższych prędkościach bieg-3, 4, 5.
    Pozdrawiam.

Jak już będziesz znał przyczynę to podziel się z nami to zawsze pomoże w gromadzeniu dodatkowego doświadczenia.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT

Domyślnie

No tak tyle że zewnętrzny jest założony nowy jakieś dwa dni temu tak jak pisałem.
    no półoś na podmianke byłaby najlepsza ale nie ukrywam że zależy mi też na czasie
    Taka by była dobra? http://moto.allegro.pl/polos-alfa-ro...752128183.html
    Ma lekko przesunięty ciężarek na co wskazuje ślad korozji na ośce , moja nawet takiego nie ma co może oznaczać że mam poprostu prawą
    Jest jeszcze taka ( http://moto.allegro.pl/polos-lewa-pr...747861842.html ) ale ta widać że leżała jakiś czas na dworzu .
    A czy łożysko mogłoby huczeć też przy kreślonych predkościach? Bo lekko podhukuje przy 90 a potem przy 110 a potem już nic nie slychać .

---------- Post added at 23:21 ---------- Previous post was at 23:18 ----------

mój w ruchach podłuznych do osi ośki chodził bez zadnych luzów i oporów bardzo płynnie a na boki też sie wychyllał płynni także raczej bym go odrzucił jako winowajce.
    A co do zewnetrznego to tak jak pisałem wcześniej może mieć ten lekki luz? nie w osi obrotu tylko lekko góra dół.

grafex
    Gość

Domyślnie

A czy oglądałeś przegub wewnętrzny??

---------- Post added at 23:26 ---------- Previous post was at 23:22 ----------

Lekki luz góra-dół występuje zawsze na przegubach czy to wewnętrznych czy zewnętrznych ale jest to luz MINIMALNY!!!!
    i taki powinien być wynika on ze spasowania wewnętrznych elementów przegubu-łożysk igiełkowych czy obudowy przegubu ale nic więcej !

I jeszcze jedno pytanie skąd wiesz że przyczyna leży w lewej półosi??
    Ostatnio edytowane przez grafex ; 07-08-2011 o 22:29

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

co do tego drugiego co dodałem to się tyczyło właśnie wewnętrznego , bo niezrozumiale szybko to dodałem oglądać to pod smar nie zaglądałem ale sprawdzałem jego zakres ruchów i wyglądał tak jak go opisałem.

---------- Post added at 23:28 ---------- Previous post was at 23:26 ----------

no i tak też mi się wydaje że był to taki minimalny luz zresztą to nie chodziło lekko tylko przeskakiwało.
    Dziw że nowy przegub metelli po 15 tyś km padł nie? wydaje mi się że włąśnie od tego braku tego wyważenia.

grafex
    Gość

Domyślnie

Sorry jeśli nie zwróciłem wcześniej uwagi ale czy Ty w ogóle nie masz tego odważnika na półosi??

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

tak nie mam go wogóle i zrobiłem tak już 30 tyś km sam się już smieje że taki głupi jestem xd
    Wiesz jakąkolwiek wiedzę mam na temat mechaniki pojazdowej mimo że się uczę w kierunku samolotów , od kiedy miałem 12 lat to już wymieniałem skrzynie w maluchu i inne cuda Fakt że już wtedy obracałem się wśród włoskich samochodów no dobra marek :p
    Ale na to nie zwróciłem uwagi :p
    Ostatnio edytowane przez amdi92 ; 07-08-2011 o 22:36

grafex
    Gość

Domyślnie

Tak jak pisałem podjedz do mechanika tylko nie opisuj mu tego co już wiesz po prostu dobry fachowiec określi Ci usterkę bez podpowiedzi które czasami zle ukierunkowują.

Czy masz na swojej półosi ślad po wyważeniu??

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

właśnie nie mam xd Nie mam lekko podrdzewiałego kawałka.
    Hymm a czy wszystkie auta mają wyważane półosie? wiesz mechanik mi zmieniał uszczelnienie ale jakoś nie zwrócił na to uwagi.
    U nas wyważana jest tylko lewa nie? Możliwe jest że mam prawą?wymiarami by pasowała?

grafex
    Gość

Domyślnie

Doradzam oględziny dokładne przez fachowca, a czy prawa mogłaby być na lewej stronie= wątpię ale nie jestem wstanie na 100% wykluczyć.
    Co mogłem to pomogłem niestety moja wiedza praktyczna tak daleko nie sięga-przepraszam.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

rozumiem ciężko jest coś powiedzieć bardzo dokładnie tylko po tym co się ma z informacji.
    Nie mniej na pewno brak wyważenia jest problemem, no i wiem co moge wykluczyć a co sprawdzić.
    Wiesz, czasem wątpię w tych fachowców z moich doświadczeń często gęsto nie mają żadnego pojęcia o alfach.
    Z tego co patrzę to wymiarami są podobne więc jest możliwość.
    Dzięki za pomoc.
    Jeżeli by jeszcze coś ci przyszło do głowy to pisz