Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Pomocy sprzęgło, szkrzynia Alfa 155 1.9TDi

nextus
    Gość

Domyślnie Pomocy sprzęgło, szkrzynia Alfa 155 1.9TDi

Kłaniam się. Zwracam się do Was forumowicze z moim problemem który jest dość ciekawy, dotyczy on Sprzęgła lub skrzyni biegów
    Objaw:Biegi ciężko wchodzą, zgrzytają na zapalonym silniku, na zgaszonym - wszystko ok
    Byłem u mechanika auto na 2 dni stwierdził-padnięte sprzęgło (500zł+ 200 robota), pojechałem do innego mechanika stwierdził coś na skrzyni biegów cena 1000 zł, pomyślałem że przecież to niedługo przewyższy koszt samochodu i go odstawiłem do swojego garażu.
    Stało dzień i po dniu chciałem tylko wyjechać z garażu i przestawić go i? i właśnie... biegi wchodzą jak po maśle dosłownie, myśle sobie że się przejade więc wziąłem dokumenty zrobiłem 20 km i? REWELACJA! biegi wchodziły pięknie, płynnie bez najmniejszego zgrzytu przez 4 dni ... do dziś właśnie
    Dziś też wszystko chodziło do czasu powrotu z miasta cięzko wbić którykolwiek bieg, zgrzyta itp, Mechanik stwierdził że sprzęgło rozłącza, olej w skrzyni chyba też sprawdzali.
    Auto mam od 4 lat i takich cyrków nie było do dziś.
    CO CIEKAWE:
    nie wiem czy to zbieg okoliczności ale biegi wchodzą dobrze gdy jest chłodno i gdy silnik nie jest bardzo rozgrzany, gdy na dworze panuje wyższa temperatura zaczynają się kłopoty. Nie wiem czy to taki zbieg okoliczności ?
    Czekam na propozycję Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Na początek do obejrzenia wszystkie wodziki/cięgna od samego lewarka do skrzyni (najczęściej wyrabia się mechanizm na maglownicy). Później sprawdź skok łapy sprzęgła (może hydraulika zawodzi) - w manualu zobacz sobie wartość bo dla benzyny jest to 17.4mm. Jak okaże się wszystko ok to olej do inspekcji (może być już woda).

Sprzęgło i synchronizatory to dopiero na samym końcu (sprzęgła to już musiałoby nie być żeby biegi nie wchodziły - u mnie cięło już prawie nity na traczy a biegi wchodziły gładko).

nextus
    Gość

Domyślnie

można kolego troche jaśniej, od czego zacząć jakiś manual może jest?

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Najpierw to dobrze odpowietrz sprzęgło
    potem sprawdz wodziki , i czy przypadkiem nie masz uwalonego mocowania pod pedałem sprzęgła ( taka tuleja która łączy się z siłownikiem , ja to miałem wyrobione i mimo ze wciskałem to na tyle była tuleja wyruchana ze nie do konca wyprzęgało .

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Na początek do obejrzenia wszystkie wodziki/cięgna od samego lewarka do skrzyni (najczęściej wyrabia się mechanizm na maglownicy). Później sprawdź skok łapy sprzęgła (może hydraulika zawodzi) - w manualu zobacz sobie wartość bo dla benzyny jest to 17.4mm. Jak okaże się wszystko ok to olej do inspekcji (może być już woda).

Sprzęgło i synchronizatory to dopiero na samym końcu (sprzęgła to już musiałoby nie być żeby biegi nie wchodziły - u mnie cięło już prawie nity na traczy a biegi wchodziły gładko).
    co ma olej do płynu hamulcowego ??? na pewno wyprzęgnik hydrauliczny -albo wycieki albo płyn hamulcowy do wymiany ..jedź na wymianę płynu hamulcowego bądź wykonaj to sam z pomocą brata,,,,miałeś malucha procedura jest taka sama jeden dusi pedał hamulca a drugi 8 kluczem popuszcza przy cylinderkach i pamiętaj o dolaniu płynu ,,,500ml, koszt 10 zł..kup z 2 bańki

ale zastanawia mnie czy to nie docisk sprzęgła ,,,widziałbym to bym na pewno doradził...koszt sprzęgła koło 450zł komplet wymiana 200zł..
    Ostatnio edytowane przez alfaromeo145 ; 22-08-2011 o 00:26