Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Temat: Skrzynia biegów? Co to może być?2.5 V6

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    159 3.2 Q4, MiTo 1.4 TB MA 135KM + TCT

Domyślnie

A więc tak:
    Mechanik wykrył luz na drążku ( już zamówiony) i stwierdził że łożysko te w dyfrze też jet do wymiany , a tak stwierdził że jest wszystko ok.
    Z łożyskiem w dyfrze będzie duży problem?
    Nigdzie w sklepie nie mają , pozostaje tylko serwis? w eperze jest cena 125 zł za to łożysko ale nie jestem pewien czy aktualna :p
    I jeszce jak jest z wymiana tego? Muszą wyjąć skrzynie czy wystarczy wyciągnąć dyfer?

Druga sprawa:
    Po zrobieniu tego drążka wypadałoby zrobić zbieżnośc obowiązkowo, ale będę wymieniał półoś bo zamówiłem używkę . muszę goleń zbić z jabłka czy to nie przestawi zbieżności?
    Pozatym jeszce do wymiany są gumy stabilizatora bo lekko stukają ,lepiej zainwestować w poliuretany czy w zwykłe? Chyba lepiej byłoby najpierw wymienić gumy bo rozbieranie żeby się dostać ingeruje w zbieżność nie?
    To najlepiej wypadałoby bym zrobił półoś i do końca tygodnia te gumy stabilizatora i dopiero wtedy oddał na wymianę drążka nie?

grafex
    Gość

Domyślnie

Witam, jeżeli będziesz miał problem z łożyskiem to jak go wyciągniesz podaj mi wymiary to Ci załatwię-drążek wymieniaj bezwarunkowo! Potem niestety geometria.
    Wymiana samych gum stabilizatora nie powoduje zmian w geometrii kół.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

a nie trzeba włąśnie sanek ściągać do tego żeby zmienić gumy stabilizatora?jest może w zrób to sam?bo przeszukałem ale nie znalazłem.
    Jak już będę miał rozgrzebane to będę pisał , wielkie dzięki
    A to ono mogłoby właśnie pohukiwać podczas skręcania w lewo?
    jeszcze mechanik zastanawiał się jak ustawia się kąty w przednich kołach.

grafex
    Gość

Domyślnie

Sorry ku...a ale co to za mechanik! jak już nie wie jak i czy w ogóle są regulowane kąty!!! Nawet jeżeli nie robił tego w danym modelu to otwiera "autodatę" i wie wszystko. A tak poza tym to skąd zamierzał wziąć dane regulacyjne? A o jaki kąt chodzi? pochylenia czy wyprzedzenia?

Co do gum stabilizatora wymieniam właśnie w swojej i posłużyłem się instrukcją z działu zrób to sam próbując wymienić bez opuszczania sanek i mimo że bez problemu rozbiłem na pół zgrzewane obejmy gum to wolę jednak opuścić sanki.

Tu masz instrukcję którą znalazłem gdzieś na tym forum:
    metoda 1: popuszczenie sanek. - samodzielnie roboty od cholery.
    metoda 2: da się to zrobić bez odkręcania sanek, trochę pierdzielenia, dłubania itd, ale i tak łatwiej niż tradycyjnym sposobem.
    Zdejmujesz koło, rozkręcasz łącznik, odkręcasz od spodu trawersy obejmę stabilizatora i musisz w jakiś sposób ją rozbić (są zgrzewane) nie będzie to łatwe ale na pewno Ci się uda. Ewentualnie rozwiercić od spodu.
    później musisz wydłubać zużytą gumę i w jej miejsce założyć nową.
    potem poskręcać i cieszyć się brakiem stuków na nierównościach.

Właściwie ze śrub to: 5x koło + łącznik(2) + 2 śruby od obejmy

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...#ixzz1UTPgqUDY

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

wiesz już mu się potem nie chciało, i powiedział że musiałby znowu podnieść autko, zresztą nie podjade z tym do nich
    chodzi o kąt pochylenia
    a przy okazji to ten kąt wyprzedzenia to gdzie się też ustawia?
    Hymm chyba wole sposób nr 2 mimo że mam małe ręce :p
    zmieniasz na poliuretany czy jakie? ja się zastanawiam nad żołtymi jako że mam sportpacka.
    to przy ściąganiu sanek będzie ingerowało w geometrie?

grafex
    Gość

Domyślnie

Nic nie kombinuje zakładam zwykłe gumy dostępne u mnie w hurtowni motoryzacyjnej.
    Co do kąta wyprzedzenia to..............uwierz że nawet nie chcesz wiedzieć sprawdza sie go po ustawieniu kąta pochylenia i zbieżności skręcając koła o daną wartość w lewo a potem w prawo. Prawidłowość pomiarów które powinny się zmieścić w granicach norm ustalonych przez producenta zależą od wielu czynników ale przede wszystkim potwierdzają prawidłowe wartości ustawionej geometrii.

To jest cięzki temat do wytłumaczenia w jednej linijce tu masz fachowy opis geometrii:

Samoczynne powracanie skręconych kół do położenia odpowiadającego jeździe na wprost, czyli tzw. skłonność samochodu do wychodzenia z zakrętu, oraz utrzymywanie przez samochód kierunku jazdy na wprost, pomimo działania niewielkich sił bocznych, uzyskuje się przez odpowiednie pochylenie kół oraz sworzni zwrotnic. Ustawienie kół kierowanych określają następujące wielkości geometryczne:
    1. kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy α - kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy α, to kąt, jaki tworzy z pionem oś sworznia zwrotnicy, mierzony w rzucie na płaszczyznę pionową równoległą do podłużnej płaszczyzny symetrii samochodu. Kąt ten powoduje wystąpienie momentu stabilizującego;
    2. kąt pochylenia sworznia zwrotnicy β - kąt pochylenia sworznia zwrotnicy β, to kąt, jaki tworzy z pionem oś sworznia zwrotnicy, mierzony w rzucie na podłużnej płaszczyźnie symetrii samochodu;
    3. kąt pochylenia koła γ - Kąt pochylenia koła γ to kąt między płaszczyzną koła i płaszczyzną pionową równoległą do podłużnej płaszczyzny symetrii samochodu, mierzony gdy koła są ustawione symetrycznie do osi podłużnej samochodu;
    4. zbieżność kół - zbieżność kół to różnica między rozstawem kół kierowanych, mierzonym z tyłu i z przodu na obręczach kół, w płaszczyźnie równoległej do jezdni i przechodzącej przez środki kół ustawionych symetrycznie względem podłużnej osi samochodu. Jeżeli koła kierowane skierowane są do wewnątrz samochodu, to zbieżność jest dodatnia (koła są zbieżne).